Tego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy
Delikatny i kremowy sernik z serka homogenizowanego z kawową nutą. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 1 opakowanie (225 g) pokruszonych wafli czekoladowych
- 110 g roztopionego masła
Krem czekoladowo-kawowy:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 szklanka sera homogenizowanego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 roztrzepane jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
Polewa likierowo-kawowa:
- 4 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 55 g masła
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
- Włożyć pokruszone wafle i masło do miski, wymieszać. Wafelkami wylepić dno lekko natłuszczonej i wyścielonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki, aż stężeje.
- Aby przygotować krem, należy rozpuścić w naczyniu kawę w niewielkiej ilości wody.
- Odstawić do wystudzenia.
- Włożyć do miski ser, śmietanę, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć połowę kremu na przygotowany spód.
- Do kremu dodać 4 łyżki stopionej czekolady i rozmieszać patyczkiem. To samo zrobić z pozostałym kremem i pozostałą czekoladą. Piec 40 minut.
- Schłodzić w blasze.
- Aby wykonać polewę, wlać likier i rum do rondla. Umieścić nad gotującą się na średnim ogniu wodą.
- Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zmniejszy objętość do polowy.
- Dodać czekoladę, masło i śmietanę.
- Ciągle gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć rondel z ognia. Odstawić, aż trochę zgęstnieje.
- Rozprowadzić polewę na sernik i zostawić do stężenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze