Muffiny z pistacjami
- 1 opakowanie budyniu pistacjowego
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli morskiej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 50 g pistacji bez łupin, wcześniej uprażonych i rozbitych
- 2 łyżki grubego, białego cukru na posypkę (opcjonalnie)
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W jednej misce wymieszać składniki suche: budyń, mąkę, cukier puder, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól morską.
W drugiej połączyć składniki mokre: jajka, ekstrakt, mleko i olej. Następnie wymieszaj ze sobą zawartości obu naczyń. Można dodać 2 krople barwnika spożywczego. Dodać pistacje i ponownie wymieszać.
Masę przelać do papilotek lub silikonowej formy na muffinki. Piec przez 10 minut, a następnie posypać cukrem i piec kolejne 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Odstawić do ostygnięcia.
Podziel się opinią
Komentarze