Pierogi z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Mięsne pierogi w nietypowej wersji. Ten smak pokocha cała rodzina.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Pierogi najczęściej jadamy z serowo-ziemniaczanym lub kapuściano-grzybowym farszem. W sezonie chętnie robimy do nich także owocowe nadzienia. Ale warto wyjść poza znane kulinarne ramy i przygotować pierogi z farszem z kurczaka i suszonych pomidorów. Przepis na taką wersję poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 ml gorącej wody (użyto 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
łyżka masła
jedno żółtko
szczypta soli
Na farsz:
mięso z rosołu (3 nóżki z kurczaka, 3 pałki)
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 duża cebula
sól
pieprz
olej z suszonych pomidorów

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącą wodę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą, by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).

Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Do blendera wrzucamy obrane mięso, podsmażoną cebulkę, pomidory suszone, sól, pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy i rozlatuje się, można dodać łyżkę oleju z suszonych pomidorów.

Teraz bierzemy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką farsz. Zlepiamy ranty ciasta. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy partiami do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi odcedzamy. Można podać je z cebulką.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja