Ozorki wieprzowe w słodko-ostrym sosie

Przyrządzanie ozorków ma w polskiej kuchni długą tradycję. Prawdziwi smakosze wiedzą, że odpowiednio zrobione są wykwintnym przysmakiem. Warto więc pokonać swoje obawy czy niechęć i choć raz skusić się na ten zapomniany specjał.

Ozorki wieprzowe w słodko-ostrym sosieOzorki wieprzowe w słodko-ostrym sosie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 ozory wieprzowe
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki sosu cumberland
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej pepperoni (lub chilli)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki suszonego estragonu
  • kilka kropel soku z cytryny

Przepis

  • Wyszorowane ozory wieprzowe z wyciętymi gruczołami ślinowymi (znajdują się u nasady ozora) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.
  • Obieramy ze skóry i po ostudzeniu kroimy w skośne, niezbyt cienkie plasterki.
  • Zanim ozory ostygną, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, posiekany czosnek, musztardę i sos cumberland.
  • Gdy zawartość patelni nabierze szklistego wyglądu, dolewamy bulion, chwilę gotujemy (do zawrzenia) i przecedzamy wszystko przez sito. To czego nie uda się przetrzeć łyżką, wyrzucamy.
  • Do powstałego sosu dokładamy pokrojone ozory i doprawiamy do smaku podanymi w spisie przyprawami.
  • Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i delikatnie dolewamy ciągle mieszając śmietanę z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną.
  • Dusimy, aż sos zgęstnieje.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie