Pierogi z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Mięsne pierogi w nietypowej wersji. Ten smak pokocha cała rodzina.
Pierogi najczęściej jadamy z serowo-ziemniaczanym lub kapuściano-grzybowym farszem. W sezonie chętnie robimy do nich także owocowe nadzienia. Ale warto wyjść poza znane kulinarne ramy i przygotować pierogi z farszem z kurczaka i suszonych pomidorów. Przepis na taką wersję poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącą wodę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą, by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Do blendera wrzucamy obrane mięso, podsmażoną cebulkę, pomidory suszone, sól, pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy i rozlatuje się, można dodać łyżkę oleju z suszonych pomidorów.
Teraz bierzemy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką farsz. Zlepiamy ranty ciasta. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy partiami do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi odcedzamy. Można podać je z cebulką.
Zobacz także: pyszne ciasto potrójnie kokosowe