Mięsne kulki z oliwkami. Alternatywa dla klasycznych mielonych

Przepyszne mięsne kulki z dodatkiem zielonych oliwek skradną serce niejednego smakosza. Są miękkie, soczyste i pyszne. Możesz podać je z pieczywem, ziemniakami czy kaszą. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.

Mięsne kulkiMięsne kulki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 kromek chleba bez skórki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 500 g chudej zmielonej wołowiny,
  • 24 zielone oliwki bez pestek,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 90 ml oliwy z oliwek.

Przepis

  • Rozdrobniony chleb włożyć do robota kuchennego, skropić mlekiem, miksować kilka sekund.
  • Przełożyć do dużej miski, dodać wołowinę, oliwki, parmezan, jajka, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.
  • Uformować 24 kulki, smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, aż zbrązowieją 7-8 minut.
  • Odsączyć na papierowych ręcznikach. Przełożyć na półmisek i podawać.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości