Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Ile pań domu, tyle przepisów na pierogi. U mnie nie może zabraknąć pierogów z farszem z z kaszy gryczanej i grzybów. Są nie tylko smaczne ale także bardzo sycące i aromatyczne dlatego chętnie przygotowuję je nie tylko od święta.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybamiPierogi z kaszą gryczaną i grzybami

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka masła
  • jajko
  • sól

FARSZ:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło

Przepis

Z podanych składników zagnieć luźne, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 min. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Na oleju zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj pokrojone grzybki (wlej też wodę, w której się moczyły), duś kilka minut. Dodaj kaszę, przypraw do smaku, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, filiżanką wykrawaj krążki, na każdym ułóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi . Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku ( 4 min od momentu wypłynięcia). Wyjmij łyżką cedzakową. Podsmaż na chrupiąco, na oleju wymieszanym z masłem.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się