Pasztet wiejski, czyli teryna w boczku

Doskonała propozycja na świąteczny lub noworoczny stół. Teryna, czyli rodzaj pasztetu, pieczonego w kąpieli wodnej, podbije kubki smakowe wszystkich smakoszy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pasztet wiejski, czyli teryna w boczkuPasztet wiejski, czyli teryna w boczku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • kilka gałązek natki pietruszki (1 łyżka po posiekaniu)
  • 1 cebula
  • 200 g boczku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1/2 kg mielonej wieprzowiny
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 10 gałązek tymianku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koniaku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przepis

  • Weź podłużną foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Na dnie i ściankach ułóż warstwę nachodzących na siebie plasterków boczku. Powinny wystawać sporo poza brzegi foremki, żeby można było nakryć nimi terynę z góry.
  • Posiekaj drobno czosnek z cebulą oraz pietruszkę. Wymieszaj je z mięsem. Dodaj do tego jajko, oberwane listki tymianku. Mieszając dalej, wsyp bułkę, wlej oliwę i alkohol. Posól i posyp pieprzem.
  • Kiedy dokładnie wyrobisz mięso (jak na kotlety mielone), przełóż je do foremki i zakryj od góry wystającymi kawałkami boczku.
  • Przyciśnij ręką, żeby teryna utworzyła zbitą całość. Rzuć parę razy foremką z wysokości kilkunastu centymetrów o blat. Przykryj ją z góry paskiem folii aluminiowej.
  • Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. Włóż foremkę w większą blachę z wodą, która powinna sięgać do połowy wysokości foremki z mięsem. Dzięki kąpieli wodnej teryna będzie bardziej soczysta.
  • Wstaw formy na 1 godz. i 45 min do piekarnika. Po wyjęciu z pieca odstaw ją w spokojne miejsce na trzy kwadranse.
  • Podawaj w dużych plastrach z korniszonami i sałatą.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu