Keks kukurydziany z oliwkami
Keks kojarzy się przede wszystkim ze świątecznym wypiekiem, pełnym bakalii. My mamy jednak przepis na zupełnie inny keks, a właściwie puszysty chlebek kukurydziany z oliwkami. To świetny dodatek do sałatek, doskonale smakuje też z ziołowym masłem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. C. Mąkę kukurydzianą mieszamy z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i solą.
- W dużej misce ubijamy jajka na jednolitą masę, dodajemy oliwę i maślankę. Powoli mieszając (ręcznie lub mikserem, na najniższej prędkości) dodajemy suche składniki, a na końcu oliwki.
- Formę keksową smarujemy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30-40 minut, aż drewniany patyczek po wbiciu w ciasto pozostanie suchy.
- W 5 minut po wyjęciu z pieca wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl