WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zupa z dyni nie musi być nudna. Oto trzy przepisy

Zupa z dyni jest smaczna i pożywna. Jeśli jednak zawsze przygotowujemy ją w ten sam sposób, szybko może nam się znudzić. Specjalnie dla was zebraliśmy więc trzy ciekawe przepisy na smaczne zupy z dyni. Tak przygotowane zupy są kolorowe, aromatyczne i co najważniejsze - przepyszne. Teraz zupa z dyni już nigdy wam się nie znudzi!

Zupa z dyniZupa z dyni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia niezaprzeczalnie kojarzy nam się z jesienią. Sezon na dynię trwa już jednak od lipca. Zupy z naszych przepisów są pyszne, kremowe i pełne aromatycznych warzyw i przypraw. Na pewno wam zasmakują.

Krem z dyni z curry

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki rosołowe lub bulion
  • woda
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dynię myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Dyni hokkaido nie trzeba obierać.
  2. Na rozgrzane masło wrzucamy curry i imbir, smażymy przez moment, ciągle mieszając. Dodajemy ziemniaki i smażymy jeszcze chwilę.
  3. Wlewamy wodę i kostki rosołowe. Dynię dodajemy do garnka z zupą. Gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  4. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kopytka dyniowe. Doskonały pomysł na pyszny obiad

Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • 6 dużych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 100 ml śmietany 12 proc. lub kremówki
  • woda
  • oliwa lub olej
  • 1-2 kostki rosołowe lub bulion
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię kroimy na ćwiartki i pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Na ostatnie 15 minut dodajemy też pomidory i czosnek.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, imbir i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż cebula lekko się zeszkli.
  3. Następnie dodajemy obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy jeszcze chwilę, podlewamy ok. 2 szklankami wody (lub bulionem) i dodajemy kostki rosołowe. Gotujemy ok. 15-20 minut.
  4. Blendujemy i doprawiamy do smaku. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać więcej wody. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy.

Krem z dyni z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • sól
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir siekamy. Wyjmujemy pestki z chili i kroimy na drobne kawałki.
  2. Wrzucamy wszystko na rozgrzane masło. Smażymy, aż cebula lekko się zeszkli.
  3. Dodajemy dynię i wodę. Gotujemy, aż dynia zmięknie.
  4. Dodajemy mleko kokosowe i blendujemy. Solimy do smaku.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru