Pieczone pierogi z dynią i fetą

Pyszny przepis na początek sezonu dyniowego. Przyjemnie chrupią i kuszą aromatycznym farszem.

Pieczone pierogi z dynią i fetą
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Pieczone pierogi to zawsze dobry pomysł, gdy nie masz innego pomysłu na obiad, a chcesz zjeść coś pysznego, komfortowego i niebanalnego. Takie pierogi z dodatkiem fety i kremowej dyni smakują szczególnie dobrze w towarzystwie aromatycznej herbaty.

Składniki na ciasto na pierogi (ok. 60 szt):
ok. 550 g mąki żytniej
ok. 250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).

Składniki na nadzienie:
kawałek dyni hokkaido (ok. 400 g)
ok. 200 g sera feta
pieprz czarny do smaku

Dynię upiecz ze skórą w 180 stopni C przez około 20-40 minut do miękkości. Ostudź i zblenduj (tak, razem ze skórą) z fetą na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki.

Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka

Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i obsyp czarnuszką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Sugestie: brzegi pierogów możesz docisnąć widelcem, aby jeszcze lepiej się trzymały i aby powstał charakterystyczny wzorek paseczków. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać jedno jajko. W razie potrzeby dodaj do ciasta mniej/więcej wody lub mniej/więcej mąki. Pierogi podaj z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub po prostu z ketchupem, albo musztardą (możesz ją też dodać do smaku do nadzienia).

Wersja light: Część mąki pszennej zastąp żytnią. Do farszu dodaj odrobinę chilli.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce