Światowy Dzień Jaja. Nie tylko jajecznica
Na nasze stoły jajka trafiają niemal codziennie. Jajecznica, sadzone, na twardo lub miękko - zazwyczaj serwujemy je w postaci tych kilku potraw - prostych i codziennych.
A przecież z tego wdzięcznego produktu można wyczarować o wiele bardziej eleganckie, choć nadal proste i szybkie potrawy. Z okazji Światowego Dnia Jaja, który obchodzony jest 12 października, podpowiadamy jak zmienić zwykłe jajko w kulinarne dzieło sztuki!
Multiwitamina w skorupce!
Jeszcze całkiem niedawno jajka były na cenzurowanym. Powszechnie powtarzany był zarzut, że podwyższają poziom złego cholesterolu i powinno się ograniczyć ich spożywanie do maksymalnie kilku w tygodniu. Ten mit został jednak obalony i dziś większość ekspertów ds. żywienia zachęca, by włączać jaja do codziennego jadłospisu.
Wyrażając pozytywną opinię, naukowcy biorą pod uwagę wszystkie składniki, które znajdziemy w żółtku i białku. Jajko jest bogatym źródłem choliny, która m.in. neutralizuje poziom cholesterolu i sprawia, że nie powoduje on przykryw następstw.
Nie możemy również zapomnieć o tym, że jajo dostarcza wyjątkowo łatwo przyswajalnego białka. Z kolei białko jaja niemal w 90 procentach składa się z wody, w której rozpuszczone są cenne aminokwasy, węglowodany, witaminy oraz sole mineralne.
Przepisów z użyciem jajek są tysiące. W wielu z nich jajo jest nie tylko dodatkiem, ale prawdziwym bohaterem dania. Bohaterem uniwersalnym i wszechstronnym, który zmienia się w zależności od sposobu przygotowania. Bohaterem, który pozwala łatwo i szybko wyczarować w kuchni fantastyczną potrawę.
Omlet na królewski stół
Szybkie, proste, a jednak zachwycające. Omlety pozwalają kucharzowi zademonstrować cały kunszt i wielką fantazję. To wydawałoby się banalne danie, przygotowane w odpowiedni sposób, może być ozdobą każdego, nawet królewskiego, śniadania!
Omlety pochodzą z Francji, chyba słusznie uznawanej za kraj, z którego pochodzą najlepsi kucharze na świecie. Nic więc dziwnego, że mistrzowie patelni potrafili wymyślić, prosty, wiejski omlet, z jajek rozkłóconych z solą i smażony na maśle. Potrafili też tak zmodyfikować ten szybki przepis, by budził zachwyt na całym świecie.
Klasyczny omlet francuski to wyższa szkoła jazdy. Ubite jajka wrzuca się na rozgrzaną patelnię z masłem i nadal ubija widelcem do uzyskania lekko tylko podsmażonej, bardzo puszystej masy. Tak przygotowane omlety podaje się z przeróżnymi dodatkami. W najlepszych (i najdroższych) restauracjach świata są to m.in. kawior, wędzony łosoś, krewetki czy przegrzebki. Nie musimy jednak sięgać po aż tak wyszukane dodatki. Smak tej prostej potrawy doskonale podkręcą zioła czy grzyby, na które akurat mamy sezon.
Jajko po benedyktyńsku, czyli na śniadaniu u Elżbiety II
Jajko po benedyktyńsku to danie, które gości na śniadaniowych stołach w rodzinach królewskich od wielu lat do dziś. Przepis jest prosty, ale przygotowanie potrawy wymaga odrobiny wprawy. Wariacji na temat tego jajecznego dania jest wiele.
Jeśli chcemy zrobić wersję, którą zajada się brytyjska królowa Elżbieta II, musimy najpierw ugotować jajko w koszulce. Całe jajo wbijamy do osolonego wrzątku i gotujemy, przykrywając białkiem żółtko. Następnie wkładamy je do lekko słonej muffinki, wyłożonej plastrami smażonego boczku i szynki. Całość polewa się sosem holenderskim z żółtek, masła, soku z cytryny i soli.
Jajeczna zapiekanka
Jajka możemy nie tylko gotować, smażyć, ale także zapiekać. Często robi się to w wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą foremkach, ale o wiele bardziej atrakcyjnie będzie wyglądać nasza potrawa, gdy zamiast foremki użyjemy wydrążonego pomidora, małej, okrągłej papryki czy nawet ogórka. Wbijamy do tej warzywnej formy surowe jajko, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startym, dobrym serem i zapiekamy kilka minut. Wersja jeszcze bardziej stylowa to jajka zapiekane w upieczonej wcześniej foremce z ciasta francuskiego. Do takiego jajka dodaje się z kolei zioła.
Jaja w galarecie
Bardzo popularne w czasach PRL-u dania w galarecie znów wracają do łask. Decyduje o tym nie tylko kulinarna moda, ale też świadomość, jak wiele cennych składników zawiera dobrej jakości galareta - bezcenna wprost dla osób cierpiących na problemy ze stawami, których liczba stale rośnie. Jajo w galarecie nie wydaje się daniem specjalnie wykwintnym, jednak odpowiednie dodatki sprawią, że bez wątpienia dołączy do grona wyjątkowo pięknych i eleganckich potraw.
Postawą jest oczywiście dobrej jakości galareta, przygotowana w domu z naturalnych składników. Do jajek szczególnie pasuje galareta cielęca. Zalewamy nią ugotowane na twardo jaja w małych miseczkach. Nim galareta zastygnie, dokładamy dodatki. Doskonale pasują tu wszelkiego rodzaju zioła np. estragon. Jeśli chcemy zaszaleć, sięgnijmy jednak po bardziej wyszukane produkty. Doskonale nada się kawior, rakowe szyjki, truflowe wiórki czy paseczki podsmażonych smardzów lub prawdziwków. Takiej przekąsce trudno się będzie oprzeć!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl