Pikantne kaszubskie kiełbaski domowe w ziemniakach
W jesiennej kuchni Andrzeja Polana szczególne miejsce zajmują ziemniaki. Znawca i miłośnik tradycyjnej kuchni polskiej, ekspert kulinarny kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" proponuje przepis na pikantne domowe kiełbaski pieczone w ziemniakach. Przepis jest inspirowany tradycyjną kaszubską kuchnią.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g wołowiny gulaszowej
- 200 g szynki wieprzowej
- 200 g baraniny lub jagnięciny
- 2 cebule
- gorczyca i kolendra w ziarnach
- 3-4 ziarenka jałowca
- 200 ml rosołu
- sól, pieprz, majeranek
Zapiekanka ziemniaczana:
- 300 g ziemniaków
- masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 150 ml śmietanki 36 proc.
- sól, pieprz
Przepis
- Mięsa wszystkie mielimy na grubym oczku. Cebulę przesmażamy i również mielimy. Do masy dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie wyrabiamy, dodając rosół.
- Z masy formujemy kiełbaski, układamy na pergaminie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni na ok. 20 minut.
- Po przyrumienieniu wyjmujemy kiełbaski z piekarnika.
- Na maśle przesmażamy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy rosołem, który nam pozostał z przygotowania kiełbasek. Dusimy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy śmietankę i redukujemy.
- Na koniec dodajemy musztardę. Kiełbaski umieszczamy w ziemniakach i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl