Pieczone gołąbki z grzybami leśnymi
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym są jednym z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jednak gołąbki możemy przygotowywać na wiele innych sposobów. Koniecznie wypróbujcie wersję z leśnymi grzybami. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 mała główka kapusty
- 1 biała cebula
- 1 kopiasta łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki)
- 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego
- 250 g kaszy kuskus
- 40 g startego sera grana padano lub parmezanu
Ponadto:
- olej rzepakowy
- 50 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- ok. 250 ml bulionu warzywnego
Sos:
- słodka śmietanka 30 proc.
- sos sojowy
- koperek siekany
- Kapusta: w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z kapusty wycinamy głąb, należy sparzyć kilka min, przekładamy na cedzak.
- W czasie parzenia kapusty przygotowujemy pozostałe składniki.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, grzyby na mniejsze części (mają być po wysmażeniu wyczuwalne kawałki).
- Na dużej patelni (o wysokich brzegach) rozgrzewamy masło, szklimy cebulę. Dodajemy olej, grzyby i całość smażymy. Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu i mieszamy z grzybami. Doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
- Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i dusimy ok. 15 min.
- Następnie wsypujemy kuskus, koperek, zdejmujemy z ognia, mieszamy i pozostawiamy 5 min. do spęcznienia.
- Lekko studzimy, dodajemy sera, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
- Farsz zawijamy w liście kapusty.
- Każdy gołąbek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, zaczynając od strony łączenia liścia kapusty.
- Przekładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy bulionem wymieszanym ze śmietanką, przykrywamy folią (folię w kilku miejscach nakłuwamy, żeby bulion mógł odparowywać) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 st. C.
- Pieczemy ok. 1 godz. można krócej, wszystko zależy od wielkości gołąbków i jak mocno była sparzona kapusta. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, w razie potrzeby podlewamy bulionem.
- Słodką śmietankę, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i krótko podgrzewamy, żeby delikatnie zgęstniał. Sosem można polać pod koniec pieczenia gołąbków.
- Gołąbki podajemy z sosem i posypujemy koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze