Fit pączki na Tłusty Czwartek. Możesz jeść bez obaw
Pączki są bardzo smaczne, ale i bardzo tuczące. Jeden pączek to mniej więcej 450 kalorii, a w Tłusty Czwartek zjadamy ich często znacznie więcej. Może więc tradycyjną wersję pączków zastąpić bardziej dietetyczną? Jest to możliwe.
Jak zrobić fit pączki?
Przede wszystkim zbierzmy składniki. Potrzebujemy: szklankę ciepłego mleka, kostkę drożdży, kilogram mąki pszennej, 100 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru, siedem jajek, łyżeczkę soli, pół kostki masła, niskosłodzony dżem.
Najpierw przygotowujemy rozczyn: do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i słodzik. Wszystko mieszamy i dosypujemy łyżkę mąki. Pozostawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować, czyli na jakieś 20 minut.
Teraz dodajemy całą mąkę i sól. Mieszamy dokładnie, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie. Tę czynność musimy wykonywać na oprószonym mąką blacie przez co najmniej 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze powietrza i będzie puszyste. Wyrobione ciasto musi być elastyczne i nie może lepić się do dłoni. Odstawiamy je teraz do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na grubość jednego centymetra i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugim kółkiem. Oba dokładnie sklejamy ze sobą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około półtorej godziny.
Kaloryczność pączków wynika w dużej mierze z tego, że są one smażone na tłuszczu. W naszych fit pączkach garnek z tłuszczem zastąpimy piekarnikiem. Wyrośnięte pączki przekładamy ostrożnie na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy 15 minut i mamy gotowe przysmaki.