Pełnoziarniste naleśniki zapiekane z hummusem i wegeteriańskim paprykarzem
Naleśniki w takiej wersji to doskonały pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Świetnie sprawdzą się na kolację lub lunch do pracy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 słoik paprykarza wegetariańskiego z kaszą jaglaną
- 1 słoiczek hummusu paprykowego
- olej do smażenia
- 3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Przepis
- Wymieszać składniki ciasta na gładką masę. Następnie usmażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Naleśniki posmarować cienko paprykarzem i zwinąć w rulon. Ułożyć jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Trzy łyżki humusu paprykowego wymieszać ze śmietaną i posmarować po wierzchu. Zapiec w rozgrzanym piekarniki do 180 st. C przez 20 minut.
- Naleśniki podawać z humusem jako sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl