WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Omlet – jak zrobić? Z tymi przepisami pokochasz poranki

Omlet to, wydawałoby się, jedno z najprostszych dań. Wystarczy przecież kilka jajek, przyprawy, masło i patelnia i w kilka minut mamy gotowy pyszny placek. Z drugiej jednak strony, mało które danie tak bezlitośnie obnaża umiejętności kucharza. Bo dobry omlet, to sztuka. Najważniejsze, by opanować podstawy. Gdy już je mamy, możemy przygotowywać omlety na dziesiątki sposobów. Oto kilka naszych propozycji.

Zobacz, jak przygotować doskonały omlet
Źródło zdjęć: © Getty Images

Omlet klasyczny

Najbardziej podstawowy przepis na omlet powinien znać każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem. Potrzebujemy: dwa jajka, szczyptę soli, dwie łyżki mleka i łyżkę masła.

Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy sól i mleko. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy na roztopione masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu, przesuwając szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewamy surową masę w wolne miejsce. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.

Omlet z duszonymi porami

Omlety z warzywami to propozycja na zdrowe śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Do jajek pasują różne jarzyny, świetnie sprawdzają się np. pory.

Zobacz też: Omlety z różnych zakątków świata

Składniki: cztery jajka, dwie łyżki mleka, por, trzy plasterki szynki, trochę szpinaku, masło, sól i pieprz. Białą część pora kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pory. Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory i wszystko mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy trzy minuty, aż omlet się zetnie.

Omlet z bananami i truskawkami

Dzieciom na pewno zasmakuje omlet z owocami, zamiennik popularnych naleśników. Do jego przygotowania, potrzebujemy: cztery jajka, kilka truskawek, banana, masło, łyżkę mąki, łyżkę miodu.

Obraz
© Getty Images

Jajka ubijamy w misce. Słodzimy miodem, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie łączymy składniki. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Na omlecie układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Gotowe.

Omlet z białek z łososiem

Jeśli nie przepadamy za smakiem żółtek, możemy przygotować omlet z samych białek. W połączeniu z wędzonym łososiem otrzymamy bardzo energetyczny i pełen protein posiłek.

Składniki: dwa jajka, dwa plasterki wędzonego łososie, dwie łyżki otrąb żytnich, kilka łyżek posiekanego koperku, masło, sól, pieprz, sok z cytryny.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy otręby i koperek. Całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Białka wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy przykrywką. Na wierzchu układamy plastry łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.

Obraz
© Getty Images

Omlet z warzywami po azjatycku

I na koniec znakomite danie obiadowe, wywodzące się z Azji. Wykorzystujemy w tym przepisie te warzywa oraz bardzo aromatyczne przyprawy. Składniki: trzy jajka, marchewka, papryka czerwona, świeży imbir, czosnek, cebula dymka, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy.

Imbir, czosnek i dymkę drobno siekamy. Jajka rozkłócamy z dodatkiem sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z odrobiną sezamowego. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy minutę. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w słupki paprykę. Smażymy kilka minut. Wlewamy na warzywa masę jajeczną, smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń