Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać

Bardzo proste w przygotowaniu ciacho z sezonowymi owocami. Jest delikatne, kruche i pięknie pachnie. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności, poradzi sobie z nim każdy. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Owocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizaćOwocowe ciacho na kruchym spodzie. Palce lizać
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g dobrze schłodzonego masła
  • 1 jajko

Masa owocowa:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g malin
  • 150 g borówki
  • 250 g umytych, pokrojonych truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przepis

  • Piekarnik nastawić na 190 st. C na funkcji góra–dół.
  • Blaszkę o wymiarach 33 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiać, dodać cukier, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, sól i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruszki. Jajko wbić do kubeczka i rozmieszać widelcem, następnie dodać je do maślanej masy i mieszać mikserem, aż powstanie ciasto (można też zagnieść ciasto rękoma, ale najlepiej jak najmniej dotykać ciasta).
  • Z gotowego ciasta odłożyć około 300 g ciasta i tą małą ilość zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki. Pozostałe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i ciastem wyłożyć dno blaszki.
  • Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

Masa owocowa:

  • Do miski przełożyć mąkę ziemniaczaną, cukier i wymieszać. Dodać owoce i delikatnie wymieszać, aż owoce pokryją się mąką. Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i znów delikatnie wymieszać.
  • Przygotowane owoce przełożyć na podpieczony spód i wyrównać. Ciasto wyjąć z lodówki i odrywać, tak skubać małe kawałeczki ciasta, układać je na owocach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 190 st. C na funkcji góra–dół przez około 30 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał