Trwa ładowanie...
d2ci1dd
12-11-2019 14:00

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

Przepis

Ile pań domu, tyle przepisów na pierogi. U mnie nie może zabraknąć pierogów z farszem z z kaszy gryczanej i grzybów. Są nie tylko smaczne ale także bardzo sycące i aromatyczne dlatego chętnie przygotowuję je nie tylko od święta.

d2ci1dd
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka masła
  • jajko
  • sól

FARSZ:

  • 5 dag suszonych grzybów
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło
Przepis

Z podanych składników zagnieć luźne, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw na 30 min. Grzyby namocz poprzedniego dnia. Na oleju zeszklij posiekane cebule i czosnek, dodaj pokrojone grzybki (wlej też wodę, w której się moczyły), duś kilka minut. Dodaj kaszę, przypraw do smaku, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, filiżanką wykrawaj krążki, na każdym ułóż porcję farszu, dokładnie zlep brzegi . Ugotuj pierogi w osolonym wrzątku ( 4 min od momentu wypłynięcia). Wyjmij łyżką cedzakową. Podsmaż na chrupiąco, na oleju wymieszanym z masłem.

Przepis dodał użytkownik wioletka537

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd