Pan de muerto, czyli meksykański chleb umarłych

Świętowanie Dia de Muertos, czyli meksykańskiego święta zmarłych, bardzo różni się od polskich tradycji. Zamiast smutku i zadumy, Meksykanie celebrują życie. Na stołach nie brak też wielu przysmaków, wśród których znajdziemy między innymi tzw. chleb umarłych.

Meksykański Pan de muertoMeksykański Pan de muerto
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aztecka tradycja celebrowania Dia de Muertos ma aż 3000 lat. Jednak dopiero w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przenieśli celebrację na 1 i 2 listopada tak, aby święto pokrywało się z Dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami.

Jednym z tradycyjnych przysmaków serwowanych podczas tego meksykańskiego święta jest słodki chlebek, który smakiem i strukturą przypomina nieco francuską brioche czy bliższą nam kulturowo chałkę. Miękki, pachnący anyżem i pomarańczą chlebek, dekorowany jest kawałkami ciasta ulepionymi na kształt kości. Świeżo upieczone bochenki zjada się w rodzinnym gronie, a także kładzie pod ołtarzem, w ofierze dla zmarłych bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Przepis na meksykański chlebek umarłych

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 g  roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren anyżu
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszone drożdże oraz odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
  2. Wbijamy do miski jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Do masy jajecznej dodajemy przesypaną przez sito mąkę, sól, zmielony anyż oraz skórkę i wodę z kwiatów pomarańczy.
  3. Ugniatamy ciasto dłońmi. Po chwili dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ugniatanie.
  4. Formujemy kulkę, którą przekładamy do czystej miski. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto przekrawamy na 2 duże i jedną nieco mniejszą część, których formujemy 2 kulki w kształcie okrągłego bochenka. Przekładamy je na wyłożone papierem blachy.
  6. Z trzeciej, najmniejszej części formujemy sześć podłużnych wałeczków i dwie kulki wielkości. Na każdym chlebku kładziemy w poprzek trzy wałeczki, a na ich skrzyżowaniu kulkę.
  7. Oba bochenki przykrywamy ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Chlebki pieczemy około 40 minut.
  9. Na koniec roztapiamy trochę masła i smarujemy nim upieczone chlebki. Posypujemy cukrem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu