Pasty twarogowe. Idealne na zdrowe, lekkie i pyszne śniadania

Nabiał jest ważnym elementem zdrowej, zróżnicowanej diety. Przede wszystkim dlatego, że sery i mleko zawierają wapń, pierwiastek, który nie tylko decyduje o tym, że nasze kości są zdrowe, ale i także wspomaga odchudzanie. W nabiale znajdziemy też łatwo przyswajalne białko. Nie sposób nie wspomnieć również o witaminach i mikroelementach, których jest w tej grupie produktów spożywczych mnóstwo.

Pasty twarogowe. Idealne na zdrowe, lekkie i pyszne śniadania
Źródło zdjęć: © iStock.com

Z drugie jednak strony mleko i sery zwierają też sporo tłuszczu. Dlatego będąc na diecie lepiej sięgać po twaróg, najlepiej chudy, który możemy łączyć z wieloma innymi produktami, tworząc fantastyczne pasty. Przygotowane z twarogu pasty kanapkowe sprawią, że nasze śniadania będą nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Oto kilka naszych propozycji.

Pasta z awokado

Awokado to tzw. super żywność. Ten owoc jest wyjątkowo zdrowy. W połączeniu z twarogiem otrzymamy prawdziwą bombę witaminową. Do zrobienia naszej pasty potrzebujemy: opakowanie chudego twarogu, dojrzałe awokado, sok z cytryny, sól, pieprz i pół pęczka kolendry. Awokado wydrążamy łyżką i rozgniatamy widelcem razem z twarożkiem. Dodajemy posiekana kolendrę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Pasta z makrelą

Przed laty pasty z wędzoną rybą były bardzo popularne. Dziś wracają do łask, bo ich zdrowotnych właściwości nie sposób przecenić. Ryby zawierają mnóstwo m.in. kwasów omega-3, których w naszej diecie jest zdecydowanie za mało. Składniki pasty: kostka chudego twarogu, wędzona makrela, szczypiorek, kilka suszonych pomidorów, sól i pieprz. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości. Siekamy ją bardzo drobno i mieszamy z twarogiem. Dodajemy posiekany szczypiorek i pomidory. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą.

Zobacz też: Syrniki – rosyjska wersja słodkich racuchów

Pasta z jajkiem

Jako element pysznej pasty twarogowej, ugotowane na twardo jajko sprawdzi się doskonale. Co ważne przygotowanie pasty jest śmiesznie łatwe, a potrzebne składniki zawsze znajdziemy w lodówce. Jajko siekamy drobno, mieszamy z twarogiem. Dodajemy sporo pieprzu, szczyptę ostrej papryki i posiekany szczypiorek. Jeśli masa nie będzie zbyt zwarta, można dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego.

Pasta z rzodkiewką

Nie ma chyba bardziej popularnego połączenia niż twarożek i rzodkiewka. Do przygotowania pasty potrzebne nam będą: twarożek, kilka rzodkiewek, szczypiorek, jogurt naturalny, sól i pieprz. Rzodkiewkę i szczypiorek siekamy drobno. Dodajemy warzywa do twarogu, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec twarożek mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego. Gotowe.

Pasta z papryką

Każde danie wydaje się smaczniejsze, jeśli ładnie wygląda. Twarożek z papryką spełnia te oczekiwania. Składniki: kostka twarogu, dwa jajka, czerwona papryka, łyżka gęstego jogurtu, dwie łyżki majonezu, sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo i siekamy drobno. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pasta z ogórka

Tzatziki to dip z jogurtu i ogórka, bardzo popularny w krajach południowej Europy. Zamiast jogurtu możemy użyć twarogu i uzyskamy świetną pastę na kanapki. Potrzebujemy: jednego dużego ogórka, ząbek czosnku, kostkę twarogu, łyżkę jogurtu, sól i pieprz. Ogórka i czosnek ścieramy na tarce i dodajemy do twarogu. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna