Pierogi z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Mięsne pierogi w nietypowej wersji. Ten smak pokocha cała rodzina.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Pierogi najczęściej jadamy z serowo-ziemniaczanym lub kapuściano-grzybowym farszem. W sezonie chętnie robimy do nich także owocowe nadzienia. Ale warto wyjść poza znane kulinarne ramy i przygotować pierogi z farszem z kurczaka i suszonych pomidorów. Przepis na taką wersję poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 ml gorącej wody (użyto 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
łyżka masła
jedno żółtko
szczypta soli
Na farsz:
mięso z rosołu (3 nóżki z kurczaka, 3 pałki)
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 duża cebula
sól
pieprz
olej z suszonych pomidorów

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącą wodę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą, by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).

Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Do blendera wrzucamy obrane mięso, podsmażoną cebulkę, pomidory suszone, sól, pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy i rozlatuje się, można dodać łyżkę oleju z suszonych pomidorów.

Teraz bierzemy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką farsz. Zlepiamy ranty ciasta. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy partiami do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi odcedzamy. Można podać je z cebulką.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany