Pieczeń warzywna w różnych odsłonach
Pyszna na zimno, doskonała przekąska czy obiad. Mowa o pieczeni z warzyw. Dla mięsożerców brzmi to pewnie jak świętokradztwo, ale czasem warto w kuchni poeksperymentować. Pieczenie z warzyw są smaczne, zdrowe, idealnie nadają się jako element diety odchudzającej. W dodatku łatwo je przygotować. Oto pomysły na trzy pieczenie z popularnych warzyw.
Pieczeń z soczewicy
Warzywa strączkowe jak mało które idealnie sprawdzają się w potrawach pieczonych. Możemy piec z nich nawet ciasta. Pieczeń z soczewicy to tylko jeden z pomysłów. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy, szklanka żółtej soczewicy, pół kilograma ziemniaków, pół kilograma dyni, dwie cebule, szklanka mąki razowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, olej, tymianek, pieprz, sól.
Obie soczewice gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone przecieramy przez praskę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju. Dynię obieramy, kawałki owijamy w folię aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku przez pół godziny. Mielimy ją w maszynce do mięsa. Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy pozostałe składniki: mąki i przyprawy.
Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wkładamy masę warzywną i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń z soczewicy idealnie smakuje z sosem cebulowym lub pomidorowym.
Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?
Pieczeń z warzyw korzeniowych
Warzywa korzeniowe są w polskiej kuchni bardzo popularne. Nie ma praktycznie obiadu bez marchewki, pietruszki czy selera. Są one bardzo zwarte, więc nadają się świetnie do pieczenia. Na naszą pieczeń potrzebujemy: kilka marchewek, kilka korzeni pietruszki, jeden seler, kilka ziemniaków, dwa ząbki czosnku, cebulę, szklankę mąki żytniej, dwa jajka, majeranek, pieprz, ostrą paprykę, olej, masło i bułkę tartą.
Warzywa myjemy dokładnie i gotujemy bez obierania w małej ilości osolonej wody do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa. Dodajemy do masy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, wkładamy wszystko do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki. Pieczemy godzinę, aż wierzch ładnie się zrumieni. Podajemy z chrzanem lub sosem cytrynowym.
Pieczeń z kalafiora
Brokuły czy kalafior to z kolei warzywa, które świetnie sprawdzają się w wielu daniach gotowanych. Możemy z nich przygotowywać pasztety, ale równie dobrze smakują w gorącej pieczeni. Potrzebujemy: jednego dużego kalafiora, kilka ziemniaków, dwie szklanki szpinaku, dwa pęczki szczypiorku, dwa jajka, szklanka bułki tartej, kawałek żółtego sera, gałkę muszkatołową, pieprz, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól.
Kalafiora kroimy na różyczki i gotujemy w małej ilości osolonej wody. Ziemniaki obieramy i także gotujemy. Ugotowane jarzyny mielimy w maszynce. Dodajemy posiekane liście szpinaku, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i pieczemy w nasmarowanej foremce godzinę. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem. Podajemy z chrzanem lub ćwikłą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl