Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę

Moussaka (musaka) to grecka zapiekanka z mielonym mięsem, bakłażanem i pomidorami. Całość wieńczy pyszny sos beszamelowy. W Grecji najlepszą moussakę znajdziecie w rodzinnych tawernach. Jednak w czasach, kiedy podróżowanie jest utrudnione, warto przygotować ten przysmak we własnej kuchni. To bardzo proste!

Oryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakęOryginalna grecka zapiekanka z mięsem i bakłażanem. Przepis na moussakę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 kg bakłażanów
  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 40 dag pomidorów w zalewie
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wina białego
  • bazylia
  • oregano
  • natka pietruszki
  • bułka tarta
  • 5 łyżek masła
  • mąka
  • 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • 3 jajka
  • starty żółty ser
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Bakłażany kroimy w plasterki i obsmażamy z obu stron.
  • Cebulę i czosnek siekamy, smażymy i dodajemy mięso.
  • dodajemy pomidory z zalewa i dusimy 5 minut.
  • Wlewamy wino i gotujemy 30 minut, aż sos odparuje.
  • Wsypujemy natkę pietruszki i 2 łyżki tartej bułki, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
  • Do ostudzonej masy dodajemy żółtko i pianę ubitą z 3 białek.
  • Masło roztapiamy, wlewamy zimne mleko i gotujemy mieszając 5 minut.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Resztę żółtek roztrzepujemy i mieszamy z 3 łyżkami startego sera żółtego i mieszamy z pozostałym sosem.
  • Foremkę natłuszczamy oliwą posypujemy bułką tartą. Bakłażany i masę mięsną kładziemy na przemian przesypując każdą warstwę bułka tartą.
  • Na wierzch kładziemy bakłażany i zalewamy przygotowanym sosem, posypujemy serem żółtym i pieczemy przez 50 minut w temp. 190 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia