Pączki bez tłuszczu? To możliwe! Wypróbuj koniecznie ten przepis
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Tego dnia większość z nas zapomina o diecie. Prześcigamy się w tym, kto zje więcej pączków, faworków czy oponek. Jednak te przysmaki to prawdziwe kaloryczne bomby, ociekające tłuszczem i nafaszerowane cukrem. Dlatego o wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie nieco lżejszej alternatywy dla sklepowych pączków.
Średniej wielkości pączek ma od 250 do aż 400 kalorii! Najmniej kalorii Będą miały oczywiście pączki bez dodatków w postaci posypki, lukru i słodkiego nadzienia w postaci dżemu, budyniu czy kremu czekoladowego.
Nie robi to na was wrażenia? Dla porównania dwa pączki z lukrem nadziewane marmoladą (waga około 70 g) to około 600 kalorii. Czyli tyle, ile porcja domowego, polskiego obiadu
Warto wspomnieć, że niebezpieczeństwo czyhające na amatorów słodkości wynika z faktu, iż pączek jest połączeniem węglowodanów i tłuszczu. Zjedzenie go powoduje szybki wyrzut glukozy do krwi i równie szybki jej spadek. W efekcie trudno powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego i jeszcze jednego pączka… Dlatego w trosce o swoje zdrowie i sylwetkę, warto zrezygnować z tradycyjnych smażonych pączków na rzecz pieczonych w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej. Pączki w smaku będą bardzo zbliżone do tych tradycyjnych, ale do ich zrobienia użyjemy dużo mniej tłuszczu.
Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy
Frytkownica beztłuszczowa, jak sama nazwa wskazuje, służy do przygotowywania pysznych, chrupiących i... zdrowszych frytek. Urządzenie korzysta z technologii cyrkulacji gorącego powietrza, dzięki czemu do obróbki nie jest konieczne dodawanie tłuszczu. Dodatkowo nie musimy wcześniej nagrzewać urządzenia. Wystarczy napełnić kosz, ustawić odpowiednią temperaturę i czas, a po chwili cieszyć się smacznym i zdrowym posiłkiem.
We frytkownicy beztłuszczowej np. Gorenje AF1409DB możemy bowiem przygotować nie tylko frytki czy opiekane ziemniaki, ale także inne warzywa, mięso, ryby, a nawet... ciasta i desery. Tuż przed tłustym czwartkiem zachęcamy do przygotowania fantastycznych fit pączków.
Pączki z frytkownicy beztłuszczowej
Składniki na 12 sztuk:
- 600 g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 1 żółtko
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 100 g drobnego cukru
- cukier lub aromat waniliowy
- szczypta soli
- ok. 200 ml mleka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Lukier:
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
- ulubiona konfitura, czekośliwka lub krem czekoladowy
Do dekoracji:
- kandyzowana skórka pomarańczowa. Kolorowa posypka, wiórki czekoladowe, posiekane orzechy
Sposób przygotowania:
- Porcje nadzienia (ok. 1 łyżeczki) ułożyć na papierze do pieczenia i zamrozić. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, żółtko, ciepłe (ale nie gorące mleko) i aromat.
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do tak (można również wyrobić ciasto w robocie kuchennym). Pod koniec dodać masło i jeszcze raz zagnieść.
- Odstawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Powinno podwoić lub potroić objętość.
- Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm na posypanej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Szklanką wyciąć kółka.
- Na środku każdego ułożyć porcję zamrożonego nadzienia, dokładnie zlepić brzegi ciasta, formując kulę.
- Gotowe kulki odstawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
- Przed smażeniem pączki posmarować olejem. Układać w koszu do smażenia po 3-4 sztuki. Smażyć przez ok. 7-9 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe pączki wystudzić na kratce. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Polać pączki i ozdobić wierzch.