Najsmaczniejsze wariacje omletowe

Omlet jest daniem, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a nawet na deser. To mieszanina jajek, do której można dorzucić dowolne dodatki w zależności od tego, co nam najbardziej odpowiada. Jakie omlety są najpopularniejsze i najsmaczniejsze?

Pyszny domowy omletPyszny domowy omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rodzaje omletów

Omlety można przygotować w najróżniejszy sposób, zaczynając od klasycznego naturalnego omleta, na który składają się tylko jajka, odrobina mleka i masło, a kończąc na omlecie biszkoptowym, który zazwyczaj podawany jest na słodko.

Omlet francuski jest to klasyczny omlet, który smaży się z jednej strony. Zazwyczaj nic się do niego nie dodaje. Czasami można spotkać wersję z kawałkiem koziego sera w środku.

Omlet hiszpański z kolei wzbogacony jest dodatkami, takimi jak: szynka, ser, papryka, szpinak. Nakłada się je w niewielkich ilościach na środek usmażonego omleta, który podaje się potem po złożeniu na pół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Omlet włoski to frittata, czyli mieszanina jajek z różnymi dodatkami, które smaży się z dwóch stron na patelni lub zapieka w piekarniku. Dodatki te wrzuca się do masy jajecznej jeszcze przed jej wylaniem na patelnię.

Omlet biszkoptowy polega na tym, że żółtka i białka ubijane są osobno i łączone dopiero przed wylaniem na patelnię. Omlet ten smaży się wolno i najczęściej podaje się go z owocami i na słodko.

Poznaj kilka przepisów na niezwykle smaczne omlety.

Omlet ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 średnie pomidory,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 niewielka cebula,
  • rozmaryn – świeży,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plastry i podpiekamy na patelni grillowej. Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Na cebulę wlewamy masę jajeczną, a na wierzchu układamy plastry pomidorów.
  3. Gdy omlet zetnie się od spodu, przekręcamy go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.

Omlet z szynką i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 garść zielonego groszku,
  • 1 kawałek papryki,
  • 1 plaster chudej szynki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i mąką. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Do jajecznej masy dodajemy zielony groszek, paprykę i wędlinę.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią jajeczną masę i smażymy na wolnym ogniu, aż po obu stronach omlet będzie rumiany.

Omlet ze szparagami i chorizo

Składniki:

  • 4-5 szparagów,
  • 4 jajka,
  • 6 plastrów pikantnej kiełbasy chorizo,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka zielonego groszku,
  • 10-12 krewetek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich posiekany czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy ich stwardniałych końcówek. Kroimy je na niewielkie kawałki i dodajemy do masy jajecznej. Dorzucamy groszek, kiełbasę i krewetki. Mieszamy.
  3. Wszystko razem przelewamy do nasmarowanego tłuszczem pojemnika żaroodpornego.
  4. Omlet wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Jeśli omlet robimy na patelni, smażymy go z obu stron.

Omlet na słodko

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki śliwkowych powideł,
  • 2 łyżki śmietankowego serka.

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cukrem, mlekiem i mąką pszenną.
  2. Białka osobno ubijamy mikserem na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu. Po 3-4 minutach delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy ok. 2 minuty.
  4. Omlet wykładamy na talerz. Na jednej połowie kładziemy serek waniliowy i powidła. Składamy omlet na pół i zjadamy ciepły, by nie stracił puszystości.

Omlet jest daniem, które robi się szybko i nie wymaga ono specjalnych przyrządów czy umiejętności kulinarnych. Jest smaczny i wartościowy, więc jako urozmaicenie warto wprowadzić go do swojego menu. Podstawową zasadą jest to, że musi być serwowany od razu i jedzony na ciepło.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce