Pierogi z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Mięsne pierogi w nietypowej wersji. Ten smak pokocha cała rodzina.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Pierogi najczęściej jadamy z serowo-ziemniaczanym lub kapuściano-grzybowym farszem. W sezonie chętnie robimy do nich także owocowe nadzienia. Ale warto wyjść poza znane kulinarne ramy i przygotować pierogi z farszem z kurczaka i suszonych pomidorów. Przepis na taką wersję poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Składniki na ciasto:
400 g mąki
200 ml gorącej wody (użyto 150 ml wrzątku wymieszane z 50 ml letniej wody)
łyżka masła
jedno żółtko
szczypta soli
Na farsz:
mięso z rosołu (3 nóżki z kurczaka, 3 pałki)
5 suszonych pomidorów z zalewy
1 duża cebula
sól
pieprz
olej z suszonych pomidorów

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło, żółtko. Siekamy. Dodajemy gorącą wodę i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli uważacie, że ciasto nazbyt się lepi, podsypcie je mąką. Ciasto wyrabiamy długo, do uzyskania jednolitej, elastycznej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbite. Po wyrobieniu dzielimy je na mniejsze części, które zawijamy w folię spożywczą, by odpoczęły na 10 minut. Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kubeczkiem okręgi na nasze pierogi. Grubość ciasta około 2 mm (zbyt cienkie będzie się rozpadało, zbyt grube będzie zagłuszało farsz).

Cebulkę kroimy w drobna kostkę, smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Pomidory kroimy w kosteczkę. Do blendera wrzucamy obrane mięso, podsmażoną cebulkę, pomidory suszone, sól, pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli farsz jest zbyt suchy i rozlatuje się, można dodać łyżkę oleju z suszonych pomidorów.

Teraz bierzemy kawałek ciasta, wkładamy na niego łyżeczką farsz. Zlepiamy ranty ciasta. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, wrzucamy partiami do garnka po jej zagotowaniu i gotujemy około 2-3 minut do wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierogi odcedzamy. Można podać je z cebulką.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę