Owsiane batoniki z truskawkami i rabarbarem. Fit przekąska

To prosty deser bez użycia miksera. Do przygotowania wystarczą dłonie, blaszka i piekarnik. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.

Owsiane batoniki z truskawkami i rabarbarem.Owsiane batoniki z truskawkami i rabarbarem.
Joanna Byczkiewicz

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych (100 g)
  • 1 szklanka mąki (130 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru + 1 łyżka (lub innego słodzidła – ksylitolu, erytrytolu)
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 400 g owoców- u mnie po 200 g rabarbaru i truskawek pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej .

Przepis

Połącz mąkę, płatki owsiane, sól i proszek do pieczenia. Dodaj cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę.

Przepis

Zagnieć ciasto ręką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią wyłóż na nią 2/3 ciasta.

Przepis

Pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki połącz z łyżką cukru i mąką ziemniaczaną. Rozłóż na spodzie. Pokrusz resztę ciasta na wierzchu.

Przepis

Piecz około 25 minut w 180 stopniach, do zarumienienia kruszonki.

Przepis

Studź na kratce i pokrój w kostki.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw