Trwa ładowanie...
d3r1odi
06-08-2021 10:13

Pieczone gołąbki z grzybami leśnymi

Przepis

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są jednym z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jednak gołąbki możemy przygotowywać na wiele innych sposobów. Koniecznie wypróbujcie wersję z leśnymi grzybami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d3r1odi
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 biała cebula
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki)
  • 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
  • 250 g kaszy kuskus
  • 40 g startego sera grana padano lub parmezanu

Ponadto:

  • olej rzepakowy
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego

Sos:

  • słodka śmietanka 30 proc.
  • sos sojowy
  • koperek siekany
Przepis
  • Kapusta: w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, należy sparzyć kilka min, przekładamy na cedzak.
  • W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki).
  • Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy olej, grzyby i całość smażymy. Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z grzybami. Doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
  • Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i dusimy ok. 15 min.
  • Następnie wsypujemy kuskus, koperek, zdejmujemy z ognia, mieszamy i pozostawiamy 5 min. do spęcznienia.
  • Lekko studzimy, dodajemy sera, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
  • Farsz zawijamy w liście kapusty.
  • Każdy gołąbek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony łączenia liścia kapusty.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką, przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 st. C.
  • Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem.
  • Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał. Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków.
  • Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem.
Pieczone gołąbki z grzybami leśnymi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r1odi
d3r1odi
d3r1odi
d3r1odi
Więcej tematów
d3r1odi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj