WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Mięsne kulki z oliwkami. Alternatywa dla klasycznych mielonych

Przepyszne mięsne kulki z dodatkiem zielonych oliwek skradną serce niejednego smakosza. Są miękkie, soczyste i pyszne. Możesz podać je z pieczywem, ziemniakami czy kaszą. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.

Mięsne kulkiMięsne kulki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 kromek chleba bez skórki,
  • 2 łyżki mleka,
  • 500 g chudej zmielonej wołowiny,
  • 24 zielone oliwki bez pestek,
  • 80 g startego parmezanu,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 90 ml oliwy z oliwek.

Przepis

  • Rozdrobniony chleb włożyć do robota kuchennego, skropić mlekiem, miksować kilka sekund.
  • Przełożyć do dużej miski, dodać wołowinę, oliwki, parmezan, jajka, posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać na gładką masę.
  • Uformować 24 kulki, smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, aż zbrązowieją 7-8 minut.
  • Odsączyć na papierowych ręcznikach. Przełożyć na półmisek i podawać.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru