Pistacje w różnych odsłonach

To jedne z najzdrowszych orzechów. Chętnie jadamy je solo w ramach przekąski lub używamy do wyrobów cukierniczych. Mają silny aromat i charakterystyczny smak. Są tak popularne na całym świecie, że mają nawet własne święto - 26 lutego obchodzimy międzynarodowy dzień pistacji. Ze względu na wysoką cenę, pistacje to nadal produkt zaliczany do luksusowych. Mimo to warto po nie sięgać i okazjonalnie wykorzystać do deserów, przystawek, a nawet dań obiadowych.

Pistacje w różnych odsłonach
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedne z najzdrowszych orzechów. Chętnie jadamy je solo w ramach przekąski lub używamy do wyrobów cukierniczych. Mają silny aromat i charakterystyczny smak. Są tak popularne na całym świecie, że mają nawet własne święto - 26 lutego obchodzimy międzynarodowy dzień pistacji. Ze względu na wysoką cenę, to nadal produkt zaliczany do luksusowych. Mimo to warto po nie sięgać i okazjonalnie wykorzystać do deserów, przystawek, a nawet dań obiadowych.

Przysmak z Azji i Grecji

Orzeszki pistacjowe to jadalne pestki pochodzące z drzew z rodzaju pistacji. Rosną głównie na pograniczu Azji Mniejszej i Środkowej, ale ich plantacje można spotkać również na terenie Grecji. Otoczone są przez twardą łupinę, która w dojrzałych okazach pęka, uwidaczniając pestkę. W trakcie wzrostu zmienia się też kolor - początkowo zielone, nabierają lekko żółtawą, a nawet purpurową barwę. Zewnętrzna warstwa, wyglądająca jak brązowa skóra, odpada sama, ale można ją łatwo usunąć.

Zdrowe, ale kaloryczne

W ich składzie znajdziemy ponad 30 cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Warto wyróżnić te grupy B, szczególnie witaminę B6, która uczestniczy w przemianie aminokwasów, jest niezbędna do tworzenia enzymów, hormonów i hemoglobiny. Ponadto jej odpowiednia dawka w organizmie reguluje ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na pracę serca, zapobiega odkładaniu się kamieni nerkowych i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Pistacje zawierają również sporo błonnika (garść pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie na ten składnik), który nie tylko usprawnia perystaltykę jelit, ale wypełnia nasz żołądek na dłużej i tym samym zmniejsza ochotę na podjadanie pomiędzy głównymi posiłkami. Spożywanie tych produktów poleca się w naturalnej profilaktyce chorób oczu, ponieważ zawarte w nich luteina i zeaksantyna odpowiadają za dobry wzrok i chronią m.in. przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Ze względu na fakt, że 100 g pistacji dostarcza aż 589 kcal, najlepiej jeść je z umiarem. W sklepach najczęściej spotkać możemy pistacje solone, co wpływa na ich kaloryczność, a jednocześnie dodaje do jadłospisu niepotrzebnych dawek sodu. Należy unikać też dużych worków z tym produktem, ponieważ tak przechowywane orzechy bardzo łatwo łapią pleśń i jełczeją, przez co nie nadają się do konsumpcji. Polecanym przez dietetyków wyborem będą pistacje niesolone, sprzedawane w osobnych paczuszkach.

Jak wykorzystać je w kuchni?

To produkt chętnie używany przez cukierników, ponieważ doskonale wzbogaci smak tortów, strucli czy makaroników. Pistacje to nieodłączny element baklawy, czyli popularnego tureckiego deseru. Posiekane nie tylko ładnie wyglądają, ale podkreślają smak ciasta filo przełożonego słodką masa. Orzeszki te można dodać również do muffinek lub przygotować na ich bazie czekoladowy krem do smarowania. Mogą urozmaicić smak sałatki z awokado, pomidorkami i rukolą lub masę do pasztetów.

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek