Pierogi ruskie. Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości

Od czasu wybuchu wojny w Ukrainie restauracje, bary mleczne i garmażerki rozpoczęły bojkot ruskich pierogów, zmieniając ich nazwę na pierogi polskie, zwykłe lub ukraińskie. Ale czy takie działania są uzasadnione? Wbrew powszechnej opinii ich nazwa nie pochodzi od Rosji, ale Rusi Czerwonej, czyli historycznej krainy położonej na pograniczu dzisiejszej Małopolski i Ukrainy.

Pierogi ruskie. Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwościPierogi ruskie. Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody

Farsz:

Przepis

  • Mąkę mieszamy z jajkami, solą i wodą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy, kiedy trochę przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem, a następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy z serem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro.
  • Ciasto po kawałku wałkujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka. Tradycyjnie do wykrawania używało się szklanki, ale jako że technologia poszła do przodu możemy zaopatrzyć się w specjalny przyrząd do wykrawania i lepienia pierogów.
  • Kółka odkładamy na bok, do tego co zostanie dodajemy nowego ciasta i wałkujemy ponownie. I tak, aż nic nam nie zostanie.
  • Do każdego kółka nakładamy farsz. Ilość farszu trzeba dobrać eksperymentalnie w zależności od wielkości kółek. Z oczywistych względów nie może go być za mało, ale też nie może być za dużo bo pierogi będą się rozpadać podczas gotowania. Gotowe pierogi najlepiej składować na czystej ściereczce, gdzie będą w szeregu oczekiwać na fazę ostatnią czyli gotowanie.
  • Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy, aż wypłyną i od tego momentu gotujemy około 3 minuty.
  • W kwestii podawania są dwie wiodące szkoły: szkoła cebulkowa i szkoła śmietanowa. W pierwszym przypadku do pierogów podajemy cebulkę podsmażoną na maśle, a w drugim przykrywamy pierogi śmietanową pierzynką.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥