Orkisz, samopsza czy durum? Czym się różnią od siebie odmiany pszenicy?

Pszenica, zaraz za ryżem i kukurydzą, jest najpopularniejszym zbożem na świecie, głównie dzięki mnogości swoich odmian dostosowanych do różnych warunków klimatycznych.

Pszenica
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Monika - stock.adobe.com

Pszenica – odmiany

Na świecie uprawianych jest około 30 różnych rodzajów pszenicy.

W Polsce najpopularniejszymi odmianami są:

  • pszenica orkisz – odmiana do niedawna zapomniana, dziś przeżywa swój renesans; orkisz zawiera lekkostrawne białko, a także gluten, lepiej przyswajalny niż w przypadku innych odmian;
  • pszenica płaskura – odmiana wyróżniająca się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu nadaje się do produkcji makaronów, choć w tym celu używana jest rzadziej niż pszenica durum; z płaskury w niektórych krajach wyrabia się także chleb,
  • pszenica zwyczajna – jedno z podstawowych zbóż; wytwarza się z niej mąkę, a także kaszę mannę i kasze perłową; dzięki powszechności pszenicy zwyczajnej, pozyskiwana z niej skrobia znajduje zastosowanie w medycynie, a otręby w dietetyce,
  • pszenica samopsza – odmiana oprócz glutenu i białka zawiera również nieobecne w innych gatunkach aminokwasy (tyrozynę, metioninę, fenyloalaninę i izoleucynę), które wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Wspomniane aminokwasy mają charakter egzogenny, co oznacza, że mogą być dostarczane tylko w pożywieniu, bo organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie;
  • pszenica durum – obok pszenicy zwyczajnej jest najpopularniejszą odmianą; dzięki wysokiej zawartości glutenu wykorzystywana jest do produkcji makaronu, nadaje mu bursztynowy kolor i sprawia, że makaron jest sprężysty i niezbyt kleisty; ziarna pszenicy durum mielone są na kuskus, podstawowy produkt handlowy północnej Afryki.

Jak przechowywać pieczywo?

Pszenica – wartości odżywcze i właściwości

Ziarniaki pszenicy są cennym źródłem skrobi, białka i glutenu, pod tym względem daleko wyprzedzają inne zboża. Ponadto, obecne są w nich związki mineralne sodu, siarki, fosforu, wapnia, magnezu, potasu i żelaza. Pszenica bogata jest także w estrogeny, karoten, tokoferol, a także witaminy B1, B2, D, E, K i PP.

Spożywanie kiełków pszenicy poprawia pracę serca i hamuje proces starzenia się organizmu. Olej z kiełków pszenicy zawiera cenny tłuszcz wzbogacony w witaminy, związki mineralne, fitosterole, enzymy, lecytyny oraz karoteny. Dlatego ma pozytywny wpływ na regenerację zmęczonej i zniszczonej skóry, uelastycznia ją, nawilża i wygładza. Olej z kiełków pszenicy chroni przed odwodnieniem, usuwa wolne rodniki i wspomaga skórę, która narażona jest na szkodliwe działanie światła.

Pszenica – zastosowanie

Pszenica to zboże, z którego najczęściej wyrabia się chleb. Jest bazą dla wielu produktów, takich jak mąki, kasze, makaron, płatki. Wytwarza się z niego również alkohol i skrobię.

Pszenica znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Olej z kiełków pszenicy jest cennym surowcem w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Z racji tego, że olej ten jest dość tłusty, występuje najczęściej w towarzystwie innych olejków – migdałowego, kokosowego lub olejku jojoba.

Poza tym, tłuszcz zawarty w zarodkach pszenicy wspiera leczenie chromania przestankowego, podagry i ropni, a skrobia pszeniczna używana jest do produkcji maści i zasypek.

Płatki pszenne,w kosmetyce naturalnej, wykorzystywane są do wyrobu maseczek i peelingów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów