Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Karkówka doskonale smakuje z grilla, ale kiedy sezon na przyjęcia pod chmurką się kończy, wcale nie musimy rezygnować z pysznego, aromatycznego mięsa. Przygotowaliśmy przepis na karkówkę pieczoną z suszonymi śliwkami. Kropką nad i jest aromatyczny, gęsty sos.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg karczku bez kości
- 150 g śliwek suszonych
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych
- 0,5 szklanki ketchupu (łagodny, ostry wg. uznania)
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
- sól, pieprz, cukier
Przepis
- Karczek przekłuć wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziać większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przyprawić przyprawą do karkówki lub do mięsa wieprzowego i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup, musztardę i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować.
- Gorącym sosem polać karkówkę (na ok. 2cm), nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę, co jakiś czas
- polewać przygotowanym sosem, na ostatnie 10- 15 min
- zdjąć pokrywę.
- Mięso wyjąć, a powstały sos zlać do garnka. Gotować przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną w wodzie i ewentualnie przyprawić do smaku.
- Pieczeń pokroić na plasterki i podawać z przygotowanym sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl