Tego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy

Delikatny i kremowy sernik z serka homogenizowanego z kawową nutą. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi.

ego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowyego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie (225 g) pokruszonych wafli czekoladowych
  • 110 g roztopionego masła

Krem czekoladowo-kawowy:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka sera homogenizowanego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady

Polewa likierowo-kawowa:

  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 55 g masła
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany

Przepis

  • Włożyć pokruszone wafle i masło do miski, wymieszać. Wafelkami wylepić dno lekko natłuszczonej i wyścielonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki, aż stężeje.
  • Aby przygotować krem, należy rozpuścić w naczyniu kawę w niewielkiej ilości wody.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • Włożyć do miski ser, śmietanę, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć połowę kremu na przygotowany spód.
  • Do kremu dodać 4 łyżki stopionej czekolady i rozmieszać patyczkiem. To samo zrobić z pozostałym kremem i pozostałą czekoladą. Piec 40 minut.
  • Schłodzić w blasze.
  • Aby wykonać polewę, wlać likier i rum do rondla. Umieścić nad gotującą się na średnim ogniu wodą.
  • Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zmniejszy objętość do polowy.
  • Dodać czekoladę, masło i śmietanę.
  • Ciągle gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć rondel z ognia. Odstawić, aż trochę zgęstnieje.
  • Rozprowadzić polewę na sernik i zostawić do stężenia.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji