Pide z fetą i szpinakiem, porem i serem pecorino

Pide to wypiek podobny do chleba, powszechnie spożywany w życiu codziennym. Wypróbujcie koniecznie przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Pide z fetą i szpinakiem, porem i serem pecorinoPide z fetą i szpinakiem, porem i serem pecorino
Anna Kamińska

Ciasto:

  • 360 ml letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka stołowa oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 625 g mocnej białej mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania

Nadzienie 1:

  • 150 g koziej fety
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz

Nadzienie 2:

  • 1 duży por – biała część
  • 100 g pecorino
  • 50 g ricotty
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 242-240 st. C z kamieniem do pizzy lub blachą do pieczenia.
  • Zrób ciasto. Wymieszaj w pojemniku 150 ml wody z drożdżami, oliwą i cukrem. Połącz i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże się aktywowały i wytworzyły pianę (5-10 minut).
  • Do dużej miski wsyp mąkę i dużą szczyptę soli, a na środku zrób wgłębienie.
  • Gdy mieszanka drożdżowa się spieni, wlej ją do wgłębienia i za pomocą dłoni albo drewnianej łyżki wmieszaj ją do mąki, powoli dodając resztę wody. Zagnieć ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk. Być może trzeba będzie dodać trochę więcej wody albo mąki.
  • Ciasto wyłóż na posypany mąką blat i wyrabiaj około 5 minut, aż będzie gładkie. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  • Umyj i odsącz szpinak. Na łyżce oliwy zblanszuj go na patelni, dodaj posiekany czosnek i dopraw pieprzem. Kiedy przestygnie, dodaj fetę roztarta widelcem i połącz w jedną masę.
  • Pora dokładnie umyj. Pokrój na plasterki i zblanszuj na oliwie. Kiedy przestygnie, dodaj starte pecorino i ricottę. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zrób pide. Uformuj ciasto w 40-50 cm wałek, a następnie podziel go na 6 równych kawałków. Zwiń w kulki i przykryj wilgotną szmatką. Rozwałkuj kulkę ciasta na posypanej mąką powierzchni na duży owalny kształt o wymiarach około 25 cm x 15 cm i grubości 3 mm. Pozostawiając brzeg około 3 cm, rozprowadź wierzchem łyżki 1/3 nadzienia na środku, a następnie zagnij brzegi około jednej czwartej długości pide, aby częściowo zamknąć je w kształt kajaka, pozostawiając nadzienie na środku odsłonięte.
  • Ściśnij oba końce razem, aby pide się nie odkształcało podczas pieczenia.
  • Powtórz proces z każdym kawałkiem ciasta.
  • Wsuń po 2 pide na raz, na gorący kamień do pizzy lub blachę do pieczenia (użyj łopatki do pizzy). Piecz przez 10-12 minut, aż skórka ciasta będzie złocisto-brązowa i chrupiąca.
  • Upieczone pide przełóż na deskę do serwowania i posmaruj roztopionym masłem. Możesz posypać chili i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji