Trwa ładowanie...

Pańska skórka. Zobacz, jak przygotować ten tradycyjny przysmak

Pańska skórka to tradycyjny cukierek sprzedawany na przycmentarnych straganach w Dzień Zmarłych. Jeśli lubicie smak pańskiej skórki, ten przysmak możecie już dziś przygotować samodzielnie w domu. Zobaczcie nasz przepis.

Pańska skórka na przycmentarnym straganie.Pańska skórka na przycmentarnym straganie.Źródło: Wikimedia Commons CC BY
d3bht93
d3bht93

Być może pamiętacie z dzieciństwa te słynne karmelowe cukierki, nie bez powodu zwane także mordoklejkami. Te słodkie cukierki po wgryzieniu się w nie, zaklejają bowiem zęby. Nie wiadomo, ile lat ma przepis na skórkę. Wiemy jednak, że znany był już przed I wojną światową.

Przepis na pańską skórkę

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu truskawkowego
  • 4-5 białek (w zależności od wielkości jajka)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
  2. Gotujemy na średnim ogniu, aż syrop zacznie zmieniać kolor. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  3. Białka wbijamy do dużej miski i ubijamy przy pomocy miksera. Stopniowo wlewamy do białek syrop i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  4. Prostokątną lub kwadratową foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
  5. Do pozostałej masy wlewamy syrop truskawkowy i dokładnie mieszamy. Masę z syropem wykładamy na wierzch tej pierwszej.
  6. Foremkę przekładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  7. Po dokładnym schłodzeniu masę dzielimy na niewielkie kwadraty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3bht93
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bht93
Więcej tematów