Trwa ładowanie...

Omlet – jak zrobić? Z tymi przepisami pokochasz poranki

Omlet to, wydawałoby się, jedno z najprostszych dań. Wystarczy przecież kilka jajek, przyprawy, masło i patelnia i w kilka minut mamy gotowy pyszny placek. Z drugiej jednak strony, mało które danie tak bezlitośnie obnaża umiejętności kucharza. Bo dobry omlet, to sztuka. Najważniejsze, by opanować podstawy. Gdy już je mamy, możemy przygotowywać omlety na dziesiątki sposobów. Oto kilka naszych propozycji.

Omlet – jak zrobić? Z tymi przepisami pokochasz porankiŹródło: Getty Images
d326i4w
d326i4w

Omlet klasyczny

Najbardziej podstawowy przepis na omlet powinien znać każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem. Potrzebujemy: dwa jajka, szczyptę soli, dwie łyżki mleka i łyżkę masła.

Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy sól i mleko. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy na roztopione masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu, przesuwając szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewamy surową masę w wolne miejsce. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.

Omlet z duszonymi porami

Omlety z warzywami to propozycja na zdrowe śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Do jajek pasują różne jarzyny, świetnie sprawdzają się np. pory.

Zobacz też: Omlety z różnych zakątków świata

Składniki: cztery jajka, dwie łyżki mleka, por, trzy plasterki szynki, trochę szpinaku, masło, sól i pieprz. Białą część pora kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.

d326i4w

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pory. Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory i wszystko mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy trzy minuty, aż omlet się zetnie.

Omlet z bananami i truskawkami

Dzieciom na pewno zasmakuje omlet z owocami, zamiennik popularnych naleśników. Do jego przygotowania, potrzebujemy: cztery jajka, kilka truskawek, banana, masło, łyżkę mąki, łyżkę miodu.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Jajka ubijamy w misce. Słodzimy miodem, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie łączymy składniki. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Na omlecie układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Gotowe.

d326i4w

Omlet z białek z łososiem

Jeśli nie przepadamy za smakiem żółtek, możemy przygotować omlet z samych białek. W połączeniu z wędzonym łososiem otrzymamy bardzo energetyczny i pełen protein posiłek.

Składniki: dwa jajka, dwa plasterki wędzonego łososie, dwie łyżki otrąb żytnich, kilka łyżek posiekanego koperku, masło, sól, pieprz, sok z cytryny.

Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy otręby i koperek. Całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Białka wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy przykrywką. Na wierzchu układamy plastry łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.

Getty Images
Źródło: Getty Images

Omlet z warzywami po azjatycku

I na koniec znakomite danie obiadowe, wywodzące się z Azji. Wykorzystujemy w tym przepisie te warzywa oraz bardzo aromatyczne przyprawy. Składniki: trzy jajka, marchewka, papryka czerwona, świeży imbir, czosnek, cebula dymka, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy.

d326i4w

Imbir, czosnek i dymkę drobno siekamy. Jajka rozkłócamy z dodatkiem sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z odrobiną sezamowego. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy minutę. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w słupki paprykę. Smażymy kilka minut. Wlewamy na warzywa masę jajeczną, smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d326i4w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d326i4w
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj