Orzech pekan – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Orzech pekan jest podobny z wyglądu do orzechów włoskich. Cieszy się popularnością głównie w Stanach Zjednoczonych, w Polsce uchodzi za orzech egzotyczny. Podobnie jak pozostałe odmiany orzechów, jest produktem o licznych właściwościach leczniczych i sporej ilości wartości odżywczych.

pekanOrzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowane
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Orzech pekan – charakterystyka

Orzech pekan jest owocem drzewa – orzesznika jadalnego – należącego do rodziny orzechowatych. Wywodzi się z rejonów Ameryki Północnej. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa pecan i oznacza 'orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią'. Po raz pierwszy w Europie orzech pekan pojawił się w XVI wieku w Hiszpanii, a w następnych latach powędrował do Europy Południowej, Azji i Afryki. Niezwykle rzadko można spotkać go w Polsce, jest trudny do uprawy ze względu na wrażliwość na mróz.

Orzech pekan przypomina kształtem orzech włoski, jest jednak mniej pofałdowany oraz posiada więcej wartości odżywczych. Pokryty jest brązową, błyszczącą powłoką. Orzech pekan liczy ok. 5 cm wielkości. Charakteryzuje się delikatnym i słodkim smakiem.

Orzech pekan jest wysokokalorycznym produktem – 100 g dostarcza aż 700 kalorii, dlatego nie należy przesadzać z ich spożyciem. W skład wartości odżywczych wchodzi ok. 70 proc. tłuszczu, 9 proc. białek, 10 proc. błonnika i 4 proc. innych węglowodanów oraz ok. 5 proc. wody. Ponadto, wśród składników mineralnych można wskazać witaminę E, kwas elagowy, antyoksydanty, magnez, potas i sód.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Orzech pekan – właściwości lecznicze

Skład chemiczny orzecha pekan sprawia, że jest on polecany przed dietetyków. Zawartość antyoksydantów zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spożywanie orzechów pekan wzmocni układ odpornościowy oraz poprawi metabolizm. Ponadto, przyczynią się one do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach pekan witaminy wzmocnią narząd wzroku, włosy oraz paznokcie. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości orzechów pekan nasza cera odzyska i utrzyma blask i jędrność. Dodatkowo, orzechy pekan wzmocnią oraz usprawnią pracę układu krążenia, a także ochronią serce przed chorobami.

Warto dodać, że orzechy pekan mogą poszczycić się dużą zawartością witaminy E, która chroni organizm przed utleniaczami, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz zapobiega zawałowi mięśnia sercowego i rozwojowi miażdżycy.

Orzechy pekan bogate są także w witaminę B1, która wpływa na układ nerwowy – zmniejsza uczucie zmęczenia, osłabienia. Ponadto, wzmacnia pamięć i koncentrację. Orzechy pekan posiadają także znaczące ilości cynku, który istotny jest przy odbudowie tkanek i w budowie białka. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran, kontroluje prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz wpływa na pracę układu odpornościowego.

Orzechy pekan – zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowane. Doskonale pasują do ciast i deserów. Stanowią smaczny dodatek do lodów oraz pralinek, gdzie wykorzystywany jest ich słodki, masłowy smak. Orzechy pekan świetnie uzupełnią domowe wypieki, np. keks, ciasteczka z cynamonem i miodem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce