Pieczone udka kurczaka z chrupiącą surówką. Twoja rodzina pokocha ten przepis
Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to fantastyczna propozycja na rodzinny obiad. Pieczone udka kurczaka z apetycznie przyrumienioną skórką, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej i pyszny sos. Do tego ziemniaki lub ryż i prawdziwa uczta gotowa.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 4 udka kurczaka
- 3 cebule
- sól, pieprz
- papryka słodka, oregano
- pół szk. wina
- 3/4 szk. wody.
*Surówka: *
- mała kapusta pekińska
- biała część pora
- 2-3 ogórki kiszone
- kwaśne jabłko
- śmietana
- jogurt naturalny lub majonez
- sól, pieprz
- odrobina cukru
- Cebule obierz i pokrój w piórka, wrzuć do naczynia żaroodpornego.
- Mięso natrzyj przyprawami i połóż na cebulę. Wlej wodę i wino.
- Piecz ok. 1,5 godz w temp. 180 stopni.
- Sos: zmiksuj cebule z winem i wodą, w której się piekły.
- Można dodać odrobinę śmietanki i gałkę muszkatołową.
- Surówka: kapustę pekińską pokrój, ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, por pokrój w półplasterki, jabłko pokrój w mniejszą kostkę.
- Wymieszaj warzywa i jabłko z solą, pieprzem i cukrem oraz śmietaną lub majonezem lub jogurtem.
- Upieczone mięso podawaj z surówką, sosem i ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze