Orzech pekan – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Orzech pekan jest podobny z wyglądu do orzechów włoskich. Cieszy się popularnością głównie w Stanach Zjednoczonych, w Polsce uchodzi za orzech egzotyczny. Podobnie jak pozostałe odmiany orzechów, jest produktem o licznych właściwościach leczniczych i sporej ilości wartości odżywczych.

pekanOrzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowane
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
12

Orzech pekan – charakterystyka

Orzech pekan jest owocem drzewa – orzesznika jadalnego – należącego do rodziny orzechowatych. Wywodzi się z rejonów Ameryki Północnej. Nazwa pekan pochodzi od angielskiego słowa pecan i oznacza 'orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią'. Po raz pierwszy w Europie orzech pekan pojawił się w XVI wieku w Hiszpanii, a w następnych latach powędrował do Europy Południowej, Azji i Afryki. Niezwykle rzadko można spotkać go w Polsce, jest trudny do uprawy ze względu na wrażliwość na mróz.

Orzech pekan przypomina kształtem orzech włoski, jest jednak mniej pofałdowany oraz posiada więcej wartości odżywczych. Pokryty jest brązową, błyszczącą powłoką. Orzech pekan liczy ok. 5 cm wielkości. Charakteryzuje się delikatnym i słodkim smakiem.

Orzech pekan jest wysokokalorycznym produktem – 100 g dostarcza aż 700 kalorii, dlatego nie należy przesadzać z ich spożyciem. W skład wartości odżywczych wchodzi ok. 70 proc. tłuszczu, 9 proc. białek, 10 proc. błonnika i 4 proc. innych węglowodanów oraz ok. 5 proc. wody. Ponadto, wśród składników mineralnych można wskazać witaminę E, kwas elagowy, antyoksydanty, magnez, potas i sód.

Orzechy na długo zachowają świeżość

Orzech pekan – właściwości lecznicze

Skład chemiczny orzecha pekan sprawia, że jest on polecany przed dietetyków. Zawartość antyoksydantów zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spożywanie orzechów pekan wzmocni układ odpornościowy oraz poprawi metabolizm. Ponadto, przyczynią się one do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach pekan witaminy wzmocnią narząd wzroku, włosy oraz paznokcie. Dzięki spożywaniu odpowiedniej ilości orzechów pekan nasza cera odzyska i utrzyma blask i jędrność. Dodatkowo, orzechy pekan wzmocnią oraz usprawnią pracę układu krążenia, a także ochronią serce przed chorobami.

Warto dodać, że orzechy pekan mogą poszczycić się dużą zawartością witaminy E, która chroni organizm przed utleniaczami, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz zapobiega zawałowi mięśnia sercowego i rozwojowi miażdżycy.

Orzechy pekan bogate są także w witaminę B1, która wpływa na układ nerwowy – zmniejsza uczucie zmęczenia, osłabienia. Ponadto, wzmacnia pamięć i koncentrację. Orzechy pekan posiadają także znaczące ilości cynku, który istotny jest przy odbudowie tkanek i w budowie białka. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran, kontroluje prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz wpływa na pracę układu odpornościowego.

Orzechy pekan – zastosowanie w kuchni

Orzechy pekan można spożywać surowe, suszone bądź kandyzowane. Doskonale pasują do ciast i deserów. Stanowią smaczny dodatek do lodów oraz pralinek, gdzie wykorzystywany jest ich słodki, masłowy smak. Orzechy pekan świetnie uzupełnią domowe wypieki, np. keks, ciasteczka z cynamonem i miodem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie