Pieczeń warzywna w różnych odsłonach

Pyszna na zimno, doskonała przekąska czy obiad. Mowa o pieczeni z warzyw. Dla mięsożerców brzmi to pewnie jak świętokradztwo, ale czasem warto w kuchni poeksperymentować. Pieczenie z warzyw są smaczne, zdrowe, idealnie nadają się jako element diety odchudzającej. W dodatku łatwo je przygotować. Oto pomysły na trzy pieczenie z popularnych warzyw.

Pieczeń warzywna w różnych odsłonach
Źródło zdjęć: © iStock.com

Pieczeń z soczewicy

Warzywa strączkowe jak mało które idealnie sprawdzają się w potrawach pieczonych. Możemy piec z nich nawet ciasta. Pieczeń z soczewicy to tylko jeden z pomysłów. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, szklanka żółtej soczewicy, pół kilograma ziemniaków, pół kilograma dyni, dwie cebule, szklanka mąki razowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, olej, tymianek, pieprz, sól.

Obie soczewice gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone przecieramy przez praskę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju. Dynię obieramy, kawałki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez pół godziny. Mielimy ją w maszynce do mięsa. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki: mąki i przyprawy.

Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy masę warzywną i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń z soczewicy idealnie smakuje z sosem cebulowym lub pomidorowym.

Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Pieczeń z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe są w polskiej kuchni bardzo popularne. Nie ma praktycznie obiadu bez marchewki, pietruszki czy selera. Są one bardzo zwarte, więc nadają się świetnie do pieczenia. Na naszą pieczeń potrzebujemy: kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, jeden seler, kilka ziemniaków, dwa ząbki czosnku, cebulę, szklankę mąki żytniej, dwa jajka, majeranek, pieprz, ostrą paprykę, olej, masło i bułkę tartą.

Warzywa myjemy dokładnie i gotujemy bez obierania w małej ilości osolonej wody do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do masy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, wkładamy wszystko do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki. Pieczemy godzinę, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy z chrzanem lub sosem cytrynowym.

Pieczeń z kalafiora

Brokuły czy kalafior to z kolei warzywa, które świetnie sprawdzają się w wielu daniach gotowanych. Możemy z nich przygotowywać pasztety, ale równie dobrze smakują w gorącej pieczeni. Potrzebujemy: jednego dużego kalafiora, kilka ziemniaków, dwie szklanki szpinaku, dwa pęczki szczypiorku, dwa jajka, szklanka bułki tartej, kawałek żółtego sera, gałkę muszkatołową, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól.

Kalafiora kroimy na różyczki i gotujemy w małej ilości osolonej wody. Ziemniaki obieramy i także gotujemy. Ugotowane jarzyny mielimy w maszynce. Dodajemy posiekane liście szpinaku, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy w nasmarowanej foremce godzinę. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem. Podajemy z chrzanem lub ćwikłą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm