Trwa ładowanie...
d3bht93
30-09-2021 08:19

Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso

Przepis

Karkówka doskonale smakuje z grilla, ale kiedy sezon na przyjęcia pod chmurką się kończy, wcale nie musimy rezygnować z pysznego, aromatycznego mięsa. Przygotowaliśmy przepis na karkówkę pieczoną z suszonymi śliwkami. Kropką nad i jest aromatyczny, gęsty sos.

d3bht93
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©JoannaTkaczuk - stock.adobe.com
Składniki
  • 1 kg karczku bez kości
  • 150 g śliwek suszonych
  • 0,5 szklanki powideł śliwkowych
  • 0,5 szklanki ketchupu (łagodny, ostry wg. uznania)
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
  • Karczek przekłuć wzdłuż drewnianą łyżką, a wydrążone miejsca nadziać większą częścią suszonych śliwek. Z wierzchu mięso przyprawić przyprawą do karkówki lub do mięsa wieprzowego i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Masło rozpuścić w rondlu, dodać pokrojoną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać pokrojone śliwki, powidła, ketchup, musztardę i wodę, dokładnie wymieszać i zagotować.
  • Gorącym sosem polać karkówkę (na ok. 2cm), nakryć naczynie pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piec przez około godzinę, co jakiś czas
  • polewać przygotowanym sosem, na ostatnie 10- 15 min
  • zdjąć pokrywę.
  • Mięso wyjąć, a powstały sos zlać do garnka. Gotować przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką wymieszaną w wodzie i ewentualnie przyprawić do smaku.
  • Pieczeń pokroić na plasterki i podawać z przygotowanym sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona karkówka ze śliwkami. Sposób na soczyste i aromatyczne mięso
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bht93
d3bht93
d3bht93
d3bht93
Więcej tematów
d3bht93