Trwa ładowanie...

Orzech pekan – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Orzech pekan jest podobny z wyglądu do orzechów włoskich. Cieszy się popularnością głównie w Stanach Zjednoczonych, w Polsce uchodzi za orzech egzotyczny. Podobnie jak pozostałe odmiany orzechów, jest produktem o licznych właściwościach leczniczych i sporej ilości wartości odżywczych.

Orzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowaneOrzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowaneŹródło: 123RF
d1ug5e9
d1ug5e9

Orzech pekan – charakterystyka

Orzech pekan jest owocem drzewa – orzesznika jadalnego – należącego do rodziny orzechowatych. Wywodzi się z rejonów Ameryki Północnej. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa pecan i oznacza 'orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią'. Po raz pierwszy w Europie orzech pekan pojawił się w XVI wieku w Hiszpanii, a w następnych latach powędrował do Europy Południowej, Azji i Afryki. Niezwykle rzadko można spotkać go w Polsce, jest trudny do uprawy ze względu na wrażliwość na mróz.

Orzech pekan przypomina kształtem orzech włoski, jest jednak mniej pofałdowany oraz posiada więcej wartości odżywczych. Pokryty jest brązową, błyszczącą powłoką. Orzech pekan liczy ok. 5 cm wielkości. Charakteryzuje się delikatnym i słodkim smakiem.

Orzech pekan jest wysokokalorycznym produktem – 100 g dostarcza aż 700 kalorii, dlatego nie należy przesadzać z ich spożyciem. W skład wartości odżywczych wchodzi ok. 70 proc. tłuszczu, 9 proc. białek, 10 proc. błonnika i 4 proc. innych węglowodanów oraz ok. 5 proc. wody. Ponadto, wśród składników mineralnych można wskazać witaminę E, kwas elagowy, antyoksydanty, magnez, potas i sód.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Orzech pekan – właściwości lecznicze

Skład chemiczny orzecha pekan sprawia, że jest on polecany przed dietetyków. Zawartość antyoksydantów zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spożywanie orzechów pekan wzmocni układ odpornościowy oraz poprawi metabolizm. Ponadto, przyczynią się one do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach pekan witaminy wzmocnią narząd wzroku, włosy oraz paznokcie. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości orzechów pekan nasza cera odzyska i utrzyma blask i jędrność. Dodatkowo, orzechy pekan wzmocnią oraz usprawnią pracę układu krążenia, a także ochronią serce przed chorobami.

d1ug5e9

Warto dodać, że orzechy pekan mogą poszczycić się dużą zawartością witaminy E, która chroni organizm przed utleniaczami, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz zapobiega zawałowi mięśnia sercowego i rozwojowi miażdżycy.

Orzechy pekan bogate są także w witaminę B1, która wpływa na układ nerwowy – zmniejsza uczucie zmęczenia, osłabienia. Ponadto, wzmacnia pamięć i koncentrację. Orzechy pekan posiadają także znaczące ilości cynku, który istotny jest przy odbudowie tkanek i w budowie białka. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran, kontroluje prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz wpływa na pracę układu odpornościowego.

Orzechy pekan – zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowane. Doskonale pasują do ciast i deserów. Stanowią smaczny dodatek do lodów oraz pralinek, gdzie wykorzystywany jest ich słodki, masłowy smak. Orzechy pekan świetnie uzupełnią domowe wypieki, np. keks, ciasteczka z cynamonem i miodem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ug5e9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ug5e9
Więcej tematów