Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso

Karkówka doskonale smakuje z grilla, ale kiedy sezon na przyjęcia pod chmurką się kończy, wcale nie musimy rezygnować z pysznego, aromatycznego mięsa. Przygotowaliśmy przepis na karkówkę pieczoną z suszonymi śliwkami. Kropką nad i jest aromatyczny, gęsty sos.

Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięsoPieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg karczku bez kości
  • 150 g śliwek suszonych
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki ketchupu (łagodny, ostry wg. uznania)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz, cukier

Przepis

  • Karczek przekłuć wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziać większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przyprawić przyprawą do karkówki lub do mięsa wieprzowego i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup, musztardę i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Gorącym sosem polać karkówkę (na ok. 2cm), nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę, co jakiś czas
  • polewać przygotowanym sosem, na ostatnie 10- 15 min
  • zdjąć pokrywę.
  • Mięso wyjąć, a powstały sos zlać do garnka. Gotować przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną w wodzie i ewentualnie przyprawić do smaku.
  • Pieczeń pokroić na plasterki i podawać z przygotowanym sosem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu