Pączki bez tłuszczu? To możliwe! Wypróbuj koniecznie ten przepis

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia większość z nas zapomina o diecie. Prześcigamy się w tym, kto zje więcej pączków, faworków czy oponek. Jednak te przysmaki to prawdziwe kaloryczne bomby, ociekające tłuszczem i nafaszerowane cukrem. Dlatego o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie nieco lżejszej alternatywy dla sklepowych pączków.

Domowe pączkiPączki z frytkownicy beztłuszczowej
Źródło zdjęć: © WP

Średniej wielkości pączek ma od 250 do aż 400 kalorii! Najmniej kalorii Będą miały oczywiście pączki bez dodatków w postaci posypki, lukru i słodkiego nadzienia w postaci dżemu, budyniu czy kremu czekoladowego.

Nie robi to na was wrażenia? Dla porównania dwa pączki z lukrem nadziewane marmoladą (waga około 70 g) to około 600 kalorii. Czyli tyle, ile porcja domowego, polskiego obiadu

Warto wspomnieć, że niebezpieczeństwo czyhające na amatorów słodkości wynika z faktu, iż pączek jest połączeniem węglowodanów i tłuszczu. Zjedzenie go powoduje szybki wyrzut glukozy do krwi i równie szybki jej spadek. W efekcie trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego i jeszcze jednego pączka… Dlatego w trosce o swoje zdrowie i sylwetkę, warto zrezygnować z tradycyjnych smażonych pączków na rzecz pieczonych w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej. Pączki w smaku będą bardzo zbliżone do tych tradycyjnych, ale do ich zrobienia użyjemy dużo mniej tłuszczu.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Frytkownica beztłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje, służy do przygotowywania pysznych, chrupiących i... zdrowszych frytek. Urządzenie korzysta z technologii cyrkulacji gorącego powietrza, dzięki czemu do obróbki nie jest konieczne dodawanie tłuszczu. Dodatkowo nie musimy wcześniej nagrzewać urządzenia. Wystarczy napełnić kosz, ustawić odpowiednią temperaturę i czas, a po chwili cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem.

We frytkownicy beztłuszczowej np. Gorenje AF1409DB możemy bowiem przygotować nie tylko frytki czy opiekane ziemniaki, ale także inne warzywa, mięso, ryby, a nawet... ciasta i desery. Tuż przed tłustym czwartkiem zachęcamy do przygotowania fantastycznych fit pączków.

Pączki
Pączki przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej © WP

Pączki z frytkownicy beztłuszczowej

Składniki na 12 sztuk:

  • 600 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • cukier lub aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • ok. 200 ml mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie:

  • ulubiona konfitura, czekośliwka lub krem czekoladowy

Do dekoracji:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa. Kolorowa posypka, wiórki czekoladowe, posiekane orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Porcje nadzienia (ok. 1 łyżeczki) ułożyć na papierze do pieczenia i zamrozić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, żółtko, ciepłe (ale nie gorące mleko) i aromat.
  2. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do tak (można również wyrobić ciasto w robocie kuchennym). Pod koniec dodać masło i jeszcze raz zagnieść.
  3. Odstawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Powinno podwoić lub potroić objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Szklanką wyciąć kółka.
  5. Na środku każdego ułożyć porcję zamrożonego nadzienia, dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując kulę.
  6. Gotowe kulki odstawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  7. Przed smażeniem pączki posmarować olejem. Układać w koszu do smażenia po 3-4 sztuki. Smażyć przez ok. 7-9 minut w temperaturze 180 stopni.
  8. Gotowe pączki wystudzić na kratce. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Polać pączki i ozdobić wierzch.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów