Trwa ładowanie...
d3u2riz
10-03-2016 08:26

Pikantne skrzydełka z kurczaka

Przepis

Przygotowanie skrzydełek z kurczaka jest dziecinnie proste, więc będą one idealną przekąską na imprezę. Skrzydełka świetnie smakują w pikantnej marynacie.

d3u2riz
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 80 g startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła klarowanego
Przepis

Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie przypraw paprykami, solą i pieprzem. Możesz użyć również gotowej mieszanki pikantnych przypraw. Obtocz w mące.

Rozgrzej masło na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.

Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Następnie dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Pikantne skrzydełka z kurczaka
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

d3u2riz

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3u2riz
d3u2riz
d3u2riz
d3u2riz
Więcej tematów
d3u2riz