Pikantne skrzydełka z kurczaka

Przygotowanie skrzydełek z kurczaka jest dziecinnie proste, więc będą one idealną przekąską na imprezę. Skrzydełka świetnie smakują w pikantnej marynacie.

Pikantne skrzydełka z kurczakaPikantne skrzydełka z kurczaka

Składniki

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 80 g startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła klarowanego

Przepis

Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie przypraw paprykami, solą i pieprzem. Możesz użyć również gotowej mieszanki pikantnych przypraw. Obtocz w mące.

Przepis

Rozgrzej masło na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.

Przepis

Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Następnie dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany