Pańska skórka. Zobacz, jak przygotować ten tradycyjny przysmak

Pańska skórka to tradycyjny cukierek sprzedawany na przycmentarnych straganach w Dzień Zmarłych. Jeśli lubicie smak pańskiej skórki, ten przysmak możecie już dziś przygotować samodzielnie w domu. Zobaczcie nasz przepis.

Pańska skórka na przycmentarnym straganie.Pańska skórka na przycmentarnym straganie.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY

Być może pamiętacie z dzieciństwa te słynne karmelowe cukierki, nie bez powodu zwane także mordoklejkami. Te słodkie cukierki po wgryzieniu się w nie, zaklejają bowiem zęby. Nie wiadomo, ile lat ma przepis na skórkę. Wiemy jednak, że znany był już przed I wojną światową.

Przepis na pańską skórkę

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu truskawkowego
  • 4-5 białek (w zależności od wielkości jajka)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne rogale Świętomarcińskie. Pyszny przepis na 11 listopada

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy.
  2. Gotujemy na średnim ogniu, aż syrop zacznie zmieniać kolor. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  3. Białka wbijamy do dużej miski i ubijamy przy pomocy miksera. Stopniowo wlewamy do białek syrop i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  4. Prostokątną lub kwadratową foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
  5. Do pozostałej masy wlewamy syrop truskawkowy i dokładnie mieszamy. Masę z syropem wykładamy na wierzch tej pierwszej.
  6. Foremkę przekładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
  7. Po dokładnym schłodzeniu masę dzielimy na niewielkie kwadraty.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce