Owoce i warzywa, które ugaszą pragnienie

Nawodnienie organizmu jest bardzo istotne dla zdrowia. Właśnie dlatego lekarze i dietetycy apelują, by dorośli ludzie wypijali minimum 2 litry wody dziennie. Odpowiednia podaż płynów jest szczególnie ważna latem, gdy wysokie temperatury powodują zwiększoną utratę wody. Uzupełniamy ją sięgając po napoje. Ale to nie jest jedyny sposób, by ugasić pragnienie i nawodnić organizm. Wiele warzyw, a zwłaszcza owoców składa się przede wszystkim z wody, warto więc po nie sięgać jako uzupełnienie płynnej, letniej diety. Dodatkowo dostarczają nam one substancji odżywczych i wspaniale chłodzą organizm. Jakie produkty najlepiej wybierać podczas upałów?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Odpowiednie nawodnienie to podstawa

Obraz

Nawodnienie organizmu jest bardzo istotne dla zdrowia. Właśnie dlatego lekarze i dietetycy apelują, by dorośli ludzie wypijali minimum 2 litry wody dziennie. Odpowiednia podaż płynów jest szczególnie ważna latem, gdy wysokie temperatury powodują zwiększoną utratę wody. Uzupełniamy ją sięgając po napoje. Ale to nie jest jedyny sposób, by ugasić pragnienie i nawodnić organizm. Wiele warzyw, a zwłaszcza owoców składa się przede wszystkim z wody, warto więc po nie sięgać jako uzupełnienie płynnej, letniej diety. Dodatkowo dostarczają nam one substancji odżywczych i wspaniale chłodzą organizm. Jakie produkty najlepiej wybierać podczas upałów?

/ 11Cytryna

Obraz
© 123RF.COM

Te popularne owoce nie tylko ze względu na właściwości kulinarne, ale i zdrowotne były znane już starożytnym Rzymianom i Grekom. Bardzo cenili właściwości cytryn i uważali je za symbol zdrowia. Cytryna zawiera 90 procent wody, a do tego mnóstwo witamin (głównie C) i minerałów. Są to przede wszystkim potas, sód, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Taki skład sprawia, że cytryna jest nie tylko znakomitym owocem gaszącym pragnienie, ale również fantastyczną propozycją dla osób pracujących w upale, którzy muszą uzupełniać tracone z potem mikroelementy.

/ 11Grejpfrut

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie jak cytryna, grejpfruty składają się w 90 procentach z wody. Do tego zawiera cukier, kwasy organiczne oraz witaminy: C, z grupy B, a także sporo witaminy E i P. Dzięki dużej zawartości błonnika owoc ten korzystnie wpływa na pracę jelit. Przyspiesza przemianę materii, reguluje trawienie i poziom cholesterolu. Działa też przeciwmiażdżycowo. Jadany regularnie zapobiega sklerozie i wzmacnia żyły, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu żylaków. W miąższu grejpfrutów występuje także bardzo ciekawy związek - naryngina. Odpowiedzialny jest on za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii. Latem grejpfrut jest niezastąpiony.

/ 11Arbuz

Obraz
© 123RF.COM

Ten letni owoc zawiera aż 92 procent wody i ma słodki orzeźwiający smak. Nie jest wprawdzie skarbnicą witamin, ale dostarcza organizmowi sporo potasu, wapnia i magnezu. Arbuz jest często polecany przez dietetyków - poprawia przemianę materii oraz wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Ze względu na dużą zawartość wody jest owocem moczopędnym. Nie powinniśmy martwić się także jego słodyczą. To jeden z tych łakoci, których nie musimy się obawiać. 100 gramów tego owocu zawiera tylko ok. 30 kcal. Jeśli więc nie przesadzamy z ilością, z pewnością nie zrujnuje naszej figury.

/ 11Melon

Obraz
© 123RF.COM

Kuzyn arbuza, melon, ma procentowo trochę mniej wody (około 90 procent), ale za to o wiele więcej substancji odżywczych. Zawiera karoteny, witaminy B1, B2, B6, PP, E, C, A, kwas pantotenowy i związki mineralne (głównie potas). Sok z melona doskonale gasi pragnienie, a nektar ma właściwości moczopędne i przeczyszczające. Jest owocem niskokalorycznym - 100 g dostarcza tylko 40 kcal. Melon pomaga również na stres, którego latem z pewnością nie chcemy doświadczać. Zawarty w nim przeciwutleniacz o nazwie dysmutaza podtlenkowa, redukując stres i zmęczenie, jednocześnie zapobiega zniszczeniom w tkankach organizmu.

/ 11Ogórek

Obraz
© 123RF.COM

Idealnym letnim warzywem są ogórki. Choć zawierają "tylko" 80 proc. wody, doskonale gaszą pragnienie i chłodzą organizm. Ogórki z upraw ekologicznych, są trochę mniej "nawodnione", bo nie zawierają substancji sztucznie zatrzymujących wodę w warzywie. Utarło się przekonanie, że oprócz wody, w ogórkach nie ma żadnych zdrowych składników. To nieprawda. Ogórek zawiera beta-karoten, kwas foliowy, witaminę, C, E i PP. Nie jest to może najbogatsza składnica substancji odżywczych, jednak ogórek wart jest polecenia. Szczególnie latem!

/ 11Bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

Choć nie sprawia takiego wrażenia, bakłażan także jest warzywem pełnym wody. Zawiera jej nawet 92 procent. Oczywiście nie jemy bakłażanów na surowo, jednak nawet po usmażeniu, a zwłaszcza po upieczeniu w folii, nadal jest to warzywo, którym możemy się najeść i jednocześnie ugasić pragnienie. Równocześnie bakłażany są pełne witamin i mikroelementów. Co ważne są też niskokaloryczne. Bakłażan z grilla to idealna letnia propozycja. Lekka, sycąca, nietucząca i jednocześnie nawadniająca organizm.

/ 11Marchewka

Obraz
© 123RF.COM

Marchew jest twarda, ale niech nas to nie zmyli. 90 procent marchewki to woda, siedem procent to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe trzy procent stanowią składniki mineralne - potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy i inne. Jedzenie marchewki latem nie tylko dostarczy nam odpowiedniej ilości wody, ale również wspaniale ułatwia opalanie - dzięki zawartemu w warzywie beta-karotenowi. Marchew wzmacnia też organizm i dodaje energii. Możemy chrupać ją na surowo lub po obróbce termicznej, albo przepuścić przez sokowirówkę i wypić szklankę pysznego, słodkiego i pełnego witamin soku.

/ 11Jabłko

Obraz
© 123RF.COM

Różne odmiany jabłek zawierają różny procent wody. Średnio około 80 procent. Tak więc każde zjedzone jabłko dostarcza nam sporo wody. O innych zaletach jabłek nie ma co mówić - mają one w sobie tyle witamin i pektyn, że powinny stać się składnikiem codziennej diety. W dodatku znakomicie wpływają na pracę jelit i na przemianę materii. Po jabłka powinniśmy więc sięgać codziennie.

W końcu jak mówi stare przysłowie "jedno jabłko dziennie, trzyma lekarza z dala ode mnie". Latem jest ono równie prawdziwe jak zimą.

10 / 11Granat

Obraz
© 123RF.COM

Starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za skoncentrowane życie i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności. Ale to nie wszystkie zalety tego egzotycznego owocu. Każde ziarenko otoczone jest przez soczysty miąższ (ponad 93 procent wody). W płynie rozpuszczone są, oprócz witamin, także fitoestrogeny, które pomagają kobietom w okresie menopauzy. Sok z granatu działa także bardzo korzystnie na serce i cały układ krążenia. Antyutleniacze zawarte w soku mogą pomóc zredukować złogi cholesterolowe zgromadzone w naczyniach krwionośnych.

11 / 11Truskawka

Obraz
© 123RF.COM

Truskawki są nie tylko pyszne, lecz także zdrowe. Można je jeść bez wyrzutów sumienia, bowiem 100 gram tych owoców ma zaledwie 32 kalorie. Oprócz tego porcja truskawek zawiera około 85 procent wody. Do wartościowych składników truskawek zalicza się poprawiający koncentrację mangan, wapń, żelazo, kwas foliowy, ryboflawinę i prawie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrynach. W truskawkach znajduje się wiele substancji bioaktywnych. Tworzą one ochronną powłokę na błonie śluzowej jelit, poprawiają trawienie i oczyszczanie jelit. Warto więc gasić pragnienie, jedząc te pyszne, letnie owoce.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika