Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu

Z czym podać czerwony barszcz? Wcale nie musimy się ograniczać do uszek i krokietów. Czerwony barszczyk świetnie smakuje również z mięsnymi paszteciki. To doskonała propozycja na Boże Narodzenie lub sylwestrowe przyjęcie.

Paszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczuPaszteciki z mięsem. Świetny dodatek do czerwonego barszczu
Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 300-350g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g gęstej, kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa (np. z rosołu)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • bulion

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Przepis

  • Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Mięso i cebule wraz z olejem zmielić za pomocą blendera. Dodać tyle bulionu, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryką.
  • Mąkę (zacząć od 300 g) zagnieść z masłem, jajkiem, solą i śmietaną na jednolitą masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.
  • Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego.
  • Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2 cm.
  • Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta.
  • Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje