Parówka – skład i sposób przyrządzenia

Parówka jest składnikiem popularnego hot-doga. Parówki można przyrządzić na wiele sposobów (zapiec, ugotować, usmażyć). Parówka jest artykułem spożywczym ogólnie dostępnym w polskich sklepach. Można ją szybko przygotować, dlatego często pojawia się na stole w czasie śniadania lub kolacji.

ParówkiProducenci parówek zapewniają, że w ich składzie można znaleźć ponad 50 proc. mięsa, jednak warto czytać etykiety na opakowaniach
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Parówka – jak jest robiona?

Parówka jest drobno zmieloną wędliną. Większość parówek bowiem zawiera MOM, czyli mięso oddzielone chemicznie. Są to resztki mięsa przyklejone do kości, które rozdrabnia się w wilku, maszynie służącej do rozdrabniania produktów. Wilk posiada wbudowaną siatkę o średnicy 3 mm, przez którą przepuszcza się mięso. Następnie mięso jest poddawane kolejnemu procesowi rozdrabniania w kutrze.

Kuter jest maszyną, która miażdży oraz emulguje mięso, łącząc je z tłuszczem i substancjami smakowymi. W wilku, a także w kutrze mięso oddzielane jest od kości. Powstała masa zawiera, poza mięsem, zmiażdżone chrząstki oraz tkankę łączną. Gotowym farszem są wypełniane osłonki, po którym następuje proces wyrównania smaku i koloru produktu. Poza MOM, który jest ogólnym skrótowcem, mamy do czynienia również z procesem MDOM, czyli mięsem drobiowym oddzielonym mechanicznie, z którego również można zrobić parówki.

Parówka – co zawiera?

Producenci parówek zapewniają, że w ich składzie można znaleźć ponad 50 proc. mięsa, jednak warto czytać etykiety na opakowaniach, tak aby nie było to mięso typu MOM lub MDOM, bo może zawierać zmielone kości. Poza tym, w składzie parówki znajduje się znaczna ilość wody (w niektórych parówkach ponad 60 proc.), białko (10-12 proc.) oraz tłuszcz (ok. 25 proc.). Poza tym parówka może zawierać również błonnik poprawiający konsystencję mięsa. Ponadto, skład parówki uzupełniają również substancje hamujące rozwój bakterii oraz polepszacze smaku i koloru, głównie glutaminian sodu i azotyn sodu.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Parówka – rodzaje

Na rynku spożywczym dostępne są trzy rodzaje parówek:

  • parówki drobiowe
  • parówki wieprzowe
  • parówki z indyka

W sklepach można również dostać parówki dla dzieci, które zawierają mniej tłuszczu (ok. 19 g) i więcej mięsa (zarówno drobiowego, jak i wieprzowego – 53 %). Najzdrowsza parówka jest robiona z szynki, jednak przed kupnem produktu należy uważnie czytać etykiety, ponieważ niektóre parówki zawierają jedynie 3 % mięsa.

Parówka – kalorie

W zależności od mięsa, z którego została zrobiona, parówka zawiera około 250 kca l/100 g. Parówki z szynki mają 217 kcal/100 g; parówki wieprzowe – 287 kcal/100 g, a parówki z indyka – 243 kcal. Popularna jest również parówka delikatesowa klasyczna, która zawiera 259 kcal/100 g.

Parówka – sposoby przyrządzania

Parówka często jest podawana jako szybka przekąska na śniadanie lub kolację, dlatego, że jest bardzo łatwa do przygotowania. Najczęściej na stole pojawia się parówka gotowana, którą podaje się z kromką chleba oraz dodatkami: ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Parówki dodaje się również do popularnych na całym świecie hot-dogów. Poza tym, usmażoną parówkę można dodać do jajecznicy zamiast kiełbasy lub sosu pomidorowego. Dobre jest także leczo z parówkami. Parówka w cieście francuskim to smaczne rozwiązanie dla osób, które chcą szybko przygotować ciepłe danie. Parówkę można również nafaszerować serem żółtym, papryką i pieczarkami. Popularne są także parówki, które mają nadzienie z żółtego sera.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie