Pan de muerto, czyli meksykański chleb umarłych

Świętowanie Dia de Muertos, czyli meksykańskiego święta zmarłych, bardzo różni się od polskich tradycji. Zamiast smutku i zadumy, Meksykanie celebrują życie. Na stołach nie brak też wielu przysmaków, wśród których znajdziemy między innymi tzw. chleb umarłych.

Meksykański Pan de muertoMeksykański Pan de muerto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aztecka tradycja celebrowania Dia de Muertos ma aż 3000 lat. Jednak dopiero w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przenieśli celebrację na 1 i 2 listopada tak, aby święto pokrywało się z Dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami.

Jednym z tradycyjnych przysmaków serwowanych podczas tego meksykańskiego święta jest słodki chlebek, który smakiem i strukturą przypomina nieco francuską brioche czy bliższą nam kulturowo chałkę. Miękki, pachnący anyżem i pomarańczą chlebek, dekorowany jest kawałkami ciasta ulepionymi na kształt kości. Świeżo upieczone bochenki zjada się w rodzinnym gronie, a także kładzie pod ołtarzem, w ofierze dla zmarłych bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Przepis na meksykański chlebek umarłych

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 g  roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren anyżu
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszone drożdże oraz odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
  2. Wbijamy do miski jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Do masy jajecznej dodajemy przesypaną przez sito mąkę, sól, zmielony anyż oraz skórkę i wodę z kwiatów pomarańczy.
  3. Ugniatamy ciasto dłońmi. Po chwili dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ugniatanie.
  4. Formujemy kulkę, którą przekładamy do czystej miski. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto przekrawamy na 2 duże i jedną nieco mniejszą część, których formujemy 2 kulki w kształcie okrągłego bochenka. Przekładamy je na wyłożone papierem blachy.
  6. Z trzeciej, najmniejszej części formujemy sześć podłużnych wałeczków i dwie kulki wielkości. Na każdym chlebku kładziemy w poprzek trzy wałeczki, a na ich skrzyżowaniu kulkę.
  7. Oba bochenki przykrywamy ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Chlebki pieczemy około 40 minut.
  9. Na koniec roztapiamy trochę masła i smarujemy nim upieczone chlebki. Posypujemy cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥