Trwa ładowanie...

Parówka – skład i sposób przyrządzenia

Parówka jest składnikiem popularnego hot-doga. Parówki można przyrządzić na wiele sposobów (zapiec, ugotować, usmażyć). Parówka jest artykułem spożywczym ogólnie dostępnym w polskich sklepach. Można ją szybko przygotować, dlatego często pojawia się na stole w czasie śniadania lub kolacji.

Producenci parówek zapewniają, że w ich składzie można znaleźć ponad 50 proc. mięsa, jednak warto czytać etykiety na opakowaniachProducenci parówek zapewniają, że w ich składzie można znaleźć ponad 50 proc. mięsa, jednak warto czytać etykiety na opakowaniachŹródło: 123RF
d4jf9nt
d4jf9nt

Parówka – jak jest robiona?

Parówka jest drobno zmieloną wędliną. Większość parówek bowiem zawiera MOM, czyli mięso oddzielone chemicznie. Są to resztki mięsa przyklejone do kości, które rozdrabnia się w wilku, maszynie służącej do rozdrabniania produktów. Wilk posiada wbudowaną siatkę o średnicy 3 mm, przez którą przepuszcza się mięso. Następnie mięso jest poddawane kolejnemu procesowi rozdrabniania w kutrze.

Kuter jest maszyną, która miażdży oraz emulguje mięso, łącząc je z tłuszczem i substancjami smakowymi. W wilku, a także w kutrze mięso oddzielane jest od kości. Powstała masa zawiera, poza mięsem, zmiażdżone chrząstki oraz tkankę łączną. Gotowym farszem są wypełniane osłonki, po którym następuje proces wyrównania smaku i koloru produktu. Poza MOM, który jest ogólnym skrótowcem, mamy do czynienia również z procesem MDOM, czyli mięsem drobiowym oddzielonym mechanicznie, z którego również można zrobić parówki.

Parówka – co zawiera?

Producenci parówek zapewniają, że w ich składzie można znaleźć ponad 50 proc. mięsa, jednak warto czytać etykiety na opakowaniach, tak aby nie było to mięso typu MOM lub MDOM, bo może zawierać zmielone kości. Poza tym, w składzie parówki znajduje się znaczna ilość wody (w niektórych parówkach ponad 60 proc.), białko (10-12 proc.) oraz tłuszcz (ok. 25 proc.). Poza tym parówka może zawierać również błonnik poprawiający konsystencję mięsa. Ponadto, skład parówki uzupełniają również substancje hamujące rozwój bakterii oraz polepszacze smaku i koloru, głównie glutaminian sodu i azotyn sodu.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Parówka – rodzaje

Na rynku spożywczym dostępne są trzy rodzaje parówek:

  • parówki drobiowe
  • parówki wieprzowe
  • parówki z indyka

d4jf9nt

W sklepach można również dostać parówki dla dzieci, które zawierają mniej tłuszczu (ok. 19 g) i więcej mięsa (zarówno drobiowego, jak i wieprzowego – 53 %). Najzdrowsza parówka jest robiona z szynki, jednak przed kupnem produktu należy uważnie czytać etykiety, ponieważ niektóre parówki zawierają jedynie 3 % mięsa.

Parówka – kalorie

W zależności od mięsa, z którego została zrobiona, parówka zawiera około 250 kca l/100 g. Parówki z szynki mają 217 kcal/100 g; parówki wieprzowe – 287 kcal/100 g, a parówki z indyka – 243 kcal. Popularna jest również parówka delikatesowa klasyczna, która zawiera 259 kcal/100 g.

Parówka – sposoby przyrządzania

Parówka często jest podawana jako szybka przekąska na śniadanie lub kolację, dlatego, że jest bardzo łatwa do przygotowania. Najczęściej na stole pojawia się parówka gotowana, którą podaje się z kromką chleba oraz dodatkami: ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Parówki dodaje się również do popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Dobre jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to smaczne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami. Popularne są także parówki, które mają nadzienie z żółtego sera.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4jf9nt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jf9nt
Więcej tematów