Papryka nadziewana makrelą i szpinakiem
Nadziewane czerwone papryki z makrelą i szpinakiem to uczta dla oczu i kubków smakowych. Bliskowschodnia mieszanka przypraw ras el hanout nadaje im pikantny charakter. Smaki pasują do siebie idealnie, na dodatek jest to danie łatwe do wykonania.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
• 200 g świeżej makreli
• 4 czerwone papryki
• 200 g ugotowanego brązowego ryżu
• 150 g liści szpinaku
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
• 1,5 łyżki przyprawy ras el hanout
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• 50 ml wody
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz do smaku
Przepis
1. Odetnij wierzchołki papryk i odłóż je na bok. Następnie wydrąż papryki.
2. Na patelni podsmaż czosnek na oliwie i dodaj przecier pomidorowy.
3. Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż straci objętość.
4. Następnie dodaj ugotowany ryż, ras el hanout i wodę.
5. Dołóż surową makrelę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
6. Rozdziel całość na 4 papryki, przykryj odkrojonymi wierzchołkami i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.