Ozorki wieprzowe w słodko-ostrym sosie
Przyrządzanie ozorków ma w polskiej kuchni długą tradycję. Prawdziwi smakosze wiedzą, że odpowiednio zrobione są wykwintnym przysmakiem. Warto więc pokonać swoje obawy czy niechęć i choć raz skusić się na ten zapomniany specjał.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 ozory wieprzowe
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki sosu cumberland
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej pepperoni (lub chilli)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki suszonego estragonu
- kilka kropel soku z cytryny
Przepis
- Wyszorowane ozory wieprzowe z wyciętymi gruczołami ślinowymi (znajdują się u nasady ozora) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.
- Obieramy ze skóry i po ostudzeniu kroimy w skośne, niezbyt cienkie plasterki.
- Zanim ozory ostygną, na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę, posiekany czosnek, musztardę i sos cumberland.
- Gdy zawartość patelni nabierze szklistego wyglądu, dolewamy bulion, chwilę gotujemy (do zawrzenia) i przecedzamy wszystko przez sito. To czego nie uda się przetrzeć łyżką, wyrzucamy.
- Do powstałego sosu dokładamy pokrojone ozory i doprawiamy do smaku podanymi w spisie przyprawami.
- Gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i delikatnie dolewamy ciągle mieszając śmietanę z rozmieszaną w niej mąką ziemniaczaną.
- Dusimy, aż sos zgęstnieje.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl