Pańska skórka. Zobacz, jak przygotować ten tradycyjny przysmak
Pańska skórka to tradycyjny cukierek sprzedawany na przycmentarnych straganach w Dzień Zmarłych. Jeśli lubicie smak pańskiej skórki, ten przysmak możecie już dziś przygotować samodzielnie w domu. Zobaczcie nasz przepis.
Być może pamiętacie z dzieciństwa te słynne karmelowe cukierki, nie bez powodu zwane także mordoklejkami. Te słodkie cukierki po wgryzieniu się w nie, zaklejają bowiem zęby. Nie wiadomo, ile lat ma przepis na skórkę. Wiemy jednak, że znany był już przed I wojną światową.
Przepis na pańską skórkę
Składniki:
- 250 ml wody
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki syropu truskawkowego
- 4-5 białek (w zależności od wielkości jajka)
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
- Gotujemy na średnim ogniu, aż syrop zacznie zmieniać kolor. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Białka wbijamy do dużej miski i ubijamy przy pomocy miksera. Stopniowo wlewamy do białek syrop i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
- Prostokątną lub kwadratową foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
- Do pozostałej masy wlewamy syrop truskawkowy i dokładnie mieszamy. Masę z syropem wykładamy na wierzch tej pierwszej.
- Foremkę przekładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Po dokładnym schłodzeniu masę dzielimy na niewielkie kwadraty.