Omlet – jak zrobić? Z tymi przepisami pokochasz poranki
Omlet to, wydawałoby się, jedno z najprostszych dań. Wystarczy przecież kilka jajek, przyprawy, masło i patelnia i w kilka minut mamy gotowy pyszny placek. Z drugiej jednak strony, mało które danie tak bezlitośnie obnaża umiejętności kucharza. Bo dobry omlet, to sztuka. Najważniejsze, by opanować podstawy. Gdy już je mamy, możemy przygotowywać omlety na dziesiątki sposobów. Oto kilka naszych propozycji.
Omlet klasyczny
Jajka wbijamy do głębokiego talerza, dodajemy sól i mleko. Rozgrzewamy patelnię z masłem. Jajka roztrzepujemy widelcem, wtłaczając w masę powietrze. Wylewamy na roztopione masło i smażymy przez ok. pół minuty, aż zacznie się ścinać od spodu, przesuwając szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewamy surową masę w wolne miejsce. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, składamy omlet na pół i wykładamy na talerz.
Omlet z duszonymi porami
Omlety z warzywami to propozycja na zdrowe śniadanie, a nawet obiad czy kolację. Do jajek pasują różne jarzyny, świetnie sprawdzają się np. pory.
Zobacz też: Omlety z różnych zakątków świata
Składniki: cztery jajka, dwie łyżki mleka, por, trzy plasterki szynki, trochę szpinaku, masło, sól i pieprz. Białą część pora kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pory. Wlewamy trochę wody i dusimy warzywa na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą i dodajemy szpinak. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy podduszone pory i wszystko mieszamy. Masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy trzy minuty, aż omlet się zetnie.
Omlet z bananami i truskawkami
Dzieciom na pewno zasmakuje omlet z owocami, zamiennik popularnych naleśników. Do jego przygotowania, potrzebujemy: cztery jajka, kilka truskawek, banana, masło, łyżkę mąki, łyżkę miodu.
Jajka ubijamy w misce. Słodzimy miodem, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i ponownie łączymy składniki. Na patelni roztapiamy masło. Wlewamy masę i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Ściągamy z patelni. Na omlecie układamy pokrojone w plastry banany i truskawki. Gotowe.
Omlet z białek z łososiem
Jeśli nie przepadamy za smakiem żółtek, możemy przygotować omlet z samych białek. W połączeniu z wędzonym łososiem otrzymamy bardzo energetyczny i pełen protein posiłek.
Składniki: dwa jajka, dwa plasterki wędzonego łososie, dwie łyżki otrąb żytnich, kilka łyżek posiekanego koperku, masło, sól, pieprz, sok z cytryny.
Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy otręby i koperek. Całość miksujemy. Na patelni rozgrzewamy masło. Białka wylewamy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy przykrywką. Na wierzchu układamy plastry łososia i skrapiamy sokiem z cytryny.
Omlet z warzywami po azjatycku
I na koniec znakomite danie obiadowe, wywodzące się z Azji. Wykorzystujemy w tym przepisie te warzywa oraz bardzo aromatyczne przyprawy. Składniki: trzy jajka, marchewka, papryka czerwona, świeży imbir, czosnek, cebula dymka, sos sojowy, olej sezamowy, olej rzepakowy.
Imbir, czosnek i dymkę drobno siekamy. Jajka rozkłócamy z dodatkiem sosu sojowego. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z odrobiną sezamowego. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy minutę. Dodajemy startą na tarce marchewkę i pokrojoną w słupki paprykę. Smażymy kilka minut. Wlewamy na warzywa masę jajeczną, smażymy na małym ogniu, aż omlet się zetnie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl