Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz

Pączki z piekarnika to propozycja dla osób, które nie lubią smażonego ciasta i chcą zaoszczędzić trochę kalorii. W smaku przypominają puszyste bułeczki, ładnie pachną podczas pieczenia. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjeszPączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz
Natalia Kudela

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy
  • kolorowa posypka

Przepis

  • Drożdże rozkruszyć i zalać je 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn ma podwoić swoją objętość).
  • Masło roztopić.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru pudru, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, krótko zamieszać i dodać ostygnięte, roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut (wyrabiałam robotem kuchennym). Następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (ma podwoić objętość.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 6-8 cm i w środku każdego wycinać małą dziurkę. Krążki układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Zachować między pączkami odstępy, ponieważ sporo urosną. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Pączki piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-20 minut (na funkcji góra-dół w 180 st. C). Szybko się pieką, więc proszę obserwować, aby ich nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  • Lukier: białko, cukier puder, sok z cytryny, barwnik ubić mikserem na jednolitą masę (jak będziemy długo ubijać, to lukier zrobi się bardzo gęsty, więc musimy go obserwować, aby nie przesadzić; jeśli wyjdzie za gęsty proszę dodać jeszcze soku z cytryny lub wody). Dodać aromat, wymieszać.
  • Pączki maczać w gotowym lukrze i układać je na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru spłynął. Na końcu posypać je kolorową posypką.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości