Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze

Podroby niesłusznie uchodzą za produkt drugiej kategorii. A przecież odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne. Tym razem proponujemy klasyk polskiej kuchni - wątróbkę duszoną z jabłkami. Przepis z bloga "Daylicooking".

Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprzePatent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 większe cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 jabłka (najlepsze będą papierówki)
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przepis

  • Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek, a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki (bez obierania).
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  • Na dnie naczynia ułóż cząstki jabłek i posyp je delikatnie majerankiem.
  • Wątróbkę oprósz pieprzem i mąką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
  • Wątróbkę ułóż w naczyniu do zapiekania na jabłkach.
  • Na maśle na którym smażyły się wątróbki, zeszklij lekko cebulę i czosnek, a potem ułóż je na wątróbce.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 15-20 minut.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita