Pikantne penne z pomidorami i makrelą

Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Najlepszym rozwiązaniem będzie makaron. Połączony ze świeżą rybą i pomidorami zamieni się nie tylko w smaczny, ale również bardzo wartościowy posiłek. Wypróbuj przepis.

Pikantne penne z pomidorami i makreląPikantne penne z pomidorami i makrelą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 2 ugotowane na parze makrele o wadze 300 g
• 300 g penne
• 1 pomarańcza
• 750 g pomidorów, w kawałkach
• 3 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
• ½ łyżki papryki mielonej
• 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
• 100 g małych czarnych oliwek bez pestki
• 100 g fety, pokruszonej
• Sól i pieprz do smaku

Przepis

1. Gotuj penne w dużej ilości wrzącej wody z odrobiną soli przez 10-12 minut, aż będzie al dente. Wyszoruj pomarańczę do czysta i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Połowę pomidorów pokrój na ćwiartki, a resztę na małe kawałki.
2. Usuń głowę i skórę z makreli, oddziel mięso od ości. Powyjmuj pozostałe ewentualnie drobne ości i podziel mięso na kawałki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj kawałki pomidorów, skórkę z pomarańczy, czosnek, paprykę, pietruszkę i oliwki wraz z sokiem z pomarańczy oraz odrobiną soli i pieprzu. Smaż całość przez 2-4 minuty na wolnym ogniu.
4. Odcedź makaron w durszlaku. Dodaj penne, makrelę i cząstki pomidorów do sosu pomidorowego i podgrzewaj jeszcze przez 2-4 minuty.
5. Podawaj penne z pomidorami i makrelą w głębokich talerzach posypane kawałkami fety.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru