Najsmaczniejsze wariacje omletowe

Omlet jest daniem, które sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a nawet na deser. To mieszanina jajek, do której można dorzucić dowolne dodatki w zależności od tego, co nam najbardziej odpowiada. Jakie omlety są najpopularniejsze i najsmaczniejsze?

Pyszny domowy omletPyszny domowy omlet
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rodzaje omletów

Omlety można przygotować w najróżniejszy sposób, zaczynając od klasycznego naturalnego omleta, na który składają się tylko jajka, odrobina mleka i masło, a kończąc na omlecie biszkoptowym, który zazwyczaj podawany jest na słodko.

Omlet francuski jest to klasyczny omlet, który smaży się z jednej strony. Zazwyczaj nic się do niego nie dodaje. Czasami można spotkać wersję z kawałkiem koziego sera w środku.

Omlet hiszpański z kolei wzbogacony jest dodatkami, takimi jak: szynka, ser, papryka, szpinak. Nakłada się je w niewielkich ilościach na środek usmażonego omleta, który podaje się potem po złożeniu na pół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Omlet włoski to frittata, czyli mieszanina jajek z różnymi dodatkami, które smaży się z dwóch stron na patelni lub zapieka w piekarniku. Dodatki te wrzuca się do masy jajecznej jeszcze przed jej wylaniem na patelnię.

Omlet biszkoptowy polega na tym, że żółtka i białka ubijane są osobno i łączone dopiero przed wylaniem na patelnię. Omlet ten smaży się wolno i najczęściej podaje się go z owocami i na słodko.

Poznaj kilka przepisów na niezwykle smaczne omlety.

Omlet ziołowo-pomidorowy

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 średnie pomidory,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1 niewielka cebula,
  • rozmaryn – świeży,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plastry i podpiekamy na patelni grillowej. Jajka mieszamy ze śmietaną i przyprawami.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Na cebulę wlewamy masę jajeczną, a na wierzchu układamy plastry pomidorów.
  3. Gdy omlet zetnie się od spodu, przekręcamy go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.

Omlet z szynką i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 garść zielonego groszku,
  • 1 kawałek papryki,
  • 1 plaster chudej szynki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i mąką. Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Do jajecznej masy dodajemy zielony groszek, paprykę i wędlinę.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią jajeczną masę i smażymy na wolnym ogniu, aż po obu stronach omlet będzie rumiany.

Omlet ze szparagami i chorizo

Składniki:

  • 4-5 szparagów,
  • 4 jajka,
  • 6 plastrów pikantnej kiełbasy chorizo,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżka zielonego groszku,
  • 10-12 krewetek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do nich posiekany czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szparagi myjemy, osuszamy i pozbawiamy ich stwardniałych końcówek. Kroimy je na niewielkie kawałki i dodajemy do masy jajecznej. Dorzucamy groszek, kiełbasę i krewetki. Mieszamy.
  3. Wszystko razem przelewamy do nasmarowanego tłuszczem pojemnika żaroodpornego.
  4. Omlet wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut. Jeśli omlet robimy na patelni, smażymy go z obu stron.

Omlet na słodko

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki śliwkowych powideł,
  • 2 łyżki śmietankowego serka.

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy z cukrem waniliowym, cukrem, mlekiem i mąką pszenną.
  2. Białka osobno ubijamy mikserem na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Wlewamy masę jajeczną i smażymy na wolnym ogniu. Po 3-4 minutach delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy ok. 2 minuty.
  4. Omlet wykładamy na talerz. Na jednej połowie kładziemy serek waniliowy i powidła. Składamy omlet na pół i zjadamy ciepły, by nie stracił puszystości.

Omlet jest daniem, które robi się szybko i nie wymaga ono specjalnych przyrządów czy umiejętności kulinarnych. Jest smaczny i wartościowy, więc jako urozmaicenie warto wprowadzić go do swojego menu. Podstawową zasadą jest to, że musi być serwowany od razu i jedzony na ciepło.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje