Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz

Pączki z piekarnika to propozycja dla osób, które nie lubią smażonego ciasta i chcą zaoszczędzić trochę kalorii. W smaku przypominają puszyste bułeczki, ładnie pachną podczas pieczenia. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Pączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjeszPączki z piekarnika. Nie musisz się obawiać, że przytyjesz
Natalia Kudela

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
  • 80 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • różowy barwnik spożywczy
  • kolorowa posypka

Przepis

  • Drożdże rozkruszyć i zalać je 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodać 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn ma podwoić swoją objętość).
  • Masło roztopić.
  • Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier wanilinowy, 2 łyżki cukru pudru, skórkę z cytryny i sól, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, resztę mleka, krótko zamieszać i dodać ostygnięte, roztopione masło. Ciasto wyrabiać przez około 6 minut (wyrabiałam robotem kuchennym). Następnie odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut (ma podwoić objętość.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2 cm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy około 6-8 cm i w środku każdego wycinać małą dziurkę. Krążki układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Zachować między pączkami odstępy, ponieważ sporo urosną. Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Pączki piec w temperaturze 160 st. C na funkcji termoobieg przez około 15-20 minut (na funkcji góra-dół w 180 st. C). Szybko się pieką, więc proszę obserwować, aby ich nie przypalić. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
  • Lukier: białko, cukier puder, sok z cytryny, barwnik ubić mikserem na jednolitą masę (jak będziemy długo ubijać, to lukier zrobi się bardzo gęsty, więc musimy go obserwować, aby nie przesadzić; jeśli wyjdzie za gęsty proszę dodać jeszcze soku z cytryny lub wody). Dodać aromat, wymieszać.
  • Pączki maczać w gotowym lukrze i układać je na kratce do pieczenia, aby nadmiar lukru spłynął. Na końcu posypać je kolorową posypką.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce