Omlet – jak zrobić? Z tymi przepisami pokochasz poranki

Omlet to, wydawałoby się, jedno z najprostszych dań. Wystarczy przecież kilka jajek, przyprawy, masło i patelnia i w kilka minut mamy gotowy pyszny placek. Z drugiej jednak strony, mało które danie tak bezlitośnie obnaża umiejętności kucharza. Bo dobry omlet, to sztuka. Najważniejsze, by opanować podstawy. Gdy już je mamy, możemy przygotowywać omlety na dziesiątki sposobów. Oto kilka naszych propozycji.

Zobacz, jak przygotować doskonały omlet
Źródło zdjęć: © Getty Images

Omlet klasyczny

Najbardziej podstawowy przepis na omlet powinien znać każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem. Potrzebujemy: dwa jajka, szczyptę soli, dwie łyżki mleka i łyżkę masła.

Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy sól i mleko. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy na roztopione masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu, przesuwając szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewamy surową masę w wolne miejsce. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.

Omlet z duszonymi porami

Omlety z warzywami to propozycja na zdrowe śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Do jajek pasują różne jarzyny, świetnie sprawdzają się np. pory.

Zobacz też: Omlety z różnych zakątków świata

Składniki: cztery jajka, dwie łyżki mleka, por, trzy plasterki szynki, trochę szpinaku, masło, sól i pieprz. Białą część pora kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pory. Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory i wszystko mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy trzy minuty, aż omlet się zetnie.

Omlet z bananami i truskawkami

Dzieciom na pewno zasmakuje omlet z owocami, zamiennik popularnych naleśników. Do jego przygotowania, potrzebujemy: cztery jajka, kilka truskawek, banana, masło, łyżkę mąki, łyżkę miodu.

Obraz
© Getty Images

Jajka ubijamy w misce. Słodzimy miodem, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie łączymy składniki. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Na omlecie układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Gotowe.

Omlet z białek z łososiem

Jeśli nie przepadamy za smakiem żółtek, możemy przygotować omlet z samych białek. W połączeniu z wędzonym łososiem otrzymamy bardzo energetyczny i pełen protein posiłek.

Składniki: dwa jajka, dwa plasterki wędzonego łososie, dwie łyżki otrąb żytnich, kilka łyżek posiekanego koperku, masło, sól, pieprz, sok z cytryny.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy otręby i koperek. Całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Białka wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy przykrywką. Na wierzchu układamy plastry łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.

Obraz
© Getty Images

Omlet z warzywami po azjatycku

I na koniec znakomite danie obiadowe, wywodzące się z Azji. Wykorzystujemy w tym przepisie te warzywa oraz bardzo aromatyczne przyprawy. Składniki: trzy jajka, marchewka, papryka czerwona, świeży imbir, czosnek, cebula dymka, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy.

Imbir, czosnek i dymkę drobno siekamy. Jajka rozkłócamy z dodatkiem sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z odrobiną sezamowego. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy minutę. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w słupki paprykę. Smażymy kilka minut. Wlewamy na warzywa masę jajeczną, smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce