Pizza dla dzieci. Posmakuje nawet małym niejadkom

Dzieci uwielbiają pizzę. Zamiast zamawiać gotową, możemy przygotować ją w domu. Przygotowanie takie pizzy może być świetną zabawą dla całej rodzinie.

Pizza dla dzieci. Posmakuje nawet małym niejadkomPizza dla dzieci. Posmakuje nawet małym niejadkom

Składniki

  • 230 g mąki
  • 50 g masła
  • 7-8 łyżek mleka
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta oregano
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 3 plasterki szynki
  • 4 czarne oliwki
  • 1 pieczarka
  • 50 g ementalera
  • parę listków bazylii
  • oliwa z oliwek

Przepis

  • Przesiej mąkę przez gęste sitko na blat. Wymieszaj ze szczyptą soli i cukru.
  • Pokrój masło w kawałeczki i dodaj do mąki.
  • Wymieszaj widelcem masło z mąką i mlekiem. Zagnieć ciasto na jednolitą masę i uformuj kulkę.
  • Na rozgrzaną patelnię przełóż pomidory pelati i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dopraw sos oregano i cukrem.
  • Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. (Jeśli lubisz, dodaj posiekany ząbek czosnku).
  • Duś sos, aż zgęstnieje przez ok. 10 min.
  • Podsyp mąką stolnicę i rozpłaszcz ciasto ręką. Uformuj okrągły, płaski blat do pizzy.
  • Posmaruj wierzch sosem pomidorowym. Zostaw 1/2 cm suchego ciasta z brzegu.
  • Pokrój szynkę w paseczki, a oliwki i pieczarkę w plasterki. Zetrzyj ser.
  • Rozłóż na cieście szynkę, oliwki i pieczarki. Posyp serem. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Posyp po wierzchu podartymi listkami bazylii.
  • Podlej całość oliwą z oliwek.
  • Podsyp mąką tacę z piekarnika, przełóż pizzę i piecz w temperaturze 200 stopni C 10-15 min.
  • Pizza jest gotowa, kiedy jej spód nabierze złoto-brązowego koloru.
  • Po wyjęciu z pieca podlej jeszcze odrobiną oliwy lub oleju truflowego.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy