Będzie pysznie
Dbając o zdrowie, powinniśmy jak najczęściej jeść naturalne jogurty. Mogą one zastępować nam śmietanę, mleko a nawet majonez. W jogurtach jest wiele bardzo potrzebnych naszemu organizmowi bakterii, ale również mnóstwo białka i witamin. Nie kupujmy jogurtów z dodatkami owoców czy ziaren – często zawierają one także szkodliwe substancje: polepszacze smaku czy zagęstniki. Oto pięć pomysłów na jogurtowe zdrowe przysmaki!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jogurt z owocami
Najczęściej jogurt jemy na śniadanie, dodając do niego gotowe płatki śniadaniowe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by takie zastąpić płatki innymi produktami. Potrzebujemy: kilka truskawek, jabłko, kilka malin (mogą być mrożone), banan, płatki owsiane, miód i, oczywiście jogurt. Na suchej patelni prażymy płatki owsiane. Jabłko i banana kroimy w kostkę. W misce mieszamy jogurt z owocami, dodajemy miód i płatki. Gotowe.
Jogurt na ostro
Zamiast słodkich dodatków do jogurtu świetnie pasują te wytrawne. Taka sałatka może być świetnym dodatkiem np. do pieczonych ziemniaków. Składniki: jogurt, cebula, czosnek, ogórek, żółta papryka, papryczka chili, szczypiorek, sól, pieprz. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Paprykę, ogórka i chili drobno siekamy. Wszystkie warzywa dodajemy do jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.
Placki jogurtowe
Jogurt z powodzeniem może nam zastąpić mleko w przeróżnych wypiekach. Szybkie racuchy jogurtowe idealnie nadają się na kolację czy podwieczorek. Potrzebujemy: 250 gramów jogurtu naturalnego, dwa jajka, opakowanie cukru wanilinowego, 170 gramów mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą widelca. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażymy kilka minut z każdej strony. Osączamy na papierowym ręczniku.
Jogurt z ziołami
Delikatne mięso lub ryba będą smakowały o wiele lepiej w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie jogurtu. Na jego przygotowanie potrzebne nam będą: jogurt, natka pietruszki, koperek, szczypiorek, ogórek, sok z cytryny, szczypta ostrej papryki, biały pieprz, sól. Zioła siekamy bardzo drobno, ogórka ścieramy na tarce. Mieszamy zioła i ogórka z jogurtem, doprawiamy papryką, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Pozostawiamy na kilka godzin, by smaki się przegryzły.
Zupa jogurtowa
Z jogurtu można również ugotować… zupę! Najbardziej popularna wersja pochodzi z Turcji. Składniki: bulion warzywny, szklanka ryżu, trzy żółtka, trzy szklanki jogurtu naturalnego, cztery łyżki masła, kilka łyżek mąki, trzy łyżki suszonej mięty, pół łyżeczki pieprzu cayenne. Do garnka wlewamy bulion i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień, ryż gotujemy kolejne 30 minut. W tym samym czasie w dużej misce ubijamy żółtka z jogurtem i mąką. Dodajemy wodę, cały czas mieszamy. Całość wlewamy stopniowo do gotującego się ryżu. Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy miętę i pieprz cayenne, mieszamy. Gotujemy kilka minut i podajemy.