Oryginalne dodatki do potraw. Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe?
Jeśli chodzi o danie idealne, to nie możemy zapominać o dodatkach, które sprawiają, że całość nabiera charakteru i smakuje znakomicie. Ziemniaki albo ryż są wszystkim dobrze znane, ale warto mieć na uwadze, że możliwości jest znacznie więcej! Co przyczyni się do tego, że przygotowywana przez nas potrawa będzie prezentowała się i smakowała oryginalnie? Jest na to kilka sposobów.
Ziemniaki tak, ale niekoniecznie w tradycyjnej formie
Tak, ziemniaki są popularne, ale to nie oznacza, że nie da się wykorzystać ich w oryginalny sposób. Można na przykład upiec je w mundurkach i serwować pokrojone w ósemki. Innym sposobem jest przygotowanie specjalnej wersji puree, która nosi nazwę "ziemniaki księżnej". Poniżej znajdziecie przepis na ten dodatek.
Niezbędne składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek śmietanki 30 proc.
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 żółtka
Przygotowanie: ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać 2 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.
Zobacz też: Jak rozpoznać prawdziwy miód?
Pozostając przy temacie ziemniaków, ostatnio ogromną popularność zyskały bataty, a więc tak zwane słodkie ziemniaki. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Można z nich przygotować pyszne, zapieczone w piekarniku frytki. W tym celu możecie też wykorzystać inne warzywa, na przykład pietruszkę albo cukinię.
Niezbędne składniki:
- 4 bataty
- rozmaryn
- ostra czerwona papryka
- sól
- pieprz
- oliwa
Przygotowanie: bataty pokroić. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Oprószyć rozmarynem i ostrą papryką. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić oliwą i upiec w piekarniku (20 minut, 200 st. C).
Jadalne kwiaty oraz kiełki. Pięknie wyglądają i oryginalnie smakują
Czy wiecie, że niektóre kwiaty nadają się do jedzenia? To nie żart, ale nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Warto wykorzystać ten fakt i ozdobić przygotowane przez siebie danie efektownie wyglądającymi kwiatami. O jakich mowa? Na przykład o: bratkach, begonii czy nasturcji. Możemy używać ich zarówno w przypadku potraw wytrawnych, jak i tych na słodko. Uwierzcie mi, że kiedy ozdabiam nimi sałatkę niemal każda osoba jest pod wrażeniem. W końcu nie każdego dnia możemy sobie pozwolić na jadalny bukiet na talerzu, prawda?
Dobrą opcją na dodatki są też kiełki różnego rodzaju. Możecie nimi wzbogacać dania na zimno, na ciepło, wszelkie przekąski albo kanapki. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale również są smaczne i bardzo zdrowe. Jakie warto wziąć pod uwagę? Na pewno kiełki rzodkiewki, które są bogate w witaminę C. Ich regularne spożywanie z całą pewnością przyczyni się do wzmocnienia naszej odporności. Oprócz tego kiełki fasoli mung, słonecznika, soi lub lucerny.
Dodatki do dań na słodko - kropka nad “i” jeśli chodzi o deser!
Jeśli chodzi o dodatki, to warto wzbogacać nimi także desery. Jadalne kwiaty to tylko jedna z możliwości. Warto stawiać na wszelkiego rodzaju musy. Można zrobić je z malin, wiśni lub jagód, ale też na bazie czekolady czy wanilii. Ich wykonanie jest bardzo proste. Możecie również zrobić większą porcję i wykorzystać później. Osobiście polecam, by robić je samodzielnie, ponieważ mamy wówczas pewność, że nie są wzbogacane chemicznymi dodatkami czy polepszaczami smaku.
Musy pasują zarówno do ciast, lodów czy nawet owsianki - jeśli chcemy, by deser był zdrowy oraz fit. Gotowe danie na słodko można też “ozdobić” świeżymi owocami - będzie pysznie, efektownie i zdrowo. To też świetna opcja, by zachęcić dzieciaki do sięgania po świeże owoce, które są pełne witamin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl