Zupa z dyni nie musi być nudna. Oto trzy przepisy
Zupa z dyni jest smaczna i pożywna. Jeśli jednak zawsze przygotowujemy ją w ten sam sposób, szybko może nam się znudzić. Specjalnie dla was zebraliśmy więc trzy ciekawe przepisy na smaczne zupy z dyni. Tak przygotowane zupy są kolorowe, aromatyczne i co najważniejsze - przepyszne. Teraz zupa z dyni już nigdy wam się nie znudzi!
Dynia niezaprzeczalnie kojarzy nam się z jesienią. Sezon na dynię trwa już jednak od lipca. Zupy z naszych przepisów są pyszne, kremowe i pełne aromatycznych warzyw i przypraw. Na pewno wam zasmakują.
Krem z dyni z curry
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido
- 2 duże ziemniaki
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka masła
- 2 kostki rosołowe lub bulion
- woda
- 150 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dynię myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać.
- Na rozgrzane masło wrzucamy curry i imbir, smażymy przez moment, ciągle mieszając. Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę.
- Wlewamy wodę i kostki rosołowe. Dynię dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
- Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad
Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido
- 6 dużych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 100 ml śmietany 12 proc. lub kremówki
- woda
- oliwa lub olej
- 1-2 kostki rosołowe lub bulion
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na ostatnie 15 minut dodajemy też pomidory i czosnek.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, imbir i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula lekko się zeszkli.
- Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy jeszcze chwilę, podlewamy ok. 2 szklankami wody (lub bulionem) i dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy ok. 15-20 minut.
- Blendujemy i doprawiamy do smaku. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać więcej wody. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- sól
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. Wyjmujemy pestki z chili i kroimy na drobne kawałki.
- Wrzucamy wszystko na rozgrzane masło. Smażymy, aż cebula lekko się zeszkli.
- Dodajemy dynię i wodę. Gotujemy, aż dynia zmięknie.
- Dodajemy mleko kokosowe i blendujemy. Solimy do smaku.