Pieczeń wieprzowa z aromatycznym nadzieniem

"Miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki "Jak gotować Marii Disslowej" z 1930 roku. Nadzienie zrobiłam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Zamiast pomidorów dałam grzyby suszone. Mięso przyrządziłam w garnku rzymskim" - czytamy na blogu "Królestwo Garów".

schab pieczonyschab pieczony
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab)
  • 40 g słoniny
  • 4 anchois
  • 20 g grzybów suszonych
  • 10 g kaparów
  • 2 cebule
  • 20 g masła
  • 1/2 suchej kajzerki
  • 1 jajko
  • pieprz świeżo mielony
  • 60 g tłuszczu (masło, smalec)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 owoce ziela angielskiego
  • 100 ml mocnego bulionu

Przepis

Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić, uważając aby go nie "podrzeć". Jeżeli mamy płat szynki, należy po prostu rozbić go. Skrawki mięsa odciąć – nie wyrzucać. Mięso oprószyć solą i pieprzem i odłożyć.

Przepis

Bułkę namoczyć. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Skrawki mięsa, połowę grzybów, cebulę, anchois, słoninę, odciśniętą bułkę i kapary zemleć. Dodać cebulę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko wymieszać. Masą posmarować mięso.

Przepis

Zwinąć mięso w roladę, związać sznurkiem. Podsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o grubych otworach. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na dnie naczynia do zapiekania, dodać pozostałe grzyby. Dodać przyprawy. Ułożyć mięso. Wlać tłuszcz, na którym smażyło się mięso. Wlać wywar z grzybów oraz bulion. Oprószyć solą. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim, to do zimnego piekarnika). Upieczone mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować. Można sos zagęścić mąką.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia