Trwa ładowanie...

Pan de muerto, czyli meksykański chleb umarłych

Świętowanie Dia de Muertos, czyli meksykańskiego święta zmarłych, bardzo różni się od polskich tradycji. Zamiast smutku i zadumy, Meksykanie celebrują życie. Na stołach nie brak też wielu przysmaków, wśród których znajdziemy między innymi tzw. chleb umarłych.

Meksykański Pan de muertoMeksykański Pan de muertoŹródło: Adobe Stock
d3bht93
d3bht93

Aztecka tradycja celebrowania Dia de Muertos ma aż 3000 lat. Jednak dopiero w XVI wieku hiszpańscy konkwistadorzy przenieśli celebrację na 1 i 2 listopada tak, aby święto pokrywało się z Dniem Wszystkich Świętych i Zaduszkami.

Jednym z tradycyjnych przysmaków serwowanych podczas tego meksykańskiego święta jest słodki chlebek, który smakiem i strukturą przypomina nieco francuską brioche czy bliższą nam kulturowo chałkę. Miękki, pachnący anyżem i pomarańczą chlebek, dekorowany jest kawałkami ciasta ulepionymi na kształt kości. Świeżo upieczone bochenki zjada się w rodzinnym gronie, a także kładzie pod ołtarzem, w ofierze dla zmarłych bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest matcha? Napój podbija Polskę

Przepis na meksykański chlebek umarłych

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 g  roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren anyżu
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy

d3bht93

Sposób przygotowania:

  1. Mleko lekko podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy pokruszone drożdże oraz odrobinę mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
  2. Wbijamy do miski jajka, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Do masy jajecznej dodajemy przesypaną przez sito mąkę, sól, zmielony anyż oraz skórkę i wodę z kwiatów pomarańczy.
  3. Ugniatamy ciasto dłońmi. Po chwili dodajemy roztopione masło i kontynuujemy ugniatanie.
  4. Formujemy kulkę, którą przekładamy do czystej miski. Przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto przekrawamy na 2 duże i jedną nieco mniejszą część, których formujemy 2 kulki w kształcie okrągłego bochenka. Przekładamy je na wyłożone papierem blachy.
  6. Z trzeciej, najmniejszej części formujemy sześć podłużnych wałeczków i dwie kulki wielkości. Na każdym chlebku kładziemy w poprzek trzy wałeczki, a na ich skrzyżowaniu kulkę.
  7. Oba bochenki przykrywamy ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Chlebki pieczemy około 40 minut.
  9. Na koniec roztapiamy trochę masła i smarujemy nim upieczone chlebki. Posypujemy cukrem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3bht93
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3bht93
Więcej tematów