Pan de muerto, czyli meksykański chleb umarłych

Świętowanie Dia de Muertos, czyli meksykańskiego święta zmarłych, bardzo różni się od polskich tradycji. Zamiast smutku i zadumy, Meksykanie celebrują życie. Na stołach nie brak też wielu przysmaków, wśród których znajdziemy między innymi tzw. chleb umarłych.

Meksykański Pan de muertoMeksykański Pan de muerto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aztecka tradycja celebrowania Dia de Muertos ma aż 3000 lat. Jednak dopiero w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przenieśli celebrację na 1 i 2 listopada tak, aby święto pokrywało się z Dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami.

Jednym z tradycyjnych przysmaków serwowanych podczas tego meksykańskiego święta jest słodki chlebek, który smakiem i strukturą przypomina nieco francuską brioche czy bliższą nam kulturowo chałkę. Miękki, pachnący anyżem i pomarańczą chlebek, dekorowany jest kawałkami ciasta ulepionymi na kształt kości. Świeżo upieczone bochenki zjada się w rodzinnym gronie, a także kładzie pod ołtarzem, w ofierze dla zmarłych bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Przepis na meksykański chlebek umarłych

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 g  roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren anyżu
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszone drożdże oraz odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
  2. Wbijamy do miski jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Do masy jajecznej dodajemy przesypaną przez sito mąkę, sól, zmielony anyż oraz skórkę i wodę z kwiatów pomarańczy.
  3. Ugniatamy ciasto dłońmi. Po chwili dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ugniatanie.
  4. Formujemy kulkę, którą przekładamy do czystej miski. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto przekrawamy na 2 duże i jedną nieco mniejszą część, których formujemy 2 kulki w kształcie okrągłego bochenka. Przekładamy je na wyłożone papierem blachy.
  6. Z trzeciej, najmniejszej części formujemy sześć podłużnych wałeczków i dwie kulki wielkości. Na każdym chlebku kładziemy w poprzek trzy wałeczki, a na ich skrzyżowaniu kulkę.
  7. Oba bochenki przykrywamy ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Chlebki pieczemy około 40 minut.
  9. Na koniec roztapiamy trochę masła i smarujemy nim upieczone chlebki. Posypujemy cukrem.
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯