Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Karkówka doskonale smakuje z grilla, ale kiedy sezon na przyjęcia pod chmurką się kończy, wcale nie musimy rezygnować z pysznego, aromatycznego mięsa. Przygotowaliśmy przepis na karkówkę pieczoną z suszonymi śliwkami. Kropką nad i jest aromatyczny, gęsty sos.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 1 kg karczku bez kości
- 150 g śliwek suszonych
- 0,5 szklanki powideł śliwkowych
- 0,5 szklanki ketchupu (łagodny, ostry wg. uznania)
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
- sól, pieprz, cukier
- Karczek przekłuć wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziać większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przyprawić przyprawą do karkówki lub do mięsa wieprzowego i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup, musztardę i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować.
- Gorącym sosem polać karkówkę (na ok. 2cm), nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę, co jakiś czas
- polewać przygotowanym sosem, na ostatnie 10- 15 min
- zdjąć pokrywę.
- Mięso wyjąć, a powstały sos zlać do garnka. Gotować przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną w wodzie i ewentualnie przyprawić do smaku.
- Pieczeń pokroić na plasterki i podawać z przygotowanym sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze