Trwa ładowanie...
d2grh6m
01-03-2021 10:38

Tego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy

Przepis

Delikatny i kremowy sernik z serka homogenizowanego z kawową nutą. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi.

d2grh6m
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 opakowanie (225 g) pokruszonych wafli czekoladowych
  • 110 g roztopionego masła

Krem czekoladowo-kawowy:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka sera homogenizowanego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady

Polewa likierowo-kawowa:

  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 55 g masła
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
Przepis
  • Włożyć pokruszone wafle i masło do miski, wymieszać. Wafelkami wylepić dno lekko natłuszczonej i wyścielonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki, aż stężeje.
  • Aby przygotować krem, należy rozpuścić w naczyniu kawę w niewielkiej ilości wody.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • Włożyć do miski ser, śmietanę, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć połowę kremu na przygotowany spód.
  • Do kremu dodać 4 łyżki stopionej czekolady i rozmieszać patyczkiem. To samo zrobić z pozostałym kremem i pozostałą czekoladą. Piec 40 minut.
  • Schłodzić w blasze.
  • Aby wykonać polewę, wlać likier i rum do rondla. Umieścić nad gotującą się na średnim ogniu wodą.
  • Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zmniejszy objętość do polowy.
  • Dodać czekoladę, masło i śmietanę.
  • Ciągle gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć rondel z ognia. Odstawić, aż trochę zgęstnieje.
  • Rozprowadzić polewę na sernik i zostawić do stężenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grh6m
d2grh6m
d2grh6m
d2grh6m
Więcej tematów
d2grh6m

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj