Światowy Dzień Jaja. Nie tylko jajecznica

Na nasze stoły jajka trafiają niemal codziennie. Jajecznica, sadzone, na twardo lub miękko - zazwyczaj serwujemy je w postaci tych kilku potraw - prostych i codziennych.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

A przecież z tego wdzięcznego produktu można wyczarować o wiele bardziej eleganckie, choć nadal proste i szybkie potrawy. Z okazji Światowego Dnia Jaja, który obchodzony jest 12 października, podpowiadamy jak zmienić zwykłe jajko w kulinarne dzieło sztuki!

Multiwitamina w skorupce!

Jeszcze całkiem niedawno jajka były na cenzurowanym. Powszechnie powtarzany był zarzut, że podwyższają poziom złego cholesterolu i powinno się ograniczyć ich spożywanie do maksymalnie kilku w tygodniu. Ten mit został jednak obalony i dziś większość ekspertów ds. żywienia zachęca, by włączać jaja do codziennego jadłospisu.

Wyrażając pozytywną opinię, naukowcy biorą pod uwagę wszystkie składniki, które znajdziemy w żółtku i białku. Jajko jest bogatym źródłem choliny, która m.in. neutralizuje poziom cholesterolu i sprawia, że nie powoduje on przykryw następstw.
Nie możemy również zapomnieć o tym, że jajo dostarcza wyjątkowo łatwo przyswajalnego białka. Z kolei białko jaja niemal w 90 procentach składa się z wody, w której rozpuszczone są cenne aminokwasy, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne.

Przepisów z użyciem jajek są tysiące. W wielu z nich jajo jest nie tylko dodatkiem, ale prawdziwym bohaterem dania. Bohaterem uniwersalnym i wszechstronnym, który zmienia się w zależności od sposobu przygotowania. Bohaterem, który pozwala łatwo i szybko wyczarować w kuchni fantastyczną potrawę.

Omlet na królewski stół

Szybkie, proste, a jednak zachwycające. Omlety pozwalają kucharzowi zademonstrować cały kunszt i wielką fantazję. To wydawałoby się banalne danie, przygotowane w odpowiedni sposób, może być ozdobą każdego, nawet królewskiego, śniadania!

Omlet
© Fotolia

Omlety pochodzą z Francji, chyba słusznie uznawanej za kraj, z którego pochodzą najlepsi kucharze na świecie. Nic więc dziwnego, że mistrzowie patelni potrafili wymyślić, prosty, wiejski omlet, z jajek rozkłóconych z solą i smażony na maśle. Potrafili też tak zmodyfikować ten szybki przepis, by budził zachwyt na całym świecie.

Klasyczny omlet francuski to wyższa szkoła jazdy. Ubite jajka wrzuca się na rozgrzaną patelnię z masłem i nadal ubija widelcem do uzyskania lekko tylko podsmażonej, bardzo puszystej masy. Tak przygotowane omlety podaje się z przeróżnymi dodatkami. W najlepszych (i najdroższych) restauracjach świata są to m.in. kawior, wędzony łosoś, krewetki czy przegrzebki. Nie musimy jednak sięgać po aż tak wyszukane dodatki. Smak tej prostej potrawy doskonale podkręcą zioła czy grzyby, na które akurat mamy sezon.

Jajko po benedyktyńsku, czyli na śniadaniu u Elżbiety II

Jajko po benedyktyńsku to danie, które gości na śniadaniowych stołach w rodzinach królewskich od wielu lat do dziś. Przepis jest prosty, ale przygotowanie potrawy wymaga odrobiny wprawy. Wariacji na temat tego jajecznego dania jest wiele.

Jajko
© Shutterstock.com

Jeśli chcemy zrobić wersję, którą zajada się brytyjska królowa Elżbieta II, musimy najpierw ugotować jajko w koszulce. Całe jajo wbijamy do osolonego wrzątku i gotujemy, przykrywając białkiem żółtko. Następnie wkładamy je do lekko słonej muffinki, wyłożonej plastrami smażonego boczku i szynki. Całość polewa się sosem holenderskim z żółtek, masła, soku z cytryny i soli.

Jajeczna zapiekanka

Jajka możemy nie tylko gotować, smażyć, ale także zapiekać. Często robi się to w wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremkach, ale o wiele bardziej atrakcyjnie będzie wyglądać nasza potrawa, gdy zamiast foremki użyjemy wydrążonego pomidora, małej, okrągłej papryki czy nawet ogórka. Wbijamy do tej warzywnej formy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym, dobrym serem i zapiekamy kilka minut. Wersja jeszcze bardziej stylowa to jajka zapiekane w upieczonej wcześniej foremce z ciasta francuskiego. Do takiego jajka dodaje się z kolei zioła.

Jaja w galarecie

Bardzo popularne w czasach PRL-u dania w galarecie znów wracają do łask. Decyduje o tym nie tylko kulinarna moda, ale też świadomość, jak wiele cennych składników zawiera dobrej jakości galareta - bezcenna wprost dla osób cierpiących na problemy ze stawami, których liczba stale rośnie. Jajo w galarecie nie wydaje się daniem specjalnie wykwintnym, jednak odpowiednie dodatki sprawią, że bez wątpienia dołączy do grona wyjątkowo pięknych i eleganckich potraw.

Postawą jest oczywiście dobrej jakości galareta, przygotowana w domu z naturalnych składników. Do jajek szczególnie pasuje galareta cielęca. Zalewamy nią ugotowane na twardo jaja w małych miseczkach. Nim galareta zastygnie, dokładamy dodatki. Doskonale pasują tu wszelkiego rodzaju zioła np. estragon. Jeśli chcemy zaszaleć, sięgnijmy jednak po bardziej wyszukane produkty. Doskonale nada się kawior, rakowe szyjki, truflowe wiórki czy paseczki podsmażonych smardzów lub prawdziwków. Takiej przekąsce trudno się będzie oprzeć!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀