Trwa ładowanie...

Najsmaczniejsze wariacje omletowe

Omlet jest daniem, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a nawet na deser. To mieszanina jajek, do której można dorzucić dowolne dodatki w zależności od tego, co nam najbardziej odpowiada. Jakie omlety są najpopularniejsze i najsmaczniejsze?

Pyszny domowy omletPyszny domowy omletŹródło: Adobe Stock
d363hmf
d363hmf

Rodzaje omletów

Omlety można przygotować w najróżniejszy sposób, zaczynając od klasycznego naturalnego omleta, na który składają się tylko jajka, odrobina mleka i masło, a kończąc na omlecie biszkoptowym, który zazwyczaj podawany jest na słodko.

Omlet francuski jest to klasyczny omlet, który smaży się z jednej strony. Zazwyczaj nic się do niego nie dodaje. Czasami można spotkać wersję z kawałkiem koziego sera w środku.

Omlet hiszpański z kolei wzbogacony jest dodatkami, takimi jak: szynka, ser, papryka, szpinak. Nakłada się je w niewielkich ilościach na środek usmażonego omleta, który podaje się potem po złożeniu na pół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Omlet włoski to frittata, czyli mieszanina jajek z różnymi dodatkami, które smaży się z dwóch stron na patelni lub zapieka w piekarniku. Dodatki te wrzuca się do masy jajecznej jeszcze przed jej wylaniem na patelnię.

d363hmf

Omlet biszkoptowy polega na tym, że żółtka i białka ubijane są osobno i łączone dopiero przed wylaniem na patelnię. Omlet ten smaży się wolno i najczęściej podaje się go z owocami i na słodko.

Poznaj kilka przepisów na niezwykle smaczne omlety.

Omlet ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 średnie pomidory,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 niewielka cebula,
  • rozmaryn – świeży,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.
d363hmf

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plastry i podpiekamy na patelni grillowej. Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Na cebulę wlewamy masę jajeczną, a na wierzchu układamy plastry pomidorów.
  3. Gdy omlet zetnie się od spodu, przekręcamy go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.

Omlet z szynką i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 garść zielonego groszku,
  • 1 kawałek papryki,
  • 1 plaster chudej szynki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.
d363hmf

Przygotowanie:

  1. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i mąką. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Do jajecznej masy dodajemy zielony groszek, paprykę i wędlinę.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią jajeczną masę i smażymy na wolnym ogniu, aż po obu stronach omlet będzie rumiany.

Omlet ze szparagami i chorizo

Składniki:

  • 4-5 szparagów,
  • 4 jajka,
  • 6 plastrów pikantnej kiełbasy chorizo,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka zielonego groszku,
  • 10-12 krewetek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.
d363hmf

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich posiekany czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy ich stwardniałych końcówek. Kroimy je na niewielkie kawałki i dodajemy do masy jajecznej. Dorzucamy groszek, kiełbasę i krewetki. Mieszamy.
  3. Wszystko razem przelewamy do nasmarowanego tłuszczem pojemnika żaroodpornego.
  4. Omlet wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Jeśli omlet robimy na patelni, smażymy go z obu stron.

Omlet na słodko

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki śliwkowych powideł,
  • 2 łyżki śmietankowego serka.
d363hmf

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cukrem, mlekiem i mąką pszenną.
  2. Białka osobno ubijamy mikserem na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu. Po 3-4 minutach delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy ok. 2 minuty.
  4. Omlet wykładamy na talerz. Na jednej połowie kładziemy serek waniliowy i powidła. Składamy omlet na pół i zjadamy ciepły, by nie stracił puszystości.

Omlet jest daniem, które robi się szybko i nie wymaga ono specjalnych przyrządów czy umiejętności kulinarnych. Jest smaczny i wartościowy, więc jako urozmaicenie warto wprowadzić go do swojego menu. Podstawową zasadą jest to, że musi być serwowany od razu i jedzony na ciepło.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d363hmf
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d363hmf
Więcej tematów