Paluszki surimi – charakterystyka, właściwości, zastosowanie w kuchni
Paluszki surimi nazywane są również paluszkami krabowymi. Można je dodać do sałatek lub przygotować do sushi. Paluszki surimi kształtem i kolorem przypominają nogi kraba. Stanowią przysmak w Japonii, jednak paluszki krabowe można również dostać w innych krajach na całym świecie.
Paluszki surimi – charakterystyka ogólna
Paluszki surimi to długie, owalne pałeczki, które zawierają mielone mięso ryb. W Japonii, gdzie najczęściej są przyrządzane, surimi robi się z surowego mięsa mięsa, do którego nie dodaje się żadnych składników. Paluszki surimi są określane jako paluszki krabowe, jednak nie zawierają mięsa z kraba. Prawdziwe paluszki zawierające odnóża kraba kosztują około 400 złotych.
Tańsze są paluszki, w których składzie jest mięso z kraba, jednak są trudno dostępne w Polsce. Najczęściej paluszki z odnóży i mięsa można dostać w restauracjach. Natomiast paluszki surimi zawierające mięso ryb różnego rodzaju można dostać w Polsce. Paluszki są sprzedawane w każdym supermarkecie w małych opakowaniach. Zazwyczaj można je znaleźć w chłodziarkach, lodówkach lub zamrażarkach. Paluszki surimi mają słony smak.
Paluszki surimi – czy zawierają zdrowe składniki?
Paluszki surimi są niskokaloryczne, ponieważ w zależności od paczuszki, zawierają od 80 do 130 kcal w 100 g. Paluszki surimi mają ok. 28-40 proc. mielonego mięsa ryby, zazwyczaj dorsza, mintaja lub morszczuka. W składzie mają również odżywcze białko, jednak w paluszkach surimi można znaleźć:
- wodę
- białko sojowe
- skrobię
- stabilizatory
- konserwanty
- przyprawy (sól, mirin, ekstrakt krabowy)
W paluszkach surimi znajduje się duża ilość węglowodanów oraz cukrów prostych. Mają w składzie także barwnik, który nadaje paluszkom różowy kolor. Dzięki zawartości rybiego mięsa zawierają również kwasy omega3, witaminę B12 oraz selen. Pomimo niepewnych składników odżywczych surimi mają ciekawy, delikatny smak oraz zapach, który przyciąga smakoszy.
Paluszki surimi – sposób przyrządzenia
Paluszki surimi można jeść prosto z paczuszki lub podgrzać na patelni. Idealnie pasują do ryżu. Z pałeczkami krabowymi można przyrządzić również pastę jajeczną z surimi oraz szczypiorkiem lub omlet z dodatkiem mozarelli. Do włoskiego tagiatelle również można dodać paluszki surimi, które nadadzą potrawie intensywny smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie chłodnika warzywnego lub zupy ziemniaczanej z dodatkiem paluszków surimi.
Paluszki surimi – jakie składniki do sałatek?
Paluszki surimi są dodawane również do sałatek. Do głównych składników, poza paluszkami krabowymi należą: rzodkiewka, ogórek, majonez, jogurt naturalny. Sałatkę przyprawia się podstawowymi przyprawami: solą i pieprzem. Skład potrawy można wzbogacić dodając do niej kukurydzę oraz sos koperkowo-ziołowy przygotowany w domu. Ze względu na to, że paluszki surimi pasują do ryżu, można zrobić sałatkę krabową z białym lub brązowym ryżem. Poza tym, ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie sałatki z kaszą kuskus, natką pietruszki oraz sosem czosnkowym.