Fit pączki na Tłusty Czwartek. Możesz jeść bez obaw

Pączki są bardzo smaczne, ale i bardzo tuczące. Jeden pączek to mniej więcej 450 kalorii, a w Tłusty Czwartek zjadamy ich często znacznie więcej. Może więc tradycyjną wersję pączków zastąpić bardziej dietetyczną? Jest to możliwe.

PączkiKaloryczność pączków wynika w dużej mierze z tego, że są one smażone na tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Jak zrobić fit pączki?

Przede wszystkim zbierzmy składniki. Potrzebujemy: szklankę ciepłego mleka, kostkę drożdży, kilogram mąki pszennej, 100 g ksylitolu lub innego zamiennika cukru, siedem jajek, łyżeczkę soli, pół kostki masła, niskosłodzony dżem.

Najpierw przygotowujemy rozczyn: do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże i słodzik. Wszystko mieszamy i dosypujemy łyżkę mąki. Pozostawiamy do momentu, aż drożdże zaczną pracować, czyli na jakieś 20 minut.

Teraz dodajemy całą mąkę i sól. Mieszamy dokładnie, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajka i jeszcze raz mieszamy. Ciasto zagniatamy bardzo dokładnie. Tę czynność musimy wykonywać na oprószonym mąką blacie przez co najmniej 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze powietrza i będzie puszyste. Wyrobione ciasto musi być elastyczne i nie może lepić się do dłoni. Odstawiamy je teraz do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na grubość jednego centymetra i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę dżemu i przykrywamy drugim kółkiem. Oba dokładnie sklejamy ze sobą i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Kaloryczność pączków wynika w dużej mierze z tego, że są one smażone na tłuszczu. W naszych fit pączkach garnek z tłuszczem zastąpimy piekarnikiem. Wyrośnięte pączki przekładamy ostrożnie na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy 15 minut i mamy gotowe przysmaki.

Stary przepis na najlepsze pączki. Na jednym się nie skończy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu