Pieczone gołąbki z grzybami leśnymi

Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są jednym z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jednak gołąbki możemy przygotowywać na wiele innych sposobów. Koniecznie wypróbujcie wersję z leśnymi grzybami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

Pieczone gołąbki z grzybami leśnymiPieczone gołąbki z grzybami leśnymi
Monika Lemko

Składniki

  • 1 mała główka kapusty
  • 1 biała cebula
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki)
  • 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
  • 250 g kaszy kuskus
  • 40 g startego sera grana padano lub parmezanu

Ponadto:

  • olej rzepakowy
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego

Sos:

  • słodka śmietanka 30 proc.
  • sos sojowy
  • koperek siekany

Przepis

  • Kapusta: w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, należy sparzyć kilka min, przekładamy na cedzak.
  • W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki).
  • Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy olej, grzyby i całość smażymy. Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z grzybami. Doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
  • Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i dusimy ok. 15 min.
  • Następnie wsypujemy kuskus, koperek, zdejmujemy z ognia, mieszamy i pozostawiamy 5 min. do spęcznienia.
  • Lekko studzimy, dodajemy sera, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
  • Farsz zawijamy w liście kapusty.
  • Każdy gołąbek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony łączenia liścia kapusty.
  • Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką, przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 st. C.
  • Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem.
  • Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał. Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków.
  • Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥