Pieczone udka kurczaka z chrupiącą surówką. Twoja rodzina pokocha ten przepis

Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to fantastyczna propozycja na rodzinny obiad. Pieczone udka kurczaka z apetycznie przyrumienioną skórką, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej i pyszny sos. Do tego ziemniaki lub ryż i prawdziwa uczta gotowa.

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą surówką. Twoja rodzina pokocha ten przepisPieczone udka kurczaka z chrupiącą surówką. Twoja rodzina pokocha ten przepis
oprac. Katarzyna Kwella

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, oregano
  • pół szk. wina
  • 3/4 szk. wody.

*Surówka: *

  • mała kapusta pekińska
  • biała część pora
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kwaśne jabłko
  • śmietana
  • jogurt naturalny lub majonez
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru

Przepis

  • Cebule obierz i pokrój w piórka, wrzuć do naczynia żaroodpornego.
  • Mięso natrzyj przyprawami i połóż na cebulę. Wlej wodę i wino.
  • Piecz ok. 1,5 godz w temp. 180 stopni.
  • Sos: zmiksuj cebule z winem i wodą, w której się piekły.
  • Można dodać odrobinę śmietanki i gałkę muszkatołową.
  • Surówka: kapustę pekińską pokrój, ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, por pokrój w półplasterki, jabłko pokrój w mniejszą kostkę.
  • Wymieszaj warzywa i jabłko z solą, pieprzem i cukrem oraz śmietaną lub majonezem lub jogurtem.
  • Upieczone mięso podawaj z surówką, sosem i ziemniakami, frytkami lub ryżem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości