Pikantne skrzydełka z kurczaka
Przygotowanie skrzydełek z kurczaka jest dziecinnie proste, więc będą one idealną przekąską na imprezę. Skrzydełka świetnie smakują w pikantnej marynacie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie przypraw paprykami, solą i pieprzem. Możesz użyć również gotowej mieszanki pikantnych przypraw. Obtocz w mące.
Rozgrzej masło na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Następnie dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze