Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze
Podroby niesłusznie uchodzą za produkt drugiej kategorii. A przecież odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne. Tym razem proponujemy klasyk polskiej kuchni - wątróbkę duszoną z jabłkami. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek, a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki (bez obierania).
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
- Na dnie naczynia ułóż cząstki jabłek i posyp je delikatnie majerankiem.
- Wątróbkę oprósz pieprzem i mąką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
- Wątróbkę ułóż w naczyniu do zapiekania na jabłkach.
- Na maśle na którym smażyły się wątróbki, zeszklij lekko cebulę i czosnek, a potem ułóż je na wątróbce.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 15-20 minut.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl