Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami

Świetny sposób na pieczone ziemniaki podpatrzyliśmy u Moniki. Zamiast wcześniej obgotowywać ziemniaczki, blogerka zalała je bulionem i wstawiła do piekarnika razem z przyprawami, cebulką, boczkiem i rydzami. W ten sposób powstało pyszne, aromatyczne, jesienne danie. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Moniki smakołyki".

Pieczone ziemniaki z boczkiem i rydzamiPieczone ziemniaki z boczkiem i rydzami
Monika Lemko

Składniki

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • pieprz czarny mielony
  • 1,5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 0,5 kg wędzonego chudego boczku
  • 2-3 duże białe cebule
  • 200 ml bulionu
  • 0,5 kg grzybów – rydze
  • duży pęczek zielonej pietruszki

Przepis

  • Rydze oczyszczamy i jeśli są większe to kroimy je na mniejsze części.
  • Ziemniaki kroimy na talarki ok. 0,5 cm grubości. Przekładamy do dużej miski, dodajemy pieprz (na ostro), cząber, rozmaryn i mieszamy.
  • Boczek kroimy w cienkie plastry, można też użyć (kupić) gotowego w plastrach. Obraną cebulę kroimy na połowę, a następnie w plasterki.
  • Piekarnik nastawiamy na 225 st. C.
  • Dno żaroodpornej formy wykładamy ziemniakami. Następnie układamy plastry boczku. Kolejna warstwa to cebula. Rydze układamy na cebulę, i przykrywamy pozostałymi talarkami z ziemniaków.
  • Całość zalewamy bulionem, wlewamy go bokiem, żeby przyprawy na ziemniakach nie zostały wypłukane. Przykrywamy pokrywą albo folią aluminiową.
  • Wkładamy na dolną półkę piekarnika i w temp. 225 st. C pieczemy ok. 30 min. Dzięki tak wysokiej temperaturze, całość, szybko się podgrzeje, a bulion zacznie parować. Powstanie sos, pełen smaków: przypraw, boczku i rydzów, który pod wpływam parowania, będzie nadawał smak całemu daniu. Podczas dalszego pieczenia, powinien całkowicie się zredukować.
  • Należy zdjąć folię/pokrywę, zmniejszyć temp do 200 st C i piec ok. 50 min.
  • Czas pieczenia uzależniony jest o powstałego sosu, jeśli jest go za dużo, wystarczy dłużej piec, aż odparuje.
  • Tuż przed podaniem, posypujemy dużą ilością posiekanej pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja