Paluszki surimi – charakterystyka, właściwości, zastosowanie w kuchni

Paluszki surimi nazywane są również paluszkami krabowymi. Można je dodać do sałatek lub przygotować do sushi. Paluszki surimi kształtem i kolorem przypominają nogi kraba. Stanowią przysmak w Japonii, jednak paluszki krabowe można również dostać w innych krajach na całym świecie.

Paluszki surimiPaluszki surimi można jeść prosto z paczuszki lub podgrzać na patelni
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
5

Paluszki surimi – charakterystyka ogólna

Paluszki surimi to długie, owalne pałeczki, które zawierają mielone mięso ryb. W Japonii, gdzie najczęściej są przyrządzane, surimi robi się z surowego mięsa mięsa, do którego nie dodaje się żadnych składników. Paluszki surimi są określane jako paluszki krabowe, jednak nie zawierają mięsa z kraba. Prawdziwe paluszki zawierające odnóża kraba kosztują około 400 złotych.

Tańsze są paluszki, w których składzie jest mięso z kraba, jednak są trudno dostępne w Polsce. Najczęściej paluszki z odnóży i mięsa można dostać w restauracjach. Natomiast paluszki surimi zawierające mięso ryb różnego rodzaju można dostać w Polsce. Paluszki są sprzedawane w każdym supermarkecie w małych opakowaniach. Zazwyczaj można je znaleźć w chłodziarkach, lodówkach lub zamrażarkach. Paluszki surimi mają słony smak.

Paluszki surimi – czy zawierają zdrowe składniki?

Paluszki surimi są niskokaloryczne, ponieważ w zależności od paczuszki, zawierają od 80 do 130 kcal w 100 g. Paluszki surimi mają ok. 28-40 proc. mielonego mięsa ryby, zazwyczaj dorsza, mintaja lub morszczuka. W składzie mają również odżywcze białko, jednak w paluszkach surimi można znaleźć:

  • wodę
  • białko sojowe
  • skrobię
  • stabilizatory
  • konserwanty
  • przyprawy (sól, mirin, ekstrakt krabowy)

W paluszkach surimi znajduje się duża ilość węglowodanów oraz cukrów prostych. Mają w składzie także barwnik, który nadaje paluszkom różowy kolor. Dzięki zawartości rybiego mięsa zawierają również kwasy omega3, witaminę B12 oraz selen. Pomimo niepewnych składników odżywczych surimi mają ciekawy, delikatny smak oraz zapach, który przyciąga smakoszy.

Paluszki surimi – sposób przyrządzenia

Paluszki surimi można jeść prosto z paczuszki lub podgrzać na patelni. Idealnie pasują do ryżu. Z pałeczkami krabowymi można przyrządzić również pastę jajeczną z surimi oraz szczypiorkiem lub omlet z dodatkiem mozarelli. Do włoskiego tagiatelle również można dodać paluszki surimi, które nadadzą potrawie intensywny smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie chłodnika warzywnego lub zupy ziemniaczanej z dodatkiem paluszków surimi.

Paluszki surimi – jakie składniki do sałatek?

Paluszki surimi są dodawane również do sałatek. Do głównych składników, poza paluszkami krabowymi należą: rzodkiewka, ogórek, majonez, jogurt naturalny. Sałatkę przyprawia się podstawowymi przyprawami: solą i pieprzem. Skład potrawy można wzbogacić dodając do niej kukurydzę oraz sos koperkowo-ziołowy przygotowany w domu. Ze względu na to, że paluszki surimi pasują do ryżu, można zrobić sałatkę krabową z białym lub brązowym ryżem. Poza tym, ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie sałatki z kaszą kuskus, natką pietruszki oraz sosem czosnkowym.

Surströmming - sfermentowane szwedzkie śledzie

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie