Parowar, szybkowar, wolnowar, kombiwar, które kuchenne urządzenie wybrać?

Choć w kuchni wielu Polek znajdziemy przynajmniej jedno tego typu urządzenie, to nie wszyscy do końca zdają sobie sprawę z różnic pomiędzy tymi sprzętami. Dzięki nim przygotujesz potrawy na różne sposoby, które mogą przypaść ci do gustu.

To urządzenia, które warto mieć w swojej kuchni
Źródło zdjęć: © Youtube.com

Czytając poniższe porównanie dowiesz się, czym różnią się poszczególne sprzęty kuchenne, a także dobierzesz ten, który najlepiej sprawdzi się w twoim domu.

Parowar – szybko i bez tłuszczu

Urządzenie do przygotowywania potraw na parze to sprzęt, który najczęściej wybierają osoby dbające o linię. Urządzenie składa się z podstawki ze zbiornikiem na wodę oraz koszyczków na składniki. Podgrzana woda zmienia się w parę, która podgrzewa potrawy, jednocześnie nie ingerując w ich konsystencję i zawartość witamin. Kilka poziomów urządzenia pozwala na przygotowanie całego obiadu za jednym zamachem. Wystarczy włączyć urządzenie, nastawić timer i możesz zająć się czymś innym.

Gotowanie odbywa się bez dodatku tłuszczu i soli, którą posypujemy potrawy dopiero po przyrządzeniu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać do gotowanych warzyw lub mięsa mieszankę ulubionych ziół. Czas przygotowywania posiłków na parze jest o wiele krótszy, niż w przypadku tradycyjnego gotowania, a to ze względu na wyższą temperaturę.

Obraz
© 123RF.COM

Wolnowar – bez pośpiechu

Wszelkiego rodzaju gulasze czy zupy wymagają gotowania na wolnym ogniu. By nie dopuścić do wrzenia, a tym samym rozpadania się jedzenia, warto wypróbować uniwersalny wolnowar. To urządzenie elektryczne składające się z kamionkowego garnka i przezroczystej pokrywki, które pozwala na duszenie potraw nawet przez kilka godzin bez nadzoru. Pozwoli na przygotowanie wyśmienitego bigosu, a nawet konfitur.

Stała temperatura i specjalne zabezpieczenia sprawiają, że nie musisz na bieżąco kontrolować tego, co dzieje się pod pokrywką. Przypalenie czegokolwiek w wolnowarze jest praktycznie niemożliwe. Długi czas gotowania sprawia, że potrawy stają się delikatne i wprost rozpływają się w ustach.

Szybkowar – błyskawiczny obiad

Pełni funkcję odwrotną do wolnowaru i działa zupełnie inaczej. Szczelny pojemnik wykorzystuje wzrost ciśnienia zachodzący w procesie gotowania do zwiększenia temperatury wrzenia wody, a tym samym przyspiesza gotowanie potraw. W związku z tym nie można kontrolować procesu gotowania bez przerwania go. Zawór bezpieczeństwa kontrolujący ciśnienie może narobić nieco hałasu, ponadto używając starszych modeli trzeba uważać na dobywający się z niego strumień pary. Szybkowar jest również jedną z funkcji nowoczesnych multicookerów.

Szybkowar
© Shutterstock.com

Kombiwar – pół kuchni pod przykrywką

Kombiwary to uniwersalne rozwiązanie szczególnie dla posiadaczy małych kuchni. Urządzenie składające się z żaroodpornego naczynia i pokrywy z lampą halogenową łączy w sobie to co najlepsze w piekarniku, kuchence mikrofalowej, parowarze i grillu elektrycznym. Grzałka z termoobiegiem zapewnia równomierne przypieczenie potrawy, a zamontowany ruszt sprawia, że tłuszcz kapie na dno naczynia, zamiast zostawać w potrawie. To doskonały sprzęt dla osób, które dbają o linię, a nie chcą rezygnować z pieczonych potraw. Jako że naczynie jest mniejsze od standardowego piekarnika, pieczenie jest szybsze i wymaga mniej energii.

Wiele z tych urządzeń pomoże przygotować smaczne i zdrowe dania bez brudzenia kilku garnków i patelni. Osoby, które nie chcą spędzać kilku godzin na przygotowaniu posiłków mogą zdecydować się na jedno lub kilka z tych urządzeń i sprawić, by to maszyna przygotowała obiad.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje