Trwa ładowanie...
d2brt7p
30-09-2021 08:19

Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso

Przepis

Karkówka doskonale smakuje z grilla, ale kiedy sezon na przyjęcia pod chmurką się kończy, wcale nie musimy rezygnować z pysznego, aromatycznego mięsa. Przygotowaliśmy przepis na karkówkę pieczoną z suszonymi śliwkami. Kropką nad i jest aromatyczny, gęsty sos.

d2brt7p
5.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©JoannaTkaczuk - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg karczku bez kości
  • 150 g śliwek suszonych
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki ketchupu (łagodny, ostry wg. uznania)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
  • Karczek przekłuć wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziać większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przyprawić przyprawą do karkówki lub do mięsa wieprzowego i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup, musztardę i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Gorącym sosem polać karkówkę (na ok. 2cm), nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę, co jakiś czas
  • polewać przygotowanym sosem, na ostatnie 10- 15 min
  • zdjąć pokrywę.
  • Mięso wyjąć, a powstały sos zlać do garnka. Gotować przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną w wodzie i ewentualnie przyprawić do smaku.
  • Pieczeń pokroić na plasterki i podawać z przygotowanym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brt7p
d2brt7p
d2brt7p
d2brt7p
Więcej tematów
d2brt7p

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj