Najsmaczniejsze wariacje omletowe
Omlet jest daniem, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a nawet na deser. To mieszanina jajek, do której można dorzucić dowolne dodatki w zależności od tego, co nam najbardziej odpowiada. Jakie omlety są najpopularniejsze i najsmaczniejsze?
Rodzaje omletów
Omlety można przygotować w najróżniejszy sposób, zaczynając od klasycznego naturalnego omleta, na który składają się tylko jajka, odrobina mleka i masło, a kończąc na omlecie biszkoptowym, który zazwyczaj podawany jest na słodko.
Omlet francuski jest to klasyczny omlet, który smaży się z jednej strony. Zazwyczaj nic się do niego nie dodaje. Czasami można spotkać wersję z kawałkiem koziego sera w środku.
Omlet hiszpański z kolei wzbogacony jest dodatkami, takimi jak: szynka, ser, papryka, szpinak. Nakłada się je w niewielkich ilościach na środek usmażonego omleta, który podaje się potem po złożeniu na pół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Omlet włoski to frittata, czyli mieszanina jajek z różnymi dodatkami, które smaży się z dwóch stron na patelni lub zapieka w piekarniku. Dodatki te wrzuca się do masy jajecznej jeszcze przed jej wylaniem na patelnię.
Omlet biszkoptowy polega na tym, że żółtka i białka ubijane są osobno i łączone dopiero przed wylaniem na patelnię. Omlet ten smaży się wolno i najczęściej podaje się go z owocami i na słodko.
Poznaj kilka przepisów na niezwykle smaczne omlety.
Omlet ziołowo-pomidorowy
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 średnie pomidory,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 niewielka cebula,
- rozmaryn – świeży,
- parmezan,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w plastry i podpiekamy na patelni grillowej. Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Na cebulę wlewamy masę jajeczną, a na wierzchu układamy plastry pomidorów.
- Gdy omlet zetnie się od spodu, przekręcamy go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.
Omlet z szynką i zielonym groszkiem
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżka mleka,
- 1 garść zielonego groszku,
- 1 kawałek papryki,
- 1 plaster chudej szynki,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i mąką. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Do jajecznej masy dodajemy zielony groszek, paprykę i wędlinę.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią jajeczną masę i smażymy na wolnym ogniu, aż po obu stronach omlet będzie rumiany.
Omlet ze szparagami i chorizo
Składniki:
- 4-5 szparagów,
- 4 jajka,
- 6 plastrów pikantnej kiełbasy chorizo,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka zielonego groszku,
- 10-12 krewetek,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich posiekany czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy ich stwardniałych końcówek. Kroimy je na niewielkie kawałki i dodajemy do masy jajecznej. Dorzucamy groszek, kiełbasę i krewetki. Mieszamy.
- Wszystko razem przelewamy do nasmarowanego tłuszczem pojemnika żaroodpornego.
- Omlet wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Jeśli omlet robimy na patelni, smażymy go z obu stron.
Omlet na słodko
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 4 łyżki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki śliwkowych powideł,
- 2 łyżki śmietankowego serka.
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cukrem, mlekiem i mąką pszenną.
- Białka osobno ubijamy mikserem na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło.
- Wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu. Po 3-4 minutach delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy ok. 2 minuty.
- Omlet wykładamy na talerz. Na jednej połowie kładziemy serek waniliowy i powidła. Składamy omlet na pół i zjadamy ciepły, by nie stracił puszystości.
Omlet jest daniem, które robi się szybko i nie wymaga ono specjalnych przyrządów czy umiejętności kulinarnych. Jest smaczny i wartościowy, więc jako urozmaicenie warto wprowadzić go do swojego menu. Podstawową zasadą jest to, że musi być serwowany od razu i jedzony na ciepło.