Paluszki surimi – charakterystyka, właściwości, zastosowanie w kuchni

Paluszki surimi nazywane są również paluszkami krabowymi. Można je dodać do sałatek lub przygotować do sushi. Paluszki surimi kształtem i kolorem przypominają nogi kraba. Stanowią przysmak w Japonii, jednak paluszki krabowe można również dostać w innych krajach na całym świecie.

Paluszki surimiPaluszki surimi można jeść prosto z paczuszki lub podgrzać na patelni
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Paluszki surimi – charakterystyka ogólna

Paluszki surimi to długie, owalne pałeczki, które zawierają mielone mięso ryb. W Japonii, gdzie najczęściej są przyrządzane, surimi robi się z surowego mięsa mięsa, do którego nie dodaje się żadnych składników. Paluszki surimi są określane jako paluszki krabowe, jednak nie zawierają mięsa z kraba. Prawdziwe paluszki zawierające odnóża kraba kosztują około 400 złotych.

Tańsze są paluszki, w których składzie jest mięso z kraba, jednak są trudno dostępne w Polsce. Najczęściej paluszki z odnóży i mięsa można dostać w restauracjach. Natomiast paluszki surimi zawierające mięso ryb różnego rodzaju można dostać w Polsce. Paluszki są sprzedawane w każdym supermarkecie w małych opakowaniach. Zazwyczaj można je znaleźć w chłodziarkach, lodówkach lub zamrażarkach. Paluszki surimi mają słony smak.

Paluszki surimi – czy zawierają zdrowe składniki?

Paluszki surimi są niskokaloryczne, ponieważ w zależności od paczuszki, zawierają od 80 do 130 kcal w 100 g. Paluszki surimi mają ok. 28-40 proc. mielonego mięsa ryby, zazwyczaj dorsza, mintaja lub morszczuka. W składzie mają również odżywcze białko, jednak w paluszkach surimi można znaleźć:

  • wodę
  • białko sojowe
  • skrobię
  • stabilizatory
  • konserwanty
  • przyprawy (sól, mirin, ekstrakt krabowy)

W paluszkach surimi znajduje się duża ilość węglowodanów oraz cukrów prostych. Mają w składzie także barwnik, który nadaje paluszkom różowy kolor. Dzięki zawartości rybiego mięsa zawierają również kwasy omega3, witaminę B12 oraz selen. Pomimo niepewnych składników odżywczych surimi mają ciekawy, delikatny smak oraz zapach, który przyciąga smakoszy.

Paluszki surimi – sposób przyrządzenia

Paluszki surimi można jeść prosto z paczuszki lub podgrzać na patelni. Idealnie pasują do ryżu. Z pałeczkami krabowymi można przyrządzić również pastę jajeczną z surimi oraz szczypiorkiem lub omlet z dodatkiem mozarelli. Do włoskiego tagiatelle również można dodać paluszki surimi, które nadadzą potrawie intensywny smak. Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie chłodnika warzywnego lub zupy ziemniaczanej z dodatkiem paluszków surimi.

Paluszki surimi – jakie składniki do sałatek?

Paluszki surimi są dodawane również do sałatek. Do głównych składników, poza paluszkami krabowymi należą: rzodkiewka, ogórek, majonez, jogurt naturalny. Sałatkę przyprawia się podstawowymi przyprawami: solą i pieprzem. Skład potrawy można wzbogacić dodając do niej kukurydzę oraz sos koperkowo-ziołowy przygotowany w domu. Ze względu na to, że paluszki surimi pasują do ryżu, można zrobić sałatkę krabową z białym lub brązowym ryżem. Poza tym, ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie sałatki z kaszą kuskus, natką pietruszki oraz sosem czosnkowym.

Surströmming - sfermentowane szwedzkie śledzie

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg