Pikantne penne z pomidorami i makrelą
Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Najlepszym rozwiązaniem będzie makaron. Połączony ze świeżą rybą i pomidorami zamieni się nie tylko w smaczny, ale również bardzo wartościowy posiłek. Wypróbuj przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
• 2 ugotowane na parze makrele o wadze 300 g
• 300 g penne
• 1 pomarańcza
• 750 g pomidorów, w kawałkach
• 3 łyżki oliwy
• 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
• ½ łyżki papryki mielonej
• 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
• 100 g małych czarnych oliwek bez pestki
• 100 g fety, pokruszonej
• Sól i pieprz do smaku
1. Gotuj penne w dużej ilości wrzącej wody z odrobiną soli przez 10-12 minut, aż będzie al dente. Wyszoruj pomarańczę do czysta i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy. Połowę pomidorów pokrój na ćwiartki, a resztę na małe kawałki.
2. Usuń głowę i skórę z makreli, oddziel mięso od ości. Powyjmuj pozostałe ewentualnie drobne ości i podziel mięso na kawałki.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj kawałki pomidorów, skórkę z pomarańczy, czosnek, paprykę, pietruszkę i oliwki wraz z sokiem z pomarańczy oraz odrobiną soli i pieprzu. Smaż całość przez 2-4 minuty na wolnym ogniu.
4. Odcedź makaron w durszlaku. Dodaj penne, makrelę i cząstki pomidorów do sosu pomidorowego i podgrzewaj jeszcze przez 2-4 minuty.
5. Podawaj penne z pomidorami i makrelą w głębokich talerzach posypane kawałkami fety.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze