Pasztet wiejski, czyli teryna w boczku
Doskonała propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Teryna, czyli rodzaj pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej, podbije kubki smakowe wszystkich smakoszy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Weź podłużną foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na dnie i ściankach ułóż warstwę nachodzących na siebie plasterków boczku. Powinny wystawać sporo poza brzegi foremki, żeby można było nakryć nimi terynę z góry.
- Posiekaj drobno czosnek z cebulą oraz pietruszkę. Wymieszaj je z mięsem. Dodaj do tego jajko, oberwane listki tymianku. Mieszając dalej, wsyp bułkę, wlej oliwę i alkohol. Posól i posyp pieprzem.
- Kiedy dokładnie wyrobisz mięso (jak na kotlety mielone), przełóż je do foremki i zakryj od góry wystającymi kawałkami boczku.
- Przyciśnij ręką, żeby teryna utworzyła zbitą całość. Rzuć parę razy foremką z wysokości kilkunastu centymetrów o blat. Przykryj ją z góry paskiem folii aluminiowej.
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Włóż foremkę w większą blachę z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości foremki z mięsem. Dzięki kąpieli wodnej teryna będzie bardziej soczysta.
- Wstaw formy na 1 godz. i 45 min do piekarnika. Po wyjęciu z pieca odstaw ją w spokojne miejsce na trzy kwadranse.
- Podawaj w dużych plastrach z korniszonami i sałatą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl