Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać

Bardzo proste w przygotowaniu ciacho z sezonowymi owocami. Jest delikatne, kruche i pięknie pachnie. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, poradzi sobie z nim każdy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizaćOwocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g dobrze schłodzonego masła
  • 1 jajko

Masa owocowa:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g malin
  • 150 g borówki
  • 250 g umytych, pokrojonych truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra–dół.
  • Blaszkę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruszki. Jajko wbić do kubeczka i rozmieszać widelcem, następnie dodać je do maślanej masy i mieszać mikserem, aż powstanie ciasto (można też zagnieść ciasto rękoma, ale najlepiej jak najmniej dotykać ciasta).
  • Z gotowego ciasta odłożyć około 300 g ciasta i tą małą ilość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i ciastem wyłożyć dno blaszki.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa owocowa:

  • Do miski przełożyć mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać, aż owoce pokryją się mąką. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i znów delikatnie wymieszać.
  • Przygotowane owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Ciasto wyjąć z lodówki i odrywać, tak skubać małe kawałeczki ciasta, układać je na owocach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce