Piernik dyniowy. Prosty przepis, zachwycający smak
Dynia na dobre rozgościła się w naszej kuchni. To jesienne warzywo doskonale sprawdza się jako składnik zup, gulaszu, risotto, bułeczek, a także słodkich wypieków. Kremowy sernik z dodatkiem dyni umili niejedno popołudnie. Z kolei na nadchodzące Święta proponujemy aromatyczny piernik dyniowy. Dynia świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Drobno pokrojoną dynię wkładamy do garnka, dolewamy wodę (na samo dno) , gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Pilnujemy, aby dynia się nie przypaliła, mieszamy od czasu do czasu. Jeśli jest taka potrzeba, to dolewamy po odrobinie wody. Puree jest gotowe, kiedy dynia jest na tyle miękka, że z łatwością rozgnieciemy ją widelcem. Ważne, aby purée było gęste, zmniejszy to prawdopodobieństwo powstania zakalca. Gęstość purée zależy od rodzaju użytej dyni, czasami wychodzi bardzo gęste, a innym razem wodniste. Jeśli będzie bardzo wodniste należy je chwilę na wolnym ogniu odparować.
- W misce mieszamy suche składniki - przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Ucieramy jajka z cukrem do białości, dodajemy purée z dyni, stopione masło – mieszamy, dodajemy suche składniki.
- Masę dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Foremkę (keksówkę) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto, pieczemy około 50 min. w 180 st. C
- Ciasto zostało ozdobione biała czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, posypane orzechami włoskimi i laskowymi oraz skórka pomarańczy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl