Pistacje w różnych odsłonach

To jedne z najzdrowszych orzechów. Chętnie jadamy je solo w ramach przekąski lub używamy do wyrobów cukierniczych. Mają silny aromat i charakterystyczny smak. Są tak popularne na całym świecie, że mają nawet własne święto - 26 lutego obchodzimy międzynarodowy dzień pistacji. Ze względu na wysoką cenę, pistacje to nadal produkt zaliczany do luksusowych. Mimo to warto po nie sięgać i okazjonalnie wykorzystać do deserów, przystawek, a nawet dań obiadowych.

Pistacje w różnych odsłonach
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedne z najzdrowszych orzechów. Chętnie jadamy je solo w ramach przekąski lub używamy do wyrobów cukierniczych. Mają silny aromat i charakterystyczny smak. Są tak popularne na całym świecie, że mają nawet własne święto - 26 lutego obchodzimy międzynarodowy dzień pistacji. Ze względu na wysoką cenę, to nadal produkt zaliczany do luksusowych. Mimo to warto po nie sięgać i okazjonalnie wykorzystać do deserów, przystawek, a nawet dań obiadowych.

Przysmak z Azji i Grecji

Orzeszki pistacjowe to jadalne pestki pochodzące z drzew z rodzaju pistacji. Rosną głównie na pograniczu Azji Mniejszej i Środkowej, ale ich plantacje można spotkać również na terenie Grecji. Otoczone są przez twardą łupinę, która w dojrzałych okazach pęka, uwidaczniając pestkę. W trakcie wzrostu zmienia się też kolor - początkowo zielone, nabierają lekko żółtawą, a nawet purpurową barwę. Zewnętrzna warstwa, wyglądająca jak brązowa skóra, odpada sama, ale można ją łatwo usunąć.

Zdrowe, ale kaloryczne

W ich składzie znajdziemy ponad 30 cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Warto wyróżnić te grupy B, szczególnie witaminę B6, która uczestniczy w przemianie aminokwasów, jest niezbędna do tworzenia enzymów, hormonów i hemoglobiny. Ponadto jej odpowiednia dawka w organizmie reguluje ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pracę serca, zapobiega odkładaniu się kamieni nerkowych i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Pistacje zawierają również sporo błonnika (garść pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie na ten składnik), który nie tylko usprawnia perystaltykę jelit, ale wypełnia nasz żołądek na dłużej i tym samym zmniejsza ochotę na podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami. Spożywanie tych produktów poleca się w naturalnej profilaktyce chorób oczu, ponieważ zawarte w nich luteina i zeaksantyna odpowiadają za dobry wzrok i chronią m.in. przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Ze względu na fakt, że 100 g pistacji dostarcza aż 589 kcal, najlepiej jeść je z umiarem. W sklepach najczęściej spotkać możemy pistacje solone, co wpływa na ich kaloryczność, a jednocześnie dodaje do jadłospisu niepotrzebnych dawek sodu. Należy unikać też dużych worków z tym produktem, ponieważ tak przechowywane orzechy bardzo łatwo łapią pleśń i jełczeją, przez co nie nadają się do konsumpcji. Polecanym przez dietetyków wyborem będą pistacje niesolone, sprzedawane w osobnych paczuszkach.

Jak wykorzystać je w kuchni?

To produkt chętnie używany przez cukierników, ponieważ doskonale wzbogaci smak tortów, strucli czy makaroników. Pistacje to nieodłączny element baklawy, czyli popularnego tureckiego deseru. Posiekane nie tylko ładnie wyglądają, ale podkreślają smak ciasta filo przełożonego słodką masa. Orzeszki te można dodać również do muffinek lub przygotować na ich bazie czekoladowy krem do smarowania. Mogą urozmaicić smak sałatki z awokado, pomidorkami i rukolą lub masę do pasztetów.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm