Pasty twarogowe. Idealne na zdrowe, lekkie i pyszne śniadania
Nabiał jest ważnym elementem zdrowej, zróżnicowanej diety. Przede wszystkim dlatego, że sery i mleko zawierają wapń, pierwiastek, który nie tylko decyduje o tym, że nasze kości są zdrowe, ale i także wspomaga odchudzanie. W nabiale znajdziemy też łatwo przyswajalne białko. Nie sposób nie wspomnieć również o witaminach i mikroelementach, których jest w tej grupie produktów spożywczych mnóstwo.
Z drugie jednak strony mleko i sery zwierają też sporo tłuszczu. Dlatego będąc na diecie lepiej sięgać po twaróg, najlepiej chudy, który możemy łączyć z wieloma innymi produktami, tworząc fantastyczne pasty. Przygotowane z twarogu pasty kanapkowe sprawią, że nasze śniadania będą nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Oto kilka naszych propozycji.
Pasta z awokado
Awokado to tzw. super żywność. Ten owoc jest wyjątkowo zdrowy. W połączeniu z twarogiem otrzymamy prawdziwą bombę witaminową. Do zrobienia naszej pasty potrzebujemy: opakowanie chudego twarogu, dojrzałe awokado, sok z cytryny, sól, pieprz i pół pęczka kolendry. Awokado wydrążamy łyżką i rozgniatamy widelcem razem z twarożkiem. Dodajemy posiekana kolendrę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta z makrelą
Przed laty pasty z wędzoną rybą były bardzo popularne. Dziś wracają do łask, bo ich zdrowotnych właściwości nie sposób przecenić. Ryby zawierają mnóstwo m.in. kwasów omega-3, których w naszej diecie jest zdecydowanie za mało. Składniki pasty: kostka chudego twarogu, wędzona makrela, szczypiorek, kilka suszonych pomidorów, sól i pieprz. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości. Siekamy ją bardzo drobno i mieszamy z twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek i pomidory. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą.
Zobacz też: Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów
Pasta z jajkiem
Jako element pysznej pasty twarogowej, ugotowane na twardo jajko sprawdzi się doskonale. Co ważne przygotowanie pasty jest śmiesznie łatwe, a potrzebne składniki zawsze znajdziemy w lodówce. Jajko siekamy drobno, mieszamy z twarogiem. Dodajemy sporo pieprzu, szczyptę ostrej papryki i posiekany szczypiorek. Jeśli masa nie będzie zbyt zwarta, można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego.
Pasta z rzodkiewką
Nie ma chyba bardziej popularnego połączenia niż twarożek i rzodkiewka. Do przygotowania pasty potrzebne nam będą: twarożek, kilka rzodkiewek, szczypiorek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Rzodkiewkę i szczypiorek siekamy drobno. Dodajemy warzywa do twarogu, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec twarożek mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Gotowe.
Pasta z papryką
Każde danie wydaje się smaczniejsze, jeśli ładnie wygląda. Twarożek z papryką spełnia te oczekiwania. Składniki: kostka twarogu, dwa jajka, czerwona papryka, łyżka gęstego jogurtu, dwie łyżki majonezu, sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo i siekamy drobno. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta z ogórka
Tzatziki to dip z jogurtu i ogórka, bardzo popularny w krajach południowej Europy. Zamiast jogurtu możemy użyć twarogu i uzyskamy świetną pastę na kanapki. Potrzebujemy: jednego dużego ogórka, ząbek czosnku, kostkę twarogu, łyżkę jogurtu, sól i pieprz. Ogórka i czosnek ścieramy na tarce i dodajemy do twarogu. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl