Pierogi ruskie. Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości

Od czasu wybuchu wojny w Ukrainie restauracje, bary mleczne i garmażerki rozpoczęły bojkot ruskich pierogów, zmieniając ich nazwę na pierogi polskie, zwykłe lub ukraińskie. Ale czy takie działania są uzasadnione? Wbrew powszechnej opinii ich nazwa nie pochodzi od Rosji, ale Rusi Czerwonej, czyli historycznej krainy położonej na pograniczu dzisiejszej Małopolski i Ukrainy.

Pierogi ruskie. Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwościPierogi ruskie. Robert Makłowicz rozwiewa wątpliwości
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 1,5-2 szklanki ciepłej wody

Farsz:

Przepis

  • Mąkę mieszamy z jajkami, solą i wodą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy, kiedy trochę przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem, a następnie miksujemy lub dokładnie mieszamy z serem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro.
  • Ciasto po kawałku wałkujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka. Tradycyjnie do wykrawania używało się szklanki, ale jako że technologia poszła do przodu możemy zaopatrzyć się w specjalny przyrząd do wykrawania i lepienia pierogów.
  • Kółka odkładamy na bok, do tego co zostanie dodajemy nowego ciasta i wałkujemy ponownie. I tak, aż nic nam nie zostanie.
  • Do każdego kółka nakładamy farsz. Ilość farszu trzeba dobrać eksperymentalnie w zależności od wielkości kółek. Z oczywistych względów nie może go być za mało, ale też nie może być za dużo bo pierogi będą się rozpadać podczas gotowania. Gotowe pierogi najlepiej składować na czystej ściereczce, gdzie będą w szeregu oczekiwać na fazę ostatnią czyli gotowanie.
  • Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy, aż wypłyną i od tego momentu gotujemy około 3 minuty.
  • W kwestii podawania są dwie wiodące szkoły: szkoła cebulkowa i szkoła śmietanowa. W pierwszym przypadku do pierogów podajemy cebulkę podsmażoną na maśle, a w drugim przykrywamy pierogi śmietanową pierzynką.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru