Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Ile pań domu, tyle przepisów na pierogi. U mnie nie może zabraknąć pierogów z farszem z z kaszy gryczanej i grzybów. Są nie tylko smaczne ale także bardzo sycące i aromatyczne dlatego chętnie przygotowuję je nie tylko od święta.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłego mleka
- łyżka masła
- jajko
- sól
FARSZ:
- 5 dag suszonych grzybów
- olej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- sól
- pieprz ziołowy
- masło
Przepis
Z podanych składników zagnieć luźne, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 min. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Na oleju zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj pokrojone grzybki (wlej też wodę, w której się moczyły), duś kilka minut. Dodaj kaszę, przypraw do smaku, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, filiżanką wykrawaj krążki, na każdym ułóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi . Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku ( 4 min od momentu wypłynięcia). Wyjmij łyżką cedzakową. Podsmaż na chrupiąco, na oleju wymieszanym z masłem.