Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze

Podroby niesłusznie uchodzą za produkt drugiej kategorii. A przecież odpowiednio przygotowane są naprawdę pyszne. Tym razem proponujemy klasyk polskiej kuchni - wątróbkę duszoną z jabłkami. Przepis z bloga "Daylicooking".

Patent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprzePatent na drobiową wątróbkę. Nikt się jej nie oprze
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 większe cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 jabłka (najlepsze będą papierówki)
  • 3-4 łyżki masła
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Przepis

  • Wątróbkę oczyść z ewentualnych błonek, a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki (bez obierania).
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  • Na dnie naczynia ułóż cząstki jabłek i posyp je delikatnie majerankiem.
  • Wątróbkę oprósz pieprzem i mąką, a następnie obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
  • Wątróbkę ułóż w naczyniu do zapiekania na jabłkach.
  • Na maśle na którym smażyły się wątróbki, zeszklij lekko cebulę i czosnek, a potem ułóż je na wątróbce.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i zapiekaj przez około 15-20 minut.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce