Fit pączki na Tłusty Czwartek. Możesz jeść bez obaw

Pączki są bardzo smaczne, ale i bardzo tuczące. Jeden pączek to mniej więcej 450 kalorii, a w Tłusty Czwartek zjadamy ich często znacznie więcej. Może więc tradycyjną wersję pączków zastąpić bardziej dietetyczną? Jest to możliwe.

PączkiKaloryczność pączków wynika w dużej mierze z tego, że są one smażone na tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jak zrobić fit pączki?

Przede wszystkim zbierzmy składniki. Potrzebujemy: szklankę ciepłego mleka, kostkę drożdży, kilogram mąki pszennej, 100 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru, siedem jajek, łyżeczkę soli, pół kostki masła, niskosłodzony dżem.

Najpierw przygotowujemy rozczyn: do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i słodzik. Wszystko mieszamy i dosypujemy łyżkę mąki. Pozostawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować, czyli na jakieś 20 minut.

Teraz dodajemy całą mąkę i sól. Mieszamy dokładnie, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie. Tę czynność musimy wykonywać na oprószonym mąką blacie przez co najmniej 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze powietrza i będzie puszyste. Wyrobione ciasto musi być elastyczne i nie może lepić się do dłoni. Odstawiamy je teraz do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na grubość jednego centymetra i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugim kółkiem. Oba dokładnie sklejamy ze sobą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Kaloryczność pączków wynika w dużej mierze z tego, że są one smażone na tłuszczu. W naszych fit pączkach garnek z tłuszczem zastąpimy piekarnikiem. Wyrośnięte pączki przekładamy ostrożnie na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy 15 minut i mamy gotowe przysmaki.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny