Pączki pieczone. Pyszna alternatywa dla liczących kalorie

Te pączki dzięki pieczeniu w piekarniku są dużo lżejsze, a przy tym mniej pracochłonne. Świetnie sprawdzą się jako alternatywna wersja tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju, pączków. Co ciekawe ciasto można wykorzystać do zrobienia pączków z oleju.

Pączki pieczonePączki pieczone
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • ok. 20 g drożdży świeżych (lub 7 g, czyli jedno opakowanie, drożdży instant)
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 50 g masła
  • 75 g cukru

Składniki

  • 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
  • dowolny dżem lub powidła śliwkowe

Przepis

  • Przygotować zaczyn: ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut.
  • W tym czasie do miski przesiać mąkę, a w rondelku roztopić masło.
  • Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel mogel w kąpieli wodnej.
  • Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i lekko przestudzoną masę z jajek i cukru. Wyrobić, a następnie dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
  • Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – najlepiej przy włączonym piekarniku – na około 50-70 minut.
  • Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
  • Na każdy placuszek nakładać po 1 łyżeczce dżemu i sklejać brzegi, tworząc sakiewkę. Następnie uformować z niej kulkę, rolując sakiewkę w dłoniach. Odłożyć na bok.
  • Wszystkie kule układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu pączki posmarować jajkiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piec przez około 15 minut, pilnując by pączki się nie spaliły. Po upieczeniu można obsypać je cukrem pudrem lub pozostawić do ostygnięcia i udekorować lukrem i wiórkami kokosowymi.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce