Pieczone pierogi z dynią i fetą

Pyszny przepis na początek sezonu dyniowego. Przyjemnie chrupią i kuszą aromatycznym farszem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Justmydelicious

Pieczone pierogi to zawsze dobry pomysł, gdy nie masz innego pomysłu na obiad, a chcesz zjeść coś pysznego, komfortowego i niebanalnego. Takie pierogi z dodatkiem fety i kremowej dyni smakują szczególnie dobrze w towarzystwie aromatycznej herbaty.

Składniki na ciasto na pierogi (ok. 60 szt):
ok. 550 g mąki żytniej
ok. 250 ml bardzo ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkuj je na obsypanej mąką powierzchni i wykrawaj z niego dowolne kształty (np. przy pomocy foremek do ciasteczek).

Składniki na nadzienie:
kawałek dyni hokkaido (ok. 400 g)
ok. 200 g sera feta
pieprz czarny do smaku

Dynię upiecz ze skórą w 180 stopni C przez około 20-40 minut do miękkości. Ostudź i zblenduj (tak, razem ze skórą) z fetą na jednolitą masę. Dodaj pieprz do smaku. Gotowe nadzienie nakładaj na wykrojone ciasto, przykryj drugą częścią i dokładnie zlep boki.

Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka

Wierzch pierogów posmaruj odrobiną roztrzepanego jajka i obsyp czarnuszką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut do czasu, aż pierogi będą złociste i delikatnie chrupiące.

Sugestie: brzegi pierogów możesz docisnąć widelcem, aby jeszcze lepiej się trzymały i aby powstał charakterystyczny wzorek paseczków. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać jedno jajko. W razie potrzeby dodaj do ciasta mniej/więcej wody lub mniej/więcej mąki. Pierogi podaj z ulubionym dipem, np. czosnkowym lub po prostu z ketchupem, albo musztardą (możesz ją też dodać do smaku do nadzienia).

Wersja light: Część mąki pszennej zastąp żytnią. Do farszu dodaj odrobinę chilli.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny