Trwa ładowanie...
dc2bitl
oprac. Katarzyna Kwella

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą surówką. Twoja rodzina pokocha ten przepis

Przepis

Przepis z bloga "Kwelka gotuje" to fantastyczna propozycja na rodzinny obiad. Pieczone udka kurczaka z apetycznie przyrumienioną skórką, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej i pyszny sos. Do tego ziemniaki lub ryż i prawdziwa uczta gotowa.

dc2bitl
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Składniki
  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, oregano
  • pół szk. wina
  • 3/4 szk. wody.

*Surówka: *

  • mała kapusta pekińska
  • biała część pora
  • 2-3 ogórki kiszone
  • kwaśne jabłko
  • śmietana
  • jogurt naturalny lub majonez
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru
Przepis
  • Cebule obierz i pokrój w piórka, wrzuć do naczynia żaroodpornego.
  • Mięso natrzyj przyprawami i połóż na cebulę. Wlej wodę i wino.
  • Piecz ok. 1,5 godz w temp. 180 stopni.
  • Sos: zmiksuj cebule z winem i wodą, w której się piekły.
  • Można dodać odrobinę śmietanki i gałkę muszkatołową.
  • Surówka: kapustę pekińską pokrój, ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, por pokrój w półplasterki, jabłko pokrój w mniejszą kostkę.
  • Wymieszaj warzywa i jabłko z solą, pieprzem i cukrem oraz śmietaną lub majonezem lub jogurtem.
  • Upieczone mięso podawaj z surówką, sosem i ziemniakami, frytkami lub ryżem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą surówką. Twoja rodzina pokocha ten przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
1
Share
dc2bitl

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
dc2bitl
Więcej tematów
dc2bitl